Comunitat Valenciana

Els funcionaris valencians amb fills menors de 14 anys triaran abans les vacances

  • La Generalitat fixa la discriminació positiva en els llocs en els quals la dona està infrarrepresentada.
  • El II Pla d'igualtat arreplega 72 mesures per a garantir el compliment real d'aquest dret.
  • Aquest pla afectarà als quasi 16.000 empleats públics de la Generalitat, exclosos el personal sanitari, d'Educació i de Justícia.
GABRIELA BRAVO
GABRIELA BRAVO
EUROPA PRESS
GABRIELA BRAVO

Els funcionaris públics valencians que tinguen a menors de 14 anys al seu càrrec podran triar vacances i dies d'assumptes propis en períodes no lectius. D'aquesta manera, es vol facilitar que siguen "els homes els qui assumisquen aqueixes responsabilitats". A més, es vol "garantir la coresponsabilitat" en l'àmbit familiar i laboral ja que les dones segueixen sent les que es dediquen a cuidar de fills i majors.

Aquesta és una de les 72 mesures que ha presentat aquest dimarts la consellera d'Administracions Públiques, Gabriela Bravo, amb les quals es vol complir els 10 objectius establits en el II Pla d'igualtat d'homes i dones de l'Administració de la Generalitat, que s'aprovarà en el pròxim ple del Consell, per a aconseguir la igualtat efectiva. Aquest pla afectarà als quasi 16.000 empleats públics de la Generalitat, exclosos el personal sanitari, d'Educació i de Justícia.

La Generalitat valenciana vol acabar amb les desigualtats entre sexes en la Funció Pública i per açò ha fixat la discriminació positiva a favor de les dones en els llocs que estiguen infrarrepresentades. Sobre aquest tema, Bravo ha explicat en la presentació d'aquest pla que en la Funció Pública "es reprodueixen també els estereotips de la pròpia societat" i que aquest pla persegueix acabar amb aquesta situació.

Per a aconseguir-ho, s'han fixat 72 mesures concretes que busquen dinamitzar el funcionament de les Unitats d'Igualtat, promoure la presència equilibrada d'home i dona en els òrgans col·legiats, promoure la igualtat en l'accés i promoció en ocupació pública i eliminar els obstacles que impedeixen la participació plena de les dones en tots els nivells de l'Administració facilitant la conciliació de dones i homes.

A més es fomenta la formació en igualtat i es vol corregir les causes que provoquen la desigualtat salarial, garantir l'especial protecció a les víctimes de la violència de gènere i assetjament sexual o laboral , així com eliminar el llenguatge sexista, promocionar la salut laboral de les empleades públiques des d'una perspectiva de gènere i fomentar l'avaluació periòdica de l'efectivitat del principi d'igualtat.

La Generalitat ha constatat en aquest informe que la major part de les dones opta a llocs com a advocacia, intervenció o periodisme mentre que llocs científics o tècnics informàtics estan ocupats pels homes. Per a revertir aquesta situació es deixa de parlar de col·lectius en general i es fa "especial incidència" en aquells llocs en els quals les dones estan infrarrepresentades. En aquests casos s'introdueix una clàusula de desempat favorable a les dones en els concursos, processos selectius d'accés i promoció interna.

Contra la violència de gènere 

Per a complir l'objectiu d'especial protecció a les víctimes de la violència de gènere i contra l'assetjament ja siga laboral, sexual com en matèria d'identitat de sexe es redactaran uns protocols de prevenció i actuació. A més, es garanteix la mobilitat interadministrativa de les dones víctimes d'aquesta violència i s'assegura que aquesta mobilitat no supose "cap tipus de minvament en les seues retribucions".

A més, es garanteix que les absències per tractaments psicològics o qualsevol altra derivada de la seua situació de víctima "no els supose tampoc cap minvament econòmic".

El pla treballarà perquè el llenguatge no sexista siga "una realitat en la Generalitat" perquè aquest tipus d'expressió "contribueix a la invisibilitat de la dona". Per açò, es revisaran les característiques dels llocs de treball i la denominació que s'usa.

De la mateixa manera, es revisarà tot el pla de formació perquè incloga les actuacions informatives concretes en matèria de permís i en llicències i possibilitats que els treballadors públics tenen per a exercir aqueixa coresponsabilitat laboral en igualtat de dret.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento