Comunitat Valenciana

Diputats i treballadors de les Corts formen parelles per a aprendre a parlar valencià

  • Des d'Escola Valenciana han agraït als inscrits este "regal" de temps lliure i altruista que es fan uns a uns altres.
  • La cap de servici de publicacions de Les Corts pensa que permetrà "obrir espais i nous amics entre companys, en un ambient relaxat, de conversa, sense exàmens".
  • Les parelles lingüístiques han rebut una borsa amb un quadern de suport amb propostes de conversa per a les trobades.
Voluntariat pel Valencià en els Corts
Voluntariat pel Valencià en els Corts
EUROPA PRESS
Voluntariat pel Valencià en els Corts

Diputats de tots els grups polítics i treballadors de les Corts s'han sumat al programa del 'Voluntariat pel Valencià' d'Escola Valenciana que posa en contacte persones valencianoparlants i persones que volen aprendre la llengua, per a conversar durant una hora a la setmana, durant un mínim de 10 setmanes.

La incitativa, que l'any passat es va dur a terme únicament entre parlamentaris, s'estén ara a tot el personal de la cambra autonòmica, on s'han format ja 25 parelles lingüístiques amb l'objectiu de "llevar-se la por a parlar en valencià".

Així ho ha anunciat este dimecres el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, en un acte en les Corts en el qual els inscrits han pogut conéixer la seua parella lingüística assignada i se'ls ha entregat material útil per a les seues futures trobades.

El president de les Corts, Enric Morera, que ja ha començat a conversar en valencià amb el diputat de Ciutadans, Emilio Argüeso, ha celebrat "l'èxit" d'esta nova campanya de 'Parla'm en valencià' que ncara que porta molts anys, és la primera vegada que s'obri a tot el personal de les Corts i arriba "plena, sòlida i millorada", ha subratllat.

Des d'Escola Valenciana, Vicent Moreno ha animat els presents a "llevar-se la por a parlar en valencià" i ha agraït als inscrits este "regal" de temps lliure i altruista que es fan uns a uns altres. "Les llengües unixen i les necessitem per a això", ha reivindicat.

Moreno s'ha mostrat convençut que este Govern "estima el valencià" i "que farà tot el possible perquè recupere el lloc que li correspon i puga anar guanyant àmbits d'ús en qualsevol àmbit de la vida diària". "Viure en castellà és fàcil, viure en valencià, no tots els dies i això és el que hem d'intentar normalitzar", ha apuntat.

"Accions" per a promoure la llengua

En este sentit, ha afirmat que les Corts "contribueix a la una gran difusió, a la cohesió social i a la normalitat de la llengua" i ha celebrat que els polítics valencians "s'estan bolcant per promoure la llengua en les administracions públiques" amb diverses accions com la pròxima obertura de la nova RTVV, ha exemplificat.

"Durant 20 anys hem patit polítiques difícils per a la llengua", ha lamentat Moreno, en els quals "han tractat de deixar-nos en una situació difícil o precària". "Volem que el valencià estiga en igualtat de condicions amb el castellà" i com deia Joan Fuster, ha recordat, "la llengua no ens la regalarà ningú, l'hem de guanyar dia a dia".

Per això, Escola ha assumit "la veu del poble" i treballa per la llengua, principalment en l'àmbit de l'ensenyament, ha assenyalat, amb l'objectiu de "defendre el nostre senyal d'identitat més important que és la llengua".

Així ha animat els participants en el 'Vountariat pel Valencià' perquè "a més de compartir la llengua, aprendre-la i estimar-la" van a "fer amics" i d'esta manera, entre tots, "anem a aconseguir un poble com tenim, un gran poble amb dos llengües", ha augurat.

En este sentit, la cap de servici de publicacions de les Corts, Mónica Fernández, ha ressaltat que este programa permetrà "obrir espais i nous amics entre companys, en un ambient relaxat, de conversa, sense exàmens". Al seu parer, afavorirà donar eixe pas per parlar valencià i "al final, serem conscients que la nostra llengua és la llengua de tots i és bonic compartir-la".

Per la seua banda, la coordinadora tècnica del programa, Dariana Groza, ha explicat el funcionament del 'Voluntariat pel Valencià' que va arrancar fa ja onze anys. Ella mateixa, ha recordat, és un "producte del programa" al que es va apuntar quan va vindre de Romania en 2004 per a viure a València. "El valencià necessita crear nous valencianoparlants i que isquen els valencianocallants", ha animat.

Les parelles lingüístiques han rebut una borsa amb un quadern de suport amb propostes de conversa per a les deu primeres trobades, una llibreta i un bolígraf per a prendre les notes o dubtes que vullguen, una xapa amb la frase 'Parla'm en valencià' i un llibre amb xicotetes peces literàries d'autors valencians.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento