Comunitat Valenciana

L'Audiència confirma la presó provisional per a Roca Samper davant el risc de fuga i les causes pendents

  • L'Audiència de València ha confirmat la presó provisional per a l'empresari Jorge Ignacio Roca Samper, escapolit i posteriorment detingut a Moldàvia, que seguirà en la presó fins a la celebració del juí per la peça principal del cas Emarsa, que ha sigut posposat fins al 2 de maig, davant el risc d'una nova fugida del país i per les causes que té pendents.

El juí per la peça principal del cas Emarsa, amb 25 processats i un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros, estava previst que començara este dilluns però ha tornat a ajornar-se fins al 2 de maig després que els advocats d'alguns acusats, designats fa prop d'un mes per torn d'ofici, sol·licitaren la suspensió en veure's indefensos per a estudiar-se en este període de temps l'extensa causa.

El mateix dilluns Jorge Roca, el capitost de la trama que ha estat escapolit des de l'inici de la causa i va ser arrestat fa dos anys a Moldàvia, va demanar la seua llibertat provisional per a poder preparar bé la seua defensa i va justificar la seua fugida en què estava "amenaçat per persones i ens".

En una interlocutòria datada el 14 de març, l'Audiència assenyala que la mesura cautelar de presó provisional que es va dictar per a l'empresari "no és contrària" a dret en existir en la causa "constància de l'existència d'indicis de la comissió per l'imputat d'un delicte continuat de malversació de cabals públics i delicte continuat de falsedat en document mercantil.

Així, aprofundix que en este cas la presó provisional acordada "es podria conceptuar de llibre, doncs fa saltar totes les alarmes" de la Llei d'Enjudiciament Criminal. En este punt, recorda que al gener de 2012 es va dictar acte de busca, detenció i posada a disposició judicial de Roca Samper, que va ser detingut a Moldàvia al juny de 2015 baix una altra identitat i extraditat posteriorment a Espanya, dictant un acte de presó a l'abril de 2016.

"No es prova arrelament algun a Espanya, s'exposen amenaces que li van obligar a eixir d'Espanya, amenaces que ni tan sols de forma indiciària han sigut provades, ni denunciades, i de mantindre's potser li obligarien a escapar de nou, com va fer en el seu moment fa anys", destaca l'acte.

A més, assenyala que Fiscalia demana per a ell una pena de huit anys de presó, a més d'indemnització, conjunta i solidàriament al costat de la resta d'acusats en la causa, de 12,6 milions d'euros a l'EPSAR i de 4,56 milions a l'EMSHI.

Es tracta d'una "elevada pena" que servix com a "obstacle a la concessió de la llibertat", en tractar-se d'una pena que "en si mateixa ja comporta un risc de fuga d'un acusat que no ha tingut problemes per a evadir-se d'Espanya, residir en diversos països europeus, fins i tot arribant a ser jutjat per la comissió d'activitat delictiva en algun d'ells, almenys a Moldàvia, on va complir pena", la qual cosa denota "el clar potencial evasor del mateix".

"Maneja sense pudor documents d'identificació falsos i, per si no fora prou, no és la present l'única causa penal que té oberta a Espanya", agrega l'Audiència, que per tot açò acorda desestimar la petició de llibertat provisional realitzada pel seu advocat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento