Comunitat Valenciana

Milers de flamencs prenen l'Albufera en un "espectacle natural" que ompli els arrossars de visitants

  • L'Albufera de València s'ha omplit durant les últimes setmanes de grans bàndols de flamencs agrupats per milers en un "espectacle natural" que genera una afluència massiva de visitants en els arrossars del parc natural. Des de l'any 2012 es repetix esta estampa cada vegada que els animals escullen l'Albufera com a zona d'hivernada.
Flamencs En L'Albufera De València
Flamencs En L'Albufera De València
©PABLO VERA-SEO/BIRDLIFE
Flamencs En L'Albufera De València

Així, fa cinc anys l'observació del flamenc comú en estos arrossars era una cosa excepcional, però diversos factors han permès que esta espècie establira en el parc el seu lloc d'hibernació, segons ha informat en un comunicat la federació estatal en defensa de les aus SEU/BirdLife.

Entre estes raons es troba l'augment de la població reproductora de flamencs en el Mediterrani occidental i la menor migració de les aus jóvens a Àfrica. Els exemplars juvenils van descobrir fa uns anys que l'Albufera com un aiguamoll adequat per a alimentar-se durant l'hivern, per la qual cosa la plataforma creu que possiblement estiguen tornant ja com a adults i arrosseguen amb si a més exemplars juvenils.

En les últimes setmanes, la presència de grans bàndols de flamencs en els arrossars de l'Albufera ha alçat una "gran expectació" entre els veïns de l'entorn d'este espai natural. "Per grandària, colorit i comportament es tracta d'una de les aus més espectaculars de l'aiguamoll. Si a més s'agrupen per milers, l'espectacle està servit", destaquen l'ONG.

No obstant açò, en realitat estos flamencs han passat en el parc de València tot l'hivern, principalment en l'àrea de reserva del Racó de l'Olla, i han visitat ocasionalment els arrossars que s'han beneficiat per la inundació hivernal.

Segons ha avançat l'hivern i grans extensions d'arrossar s'han fangueado i assecat, els flamencs s'han concentrat en les zones encara inundades més pròximes a la llacuna de l'Albufera. Ací descansen i s'alimenten al costat de milers exemplars d'altres aus aquàtiques que es detenen en els arrossars durant la seua migració.

Per a SEU/BirdLife, esta concentració posa en relleu la importància d'este espai per a la conservació de les poblacions d'aus en el litoral del Mediterrani occidental i la seua inclusió en la Xarxa Natura 2000.

Per este motiu, la plataforma ha advertit que "és fonamental que les pràctiques de gestió de l'arrossar al llarg de tot l'any, i també fora del seu període de cultiu, permeten millorar l'estat de conservació d'esta extraordinària biodiversitat".

OBSERVAR SENSE MOLESTAR

Malgrat "l'espectacle natural" que generen els flamencs en l'Albufera, l'ONG ha assenyalat que esta circumstància pot derivar que els exemplars abandonen prematurament el parc natural. De fet, ha lamentat que la cerca de fotografies a curta distància dels grups de flamencs "està elevant les molèsties fins a nivells excessius".

"Temorosos de la presència propera de persones amb els seus mòbils o càmeres de fotos, els bàndols de flamencs es veuen obligats a alçar el vol i buscar llocs tranquils on descansar", ha explicat l'organització, que ha constatat que en les últimes setmanes ha descendit apreciablement el nombre de flamencs durant el dia, si bé tornen a alimentar-se als arrossars a la nit.

SEU/Birdlife fins i tot ha comprovat que molts bàndols "travessen tot l'interior de València fins a Albacete (Castella-la Manxa), on troben llacunes tranquil·les en les quals descansar durant el dia", un llarg viatge diari que "podria i deuria evitar-se".

"L'observació de la naturalesa ha de ser respectuosa amb els seus protagonistes. S'ha de permetre que els arrossars complisquen el seu paper i que els flamencs puguen gaudir de la suficient tranquil·litat que els permeta estalviar energies i adquirir una bona condició física en un moment crucial del seu cicle biològic, com és el moment previ a a el desplaçament fins a les seues colònies de cria", recomanen des de la federació.

Per això, ha animat als visitants de l'Albufera a "gaudir responsablement d'este espectacle", aparcar en llocs apropiats i mantindre sempre distàncies prudencials, superiors a 150 metros, així com evitar moviments bruscs i sons forts. "Solament així es garantirà que els flamencs tornen cada any i romanguen més temps durant l'hivern".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento