Comunitat Valenciana

El 75% dels funcionaris de l'Ajuntament d'Alacant estan disposats a millorar el seu valencià, segons una enquesta

  • L'enquesta sobre els usos lingüístics de l'Ajuntament d'Alacant ha revelat que tres de cada quatre empleats públics, el 75%, manifesta el seu desig de "millorar el seu nivell de valencià" i la seua disposició a rebre formació per al seu ús diari.
Façana de l'Ajuntament d'Alacant
Façana de l'Ajuntament d'Alacant
EUROPA PRESS
Façana de l'Ajuntament d'Alacant

És el resultat de l'enquesta elaborada en col·laboració amb l'Universitat d'Alacant sobre usos lingüístics, i de la qual ha informat el consistori en un comunicat. Així, s'assenyala que més del 90% entén el valencià, prop del 40% sap parlar-lo, i al voltant d'una tercera part l'utilitza quan són requerits per una persona valencianoparlant.

El regidor de Presidència, Natxo Bellido, i el professor de la Universitat d'Alacant, Antoni Mas, han presentat este dimecres els resultats de l'enquesta realitzada l'any passat sobre la situació sociolingüística de l'Ajuntament.

L'informe oferix una visió del grau de coneixement, ús i actitud davant el valencià dels empleats municipals, així com de la seua formació, amb l'objectiu de plantejar propostes de planificació lingüística per millorar la situació.

Bellido ha explicat que este estudi oferix una visió sobre les conseqüències del retard que arrossega el consistori com a administració, per la falta de voluntat política durant els 20 anys de govern del PP "perquè el valencià fóra una cosa visible, pública i tinguera una política interna darrere".

"No hi ha més que veure el fet que un ajuntament com el de València tinga huit persones dedicades a l'Oficina de Promoció del Valencià i que el d'Alacant tinga solament una persona dedicada, és una dada esclarecedor", ha assenyalat.

"20 ANYS DE RETARD EN MOLTES COSES"

En este punt, ha subratllat que l'actual equip de Govern, "entre les qüestions que es va plantejar per a superar eixos 20 anys de retard en moltes coses, estava el fer del valencià una llengua útil, de comunicació, i a més tractar de garantir els drets lingüístics de valencià i castellà parlants, i en estos moments ni des de lluny estem garantint els drets lingüístics dels valencianoparlants ni estem complint la llei en este respecte".

L'enquesta, elaborada i dirigida pels professors Brauli Montoya i Antoni Mas, amb la col·laboració de la tècnica de promoció lingüística municipal, ha sigut realitzada per dos estudiants del grau de Filologia Catalana i un del Màster d'Assessorament Lingüístic i Cultura Literària durant el curs 2015-2016, i consta de 17 preguntes.

Les entrevistes es van dur a terme de manera presencial en els llocs de treball, en valencià i de forma oral, excepte en el cas de la Policia Local en què, per necessitats específiques del servici, es van fer de manera escrita sense la presència de l'entrevistador.

D'un total de 2.176 treballadors del consistori alacantí, van ser entrevistats 653, una mostra que va tindre en compte totes les àrees municipals, i que suposa un 30,01% del total.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento