Comunitat Valenciana

El jutge cita Vicente Huerta per la investigació dels PAI dins de la 'trama del foc' després de demanar declarar

  • El Jutjat d'Instrucció número 2 de Sagunt (València) ha citat a declarar la setmana vinent l'empresari Vicente Huerta per la peça de la 'trama del foc' relacionada amb presumptes irregularitats en la tramitació de Programes d'Actuació Integrada (PAI). Esta citació s'ha produït després que l'investigat l'haja sol·licitat voluntàriament, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la causa.
Huerta (centre) acompanyat de lletrats
Huerta (centre) acompanyat de lletrats
Europa Press
Huerta (centre) acompanyat de lletrats

Es tracta d'una de les cinc peces de la 'trama del foc'. En este jutjat s'instruïxen altres dos, una relacionada amb un delicte contra la Hisenda Pública del grup Avialsa, i una altra amb l'aeròdrom de Viver. No obstant açò, la peça dels contractes d'extinció d'incendis que afecta l'exconseller i exdelegat del Govern a la Comunitat Serafín Castellano s'ha remès a l'Audiència Nacional; mentre que també s'ha enviat a un jutjat de València una peça relacionada amb Castellano i l'empresa Taroncher.

Segons ha pogut saber Europa Press, l'empresari d'Avialsa Vicente Huerta va sol·licitar voluntàriament acudir a declarar per la peça dels PAI, per la qual de moment no se li ha interrogat, i el jutge l'ha citat per al pròxim 9 de març. L'empresari acudirà a declarar llevat que s'incorpore abans en la causa un informe que està pendent, i en eixe cas el seu lletrat podria demanar la suspensió.

En la peça dels PAI s'investiga si excàrrecs públics -l'exalcalde de Quartell pel PP Francisco Huguet i l'exvicealcalde Emilio Mañez- van beneficiar empresaris -Vicente Horta i l'exgerent Francisco Alandí- amb l'adjudicació de PAI a canvi de regals o d'immobles i places de garatge venuts a un preu inferior al seu cost real.

S'investiguen diferents PAI com el del Polígon Industrial La Foya de Quartell; el del Sector Industrial de l'Alqueria Blanca de la mateixa localitat; el PAI Residencial Alfara; el PAI Nova Alfara; el Projecte de Reparcel·lació Forçosa Sectors S1 i S3 Alfara d'Algímia; i el PAI Quartell-Prodaemi.

Com a exemple de la manera de funcionar d'estos investigats, es troba el PAI de l'Alqueria Blanca de Quartell, adjudicat a una empresa de Jesús Domingo. Després d'esta adjudicació, el llavors alcalde -Huguet- i la seua dona van adquirir d'esta mercantil un habitatge unifamiliar a Sagunt, en l'escriptura de la qual es va fixar el preu de compravenda per import de 275.369,45 euros, alhora que es va determinar que al maig de 2006 es van pagar 90.000 euros, sense que es determinara com, segons es detallava en un de les últimes actuacions dictades pel jutge instructor.

En el contracte privat de compravenda es va fixar el preu de l'habitatge en 329.354,63 euros, sense IVA, i este document va ser trobat en ocasió de l'entrada i registre que es va practicar en el domicili d'Huguet. No obstant açò, el preu que es va fixar en l'escriptura de compravenda va ser finalment de 257.354,63 euros, és a dir, una rebaixa de 72.011 euros.

A més, pel que fa a la comparativa amb un habitatge adossat similar a l'adquirit per part d'Huguet, es va fixar un import de transmissió en l'escriptura de 348.688,23 euros.

I la mateixa operativa va seguir Mañez, qui al juny de 2007 va adquirir al costat de la seua esposa un habitatge unifamiliar a Sagunt, per 276.279,94 euros, si bé es va determinar que 40.500 euros van ser pagats en efectiu el dia 22 de juny de 2005, altres 90.000 euros van ser ingressats en el compte de la venedora, i els restants 145.779 mitjançant dos xecs. No obstant açò, no existix cap rebut de l'entrega de 40.500 euros.

El passat mes de setembre es van registrar les últimes detencions en el marc d'esta peça: els empresaris Jesús Domingo, Domingo Muñoz i Miguel Ángel San José Calabuig, així com l'exassessor de l'exconseller de Territori i Sanitat Rafael Blasco. Els quatre, que estaven sent investigats per un delicte continuat de suborn, de blanqueig de capitals, de malversació de cabals i de falsedat en document públic, van quedar en llibertat amb càrrecs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento