Comunitat Valenciana

Restauren el plànol del lloc on es va descobrir la Dama d'Elx

  • L'Institut Valencià de Conservació i Restauració ha rebut l'encàrrec de la Universitat d'Alacant de restaurar un plànol general de l'Alcúdia, concretament del solar on es trobava l'antiga Ilici i on es va trobar l'escultura de la Dama d'Elx.
La restauració busca perpetuar en el temps el plànol
La restauració busca perpetuar en el temps el plànol
GVA
La restauració busca perpetuar en el temps el plànol

Es tracta d'un plànol topogràfic de 194 per 134 centímetres, realitzat manualment amb tinta cal·ligràfica sobre paper mecànic per Pedro Ibarra i Ruiz, que data de 1890, detalla la Conselleria de Cultura a través d'un comunicat.

En el document es localitza el lloc del descobriment de la Dama i diverses excavacions històriques del propi Ibarra i Albertini entre 1890 i 1905, com la famosa basílica o les termes occidentals.

A més, també restaurarà una dedicatòria epigràfica d'Emil Hübner a Pedro Ibarra. Es tracta d'un text manuscrit, a manera d'inscripció llatina escrit en tinta sobre paper amb una fotografia de la Dama d'Elx adherida a este.

Les dos obres procedixen del fons històric de la Fundació Universitària L'Alcúdia, i van entrar per donació de la família Ramos. Tenen un gran valor històric artístic perquè són dos documents vinculats al descobriment de la Dama d'Elx i a dos personalitats històriques de primer ordre com són Emil Hübner (1834-1902), epigrafista alemany i catedràtic de la Universitat d'Humboldt amb vinculació a la Reial Acadèmia de la Història, i Pedro Ibarra Ruiz (1838-1934), historiador il·licità vinculat al jaciment de l'Alcudia.

Les dues obres presenten un alt grau d'acidesa, d'ací la seua tonalitat ataronjada, la qual cosa les convertix en obres molt fràgils. El plànol compta amb un reentelatge, que si bé ha permès donar-li estabilitat al suport de paper, per contra, per una excessiva aportació d'humitat ha actuat de manera diferent i li ha provocat borses, arrugues i esgarrats en el paper, la qual cosa altera la seua unitat estètica i estructural, motivant la seua restauració. El document epigràfic, a més, ha patit l'acció d'insectes que han afeblit considerablement el paper.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento