Comunitat Valenciana

El Síndic demana facilitar l'accés de les persones amb discapacitat a la borsa de treball de Sanitat

  • El defensor vol que s'adopten les mesures necessàries per a fer efectiu el dret de les persones amb diversitat funcional a integrar-se en la borsa de treball temporal.
  • La fase de proves "col·loca les persones amb discapacitat en una posició de clar desavantatge, ja que durant eixe període no sempre s'adapta el lloc de treball".
  • Per aquesta organització, l'orde constitueix un "clar impediment a l'exercici del dret al treball de les persones que tenen reconeguda una discapacitat".
Una camilla llevada por personal de enfermería.
Una camilla llevada por personal de enfermería.
GTRES
Una camilla llevada por personal de enfermería.

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana s'ha dirigit la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a recomanar-li que adopte les mesures necessàries per a fer efectiu el dret de les persones amb diversitat funcional a integrar-se en la borsa de treball temporal de l'administració sanitària valenciana.

Esta és la resposta del defensor del poble valencià a la queixa presentada pel Sindicat Tècnic d'Infermeria SAE que denunciava que l'Orde de 5 d'octubre de 2009 de la Conselleria de Sanitat que regula la cobertura temporal de places vulnera el dret al treball de les persones amb discapacitat, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

D'acord amb esta organització, l'orde constitueix un "clar impediment a l'exercici del dret al treball de les persones que tenen reconeguda una discapacitat que no és incompatible per a l'exercici de les funcions pròpies de tècnic d'Infermeria mitjançant un nomenament que no té en compte la seua discapacitat posat que no ho preveu la citada norma".

Segons el Síndic, de la informació facilitada pel sindicat es desprén que les borses de treball temporal de Sanitat es regeixen per eixe orde "que en cap moment fa referència a l'accés de persones amb diversitat funcional ni contempla un contingent de reserva per a les mateixes". No obstant açò, és mesura d'acció positiva "que sí que està arreplegada en la normativa que regula l'accés a l'ocupació pública mitjançant el sistema de concurs-oposició".

Totes les persones seleccionades a través de la borsa de treball passen per un període de prova. Segons el síndic, esta fase "col·loca les persones amb discapacitat en una posició de clar desavantatge posat que durant eixe període no sempre s'adapta el lloc de treball" a les situacions concretes d'estes persones.

Col·lectiu altament vulnerable"

"Les conseqüències són greus per a este col·lectiu altament vulnerable, ja que la no superació del període de prova suposa l'exclusió durant un temps de les borses de treball d'esta categoria", afig.

Per a evitar que situacions com esta es repetisquen, el defensor del poble valencià ha sol·licitat a l'Administració sanitària que durant este període de prova "no hi haja desajustaments entre l'acompliment de les tasques assignades i la capacitat funcional de l'empleat/a públic".

Encara que entén les "raons d'urgència" que al·lega la Conselleria a l'hora de cobrir estes places i malgrat valorar "de forma positiva" la intervenció del Servici de Prevenció de Riscos Laborals per a intentar situar al treballador on millor puga desenvolupar les seues funcions, el síndic considera que l'administració sanitària "ha d'actuar amb més contundència en l'adopció de mesures d'acció positiva destinades a compensar les especials dificultats" d'eixe col·lectiu.

No és la primera vegada que el defensor del poble valencià demana a l'administració sanitària mesures que afavorisquen la contractació temporal de persones amb diversitat funcional. Al llarg de 2016, el Síndic va sol·licitar en dos ocasions a este departament que posara en funcionament una borsa de treball que permetera la contractació temporal de persones amb diversitat funcional.

En contestació a estes resolucions, Sanitat va informar el passat mes de setembre que s'estava negociant el nou ordre de contractacions temporals en Mesa Sectorial i que se n'anava a estudiar la possibilitat de regular un sistema per a la contractació temporal per a este col·lectiu de persones.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento