Comunitat Valenciana

Mor als 103 anys Alejandra Soler, la mestra republicana pionera en la universitat i en l'esport

  • "Hui ens ha deixat Alejandra Soler, primera dona que va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat. Exemple de superació. Sempre et recordarem", ha dit Puig en Twitter.
  • Va ser una de les primeres representants de la història de l'atletisme valencià, aconseguint els primers registres de la història dels rècords femenins.
  • A l'exili fou mestra de xiquets espanyols a la Unió Soviètica i després fou cap de la Càtedra de Llengües Romanços de l'Escola Superior de Diplomàcia a Moscou.
Alejandra Soler
Alejandra Soler
EUROPA PRESS
Alejandra Soler

La mestra valenciana Alejandra Soler, una dona pionera tant en el camp de l'esport com en el de la docència, ha mort als 103 anys, segons han confirmat fonts pròximes. La desaparició de la veterana mestra republicana ja ha provocat les primeres reaccions de condolença, entre elles la del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha penjat en xarxes socials el següent missatge: "Hui ens ha deixat Alejandra Soler, primera dona que va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat. Exemple de superació. Sempre et recordarem".

Alejandra Soler Gilabert (València, 1913) va ser una de les primeres representants de la història de l'atletisme valencià. Les seues marques constitueixen els primers registres de la història dels rècords femenins.

A més, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, la qual cosa la va convertir en una de les primeres dones universitàries d'Espanya. L'any 1939, va creuar la frontera a França, on va ser internada en un camp de refugiats del que va aconseguir escapar al costat del seu marit, Arnoldo Azzatti, fins a la Unió Soviètica.

A Moscou va ser mestra de xiquets espanyols acollits per la Unió Soviètica i durant la Segona Guerra Mundial va patir la Batalla de Stalingrado. Ja en 1958, va ser designada cap de la Càtedra de Llengües Romanços de l'Escola Superior de Diplomàcia a Moscou, càrrec que va desenvolupar fins que es va jubilar en 1971. Després de 32 anys d'exili va poder tornar a València, al seu barri del Carme.

Reconeixements

Figura entranyable, la mestra republicana es va convertir el passat 9 d'Octubre en la primera dona a rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i va protagonitzar els moments més emotius de la cerimònia institucional del Dia de la Comunitat Valenciana.

Aquella jornada, les paraules i espontaneïtat de la qual va ser pionera en l'esport i la universitat espanyola van arrancar una ovació i, fins i tot, alguna llàgrima, entre els presents, als quals va convidar a fer "un món millor".

En reconeixement a la seua tasca, Soler va ser nomenada a més en 2015 Filla Predilecta de la ciutat de València. Amb motiu d'eixa distinció, l'alcalde de València, Joan Ribó, va posar en valor que Soler havia dedicat bona part de la seua vida "a lluitar per la llibertat, per la igualtat i per l'avanç dels drets humans".

"Està exemplarment compromesa en la defensa dels drets de la dona, i ja ho va estar en uns temps molt més allunyats de la igualtat de gènere, quan calia lluitar diàriament pel reconeixement de la contribució de les dones al desenvolupament econòmic social i cultural dels pobles. Una lluita que, per cert, encara hui hem de fer quotidiana", va dir aleshores el primer edil.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento