Comunitat Valenciana

L'operació policial en l'Hospital General se salda amb 9 detinguts, entre ells Sergio Blasco

  • Onada de registres en la ciutat, entre ells en Sanitat, en una operació policial per presumptes irregularitats en l'etapa del PP.
  • Un dels detinguts per la UDEF és el propi Sergio Blasco, exgerent de l'Hospital General de València.
  • Blasco és, a més, nebot de l’exconseller de Solidaritat i de Sanitat empresonat pel saqueig de les ONG.
  • Els agents han recaptat expedients i diferent documentació.
  • Esquerra Unida, que va denunciar el cas en 2014, veu "una presumpta trama emmarcada en el negoci sociosanitari".
Puerta principal de la Conselleria de Sanidad valenciana, donde este jueves se ha realizado uno de los registros policiales.
Puerta principal de la Conselleria de Sanidad valenciana, donde este jueves se ha realizado uno de los registros policiales.
KAI FÖRSTERLING / EFE
Puerta principal de la Conselleria de Sanidad valenciana, donde este jueves se ha realizado uno de los registros policiales.

La Policia Nacional ha detingut aquest dijous a València a nou persones relacionades amb una suposada trama de corrupció vinculada a l'Hospital General de València i el seu exgerent Sergio Blasco, nebot de l’exconseller Rafael Blasco, que compleix condemna per malversar fons destinats a cooperació internacional. Un dels arrestats, segons fonts de la recerca, és el propi Sergio Blasco.

Segons han informat fonts policials, els detinguts han sigut traslladats a la DIrecció Superior de Policia de València.

En total, la UDEF ha estat practicant una vintena de registres a la recerca de diferent documentació relativa a la recerca dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 6 de València entorn del nebot de l’exconseller Blasco per adjudicacions a empreses privades durant la seua etapa com a gerent del centre sanitari. L'operació continua oberta.

Un dels registres s'ha dut a terme en la Conselleria de Sanitat, on els agents han sol·licitat documentació i expedients pertanyents a etapes de l'anterior govern del PP. Així mateix, els policies s'han personat en l'Hospital General per a demanar documentació de contractacions, adjudicacions i memòries corresponents al període comprés entre 2004 i 2014.

Sergio Blasco va dimitir del càrrec al novembre de 2014 després de la investigació oberta pel Jutjat d'Instrucció número 6 de València per la seua suposada relació en adjudicacions per a la construcció de dos hospitals a Perú, després d'una denúncia presentada per Esquerra Unida davant la Fiscalia Anticorrupció.

Aquest mateix jutjat investiga també una suposada trama vinculada a Blasco per un possible cas de malversació de cabals públics que es podria haver produït en l'adjudicació de diversos contractes.

La consellera Montón: és "un nou episodi de la pitjor època" 

La consellera de Sanitat de la Generalitat, Carmen Montón, ha assenyalat que aquesta actuació policial retorna a la Comunitat Valenciana a "un nou episodi de la pitjor època".

Montón s'ha pronunciat en aquests termes a Elx (Alacant), en declaracions als mitjans, en ser preguntada per l'operació policial que afecta a Sergio Blasco, exgerent de l'Hospital General de València i nebot de l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco, condemnat pel cas Cooperació.

Sobre aquest tema, la titular de Sanitat ha explicat que la Policia ha arribat aquest matí per a demanar documentació relativa a períodes del Partit Popular al capdavant del departament i "com no pot ser d'una altra manera" la Conselleria està fent "arribar tot allò que s'està sol·licitant", ha subratllat.

"Lamentar tenir aquesta etapa fosca encara per esclarir a la Comunitat València", ha manifestat Montón, que no ha donat més detalls perquè ha de ser la UDEF "qui ha d'explicar-ho". "Simplement estem col·laborant perquè se sàpiga la veritat de tot el que va passar temps arrere", ha conclòs.

EU va denunciar el cas 

La vicepresidenta quarta de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha comparegut aquest dijous de vesprada en una roda de premsa en la qual ha explicat la denúncia presentada per Esquerra Unida (EU) en 2014 que està en l'origen de l'operació policial Osvaldos efectuada aquest dijous per la UDEF. Pérez Garijo ha recordat que la "presumpta trama s'emmarcava en el negoci sociosanitari i està centrada en la figura de Sergio Blasco, ex-gerent de l'Hospital Provincial Universitari de València i nebot de Rafael Blasco".

"Després de la condemna a presó de l'exconseller Rafael Blasco, podem observar certs paral·lelismes entre la trama que saquejava fons de cooperació i aquesta estructura societària al voltant del món de la gestió sanitària", ha afegit. Així, segons ha advertit, "l'Operació Osvaldos apunta a una presumpta trama del clan Blasco amb la sanitat pública valenciana" amb un volum de diners presumptament saquejats molt superior al cas de la cooperació.

La diputada provincial d'EUPV ha explicat que les recerques que va dur a terme Esquerra Unida "demostraven l'existència d'una presumpta xarxa al voltant de nombroses adjudicacions, superiors als 20 milions d'euros. Les empreses del presumpte testaferro, Francisco José Escandell Vila, van rebre, des que Sergio Blasco tenia responsabilitats orgàniques en l'Hospital General, nombroses adjudicacions. "Per exemple –ha afegit Pérez Garijo- l'empresa Out-Log SL va rebre en 2007 l'adjudicació del servei integral de logística per 10,5 milions i en 2010 va rebre 18,8 milions per la gestió logística de l'Hospital La Fe".

La diputada provincial d'EUPV ha assenyalat que el presumpte testaferro de la trama, Escandell Vila, va estar investigat en el marc del cas Taula pel presumpte pagament de comissions per part de Rus des del Olímpic de Xàtiva (encara que més tard va ser desimputat). "En tot cas, aquestes tèrboles vinculacions mostren com la presumpta corrupció es va estendre com una taca d'oli en les institucions controlades pel Partit Popular. Cal recordar que un dels àudios gravats per Marcos Benavent, el yonqui dels diners, al·ludia a la participació de Rafael Blasco en un dels negocis que la trama de Taula es portava entre mans", ha postil·lat Pérez Garijo.

Un contracte de 13,6 milions sota sospita de la Sindicatura 

Sobre el contracte adjudicat a Out-Log SL per a la logística de l'Hospital Provincial, la diputada provincial d'Esquerra Unida ha recordat les múltiples irregularitats que la Sindicatura de Comptes ha detectat en el seu informe de fiscalització corresponent a l'exercici 2015 (pàgines 121-124). Segons observa la Sindicatura de Comptes, "els estatuts de l'empresa contractista no consideren l'execució d'obres ni la gestió de residus". "Les obres van ser subcontractades", afig Rosa Pérez Garijo. A més, l'òrgan fiscalitzador assegura que no "s'acredita la recepció formal per part del Consorci de les obres i subministraments contractats". Així, s'ha detectat un total de 654.167 euros en pagaments no justificats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento