Comunitat Valenciana

Una simfonia en 360 graus amb més de 180 quilos de pólvora retrona en la mascletà

  • Ha imprés el seu segell basat en la combinació d'un tir tradicional barrejat amb efectes digitals i el soroll com a factor diferencial.
  • Ana Tortosa, de solament 19 anys, ha sigut l'encarregada de disparar la setzena 'mascletà' de les Falles 2017.
  • La pirotècnia de Bèlgida ja és una firma clàssica en el món faller encara que la seua primera 'mascletà' va ser fa solament cinc anys.
El tir ha agradat al públic pel seu colorit i contundència
El tir ha agradat al públic pel seu colorit i contundència
Europa Press
El tir ha agradat al públic pel seu colorit i contundència

La "simfonia" de la pirotècnia Aitana, de Bèlgida (València), ha retronat este dijous la plaça de l'Ajuntament de València en una 'mascletà' en 360 graus i amb més de 180 quilos de pólvora, un terç sol per a l'atronador terratrèmol final, que ha demostrat que les Falles són "festa, alegria i vida".

"Açò és com compondre una música, és un lloc totalment adequat per a fer una bona 'mascletà'", ha il·lustrat la pirotècnica Isabel Benavent entre aplaudiments i víctors a licitar al balcó de l'Ajuntament després del tret. Ella ha sigut l'encarregada de donar el relleu a Ana Tortosa, la xica de solament 19 anys que ha disparat la setzena 'mascletà' de les Falles 2017, ja amb els més de 700 monuments desplegats per tot el 'cap i casal'.

Tot i la seua joventut, Benavent ha assegurat que "ja és tota una experta" en pirotècnia i que "ho porta en la sang". De fet, ha dedicat l'espectacle a la seua àvia Pura, morta recentment: "Ho havia de disparar hui". Les dos són un reflex que en el món faller "hi ha moltes dones pirotècniques" i que "cal rellevar perquè hi ha gent apassionada, i dir: 'Si t'agrada, fes-ho'". "T'ha d'agradar el tir, i ens agrada", ha manifestat.

Tirs tradicionals i joc digital

Per a demostrar-ho, Isabel Benavent, que porta més de 20 anys en el sector, ha compost una "simfonia" en la qual ha jugat en 360 graus amb tirs distribuïts en els cuatre laterals de la plaça, que han permés que els milers de persones la gaudiren des de tots els angles, i ha combinat digitalitzacions, ordinadors i "el tradicional". En definitiva, "un conjunt per a demostrar l'art que pots tindre".

"Quan vens a València, la ubicació ho requereix. Açò és una simfonia: estudies el disseny per a veure les distàncies que has de complir i després veus quina novetat pots fer", ha relatat. A partir d'esta partitura, la responsable d'Aitana ha aconseguit plasmar una 'mascletà' "molt colorida, amb molt color" en roig i verd que ha agradat al públic per la contundència dels trets.

"Hi ha festa, hi ha vida"

"Ací hi havia alegria: hi ha festa, hi ha falla, hi ha vida. Volem dir que estem de festa, amb serietat per descomptat i amb seguretat", ha reivindicat, per bromejar si la gent no havia "vist i sentit" el potent terratrèmol final, que ha reservat un terç dels més de 180 quilos de pólvora emprats. Benavent s'ha quedat "sense paraules" en el moment que ha arrancat el tir: "Se't talla una mica la respiració, però quan t'ix tot bé i veus que ha agradat respires: Fins a ací, l'any que vé més".

El soroll com a factor diferencial

La pirotècnia de Bèlgida ja és una firma clàssica en el món faller encara que la seua primera 'mascletà' va ser fa solament cinc anys, després que començara la seua marxa en 2007, encara que els seus treballadors venen d'una altra empresa i alguns compten amb dècades de trajectòria, com la pròpia Isabel Benavent. "Jo porte ja unes quantes, però sempre em posaré nerviosa", ha reconegut emocionada.

La firma és va constituir un 4 de desembre, dia de Santa Bàrbara, la patrona dels pirotècnics i va nàixerde la unió de diversos especialistes en el sector. A més d'esta 'mascletà', Aitana va disparar el castell de focs artificials del passat dimecres 15 de març. En els dos espectacles ha imprés el seu segell basat en la combinació d'un tir tradicional barrejat amb efectes digitals i el soroll com a factor diferencial.

ZOMBIES EN LA 'MASCLETÀ'

En el balcó de l'Ajuntament han gaudit de la potència de la pirotècnia l'alcalde Joan Ribó i diversos regidors; els Belleas del Foc 2017 dels Fogueres d'Alacant; el president dels Corts Valencianes, Enric Morera; el diputat socialista José Muñoz, i el valencià Sacha Kruitof, un jove de 17 anys d'Orba (València) campió del món sub-17 en 'One Wall'.

Però, sens dubte, els convidats més especials han sigut els actors Normal Reedus i Jeffrey Dean, dos dels protagonistes de la sèrie nord-americana 'The Walking Dead', que han visitat València per a gravar càmera en mà el seu 'reality' moter 'Ride', abans de viatjar a Madrid esta nit com a convidats a 'El hormiguero' d'Antena 3.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento