Comunitat Valenciana

El Col·legi Oficial de Metges de València registra 18 agressions a personal sanitari en 2016

  • Són sis agressions més que les comptabilitzades durant l'anterior any 2015.
  • Set corresponen a insults i vexacions greus, cinc a amenaces i sis van comportar lesions físiques als agredits.
  • Assenyalen com a causes la disconformitat amb l'atenció, discrepàncies en el diagnòstic i tractament i els temps d'espera.
Solament sis casos van comportar agressió física
Solament sis casos van comportar agressió física
EUROPA PRESS/ARCHIVO
Solament sis casos van comportar agressió física

Les agressions físiques i verbals a metges van augmentar en 6 en la província de València durant l'any passat, amb un total de 18 casos. Set d'ells van ser per insults i amenaces, sis per lesions físiques i cinc per amenaces.

Així ho arreplega el balanç anual de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) corresponent a 2016, que ha publicat coincidint amb la commemoració del Dia Nacional Contra les Agressions a Personal Sanitari que se celebra cada any el 16 de març, segons ha informat la institució en un comunicat.

L'informe conclou que han augmentat les agressions a metges respecte a l'exercici 2015, consolidant així la tendència d'augment en les xifres dels últims anys. L'entitat col·legial lamenta que continue la situació dels últims anys "malgrat ser qualificat al metge com a autoritat".

Durant l'any passat, el Col·legi va computar un total de 18 casos, dels quals set corresponen a insults i vexacions greus, en cinc dels casos es van registrar amenaces i sis van comportar lesions físiques als agredits.

L'any 2014 va registrar deu casos d'agressions i, des d'eixe moment -coincidint amb l'atribució del metge com a autoritat pública en Llei Valenciana de Salut-, es van comptabilitzar 12 agressions en 2015 i 18 episodis violents en el passat any 2016 en la província de València.

Respecte a les causes de les agressions, els professionals de l'organització han observat principalment la disconformitat amb l'atenció mèdica, discrepàncies en el diagnòstic i tractament davant la patologia del pacient i els temps d'espera.

12 denúncies i quatre baixes

Per centres, el balanç arreplega que la majoria de les agressions, fins a 13, foren en centres sanitaris públics i les altres cinc en consultes privades. En 12 dels 18 casos els metges agredits van presentar denúncia i en quatre va haver-hi baixa mèdica del professional.

Des de l'ICOMV lamenten que hagen augmentat els casos d'agressions a metges malgrat haver-se reconegut com a autoritat el personal sanitari en exercici de les seues funcions en la Llei de Salut Valenciana promulgada en 2014. Tant esta legislació com el Codi Penal qualifiquen l'agressió al personal sanitari com a "atemptat a l'autoritat" i ho tipifica com a delicte amb penes que poden arribar fins als quatre anys de presó per a l'agressor.

Amb tot, la corporació mèdica subratlla que les xifres exposades no representen la totalitat d'agressions que es produeixen en la província de València, sinó les que denuncien els facultatius en el Col·legi de Metges, per la qual cosa considera que es produeixen "moltes més agressions de les denunciades".

Metges "passius" a València

En este sentit, creuen que el metge valencià "és en general passiu a l'hora de denunciar agressions patides", davant el que animen a posar en coneixement del Col·legi qualsevol tipus d'agressió, ja siga verbal, física i de caràcter intimidatori. També recorden als facultatius valencians que tenen la seua disposició els servicis jurídics de la corporació per a gestionar-los les accions judicials i recolzar-los davant qualsevol agressió patida.

Des del Col·legi de Metges de València insten l'administració a potenciar els controls de seguretat i incidir en l'educació a la ciutadania per a tractar de revertir la tendència en l'augment de les agressions al personal sanitari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento