Comunitat Valenciana

Olivas recorre al TS la seua condemna per falsificar una factura i danyar a Hisenda i insistix en l'absència de proves

  • José Luis Olivas, expresident de Bancaixa i expresident de la Generalitat Valenciana, ha presentat un recurs davant el Tribunal Suprem (TS) després de la seua condemna per falsificar una factura de 500.000 euros més IVA (80.000 euros) i danyar Hisenda -se li va causar un perjuí de 150.000 euros- i insistix en l'absència de proves.
Olivas (centre) al costat de la seua dona i Cotino
Olivas (centre) al costat de la seua dona i Cotino
Europa Press
Olivas (centre) al costat de la seua dona i Cotino

Segons ha pogut saber Europa Press, Olivas, condemnat a un any i mig de presó per este assumpte, sol·licita en el seu recurs que es revoque la sentència dictada pel Jutjat Penal número 6 de València al gener d'enguany i que se l'absolga dels delictes pels quals va ser condemnat.

Olivas, imputat en Madrid per la fallida de Banc de València, al·lega que no hi ha prova suficient per a confirmar que el servici pel qual va cobrar i va facturar 500.000 euros a l'empresari Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino -condemnat en este procediment a la mateixa pena que l'expresident de Bancaixa-, no es va arribar a prestar. També al·ludix a la presumpció d'innocència.

Per la seua banda, Vicente Cotino també ha presentat un recurs davant l'Alt Tribunal en què sol·licita la revocació de la sentència i esgrimix arguments similars als d'Olivas, tal com han informat a Europa Press.

Tant Olivas com Cotino van ser condemnats en instància per delictes de falsedat en document mercantil i contra la Hisenda Pública. Al costat de la pena de presó, se'ls va imposar una fiança de 151.800 euros. La jutgessa va aplicar l'atenuant simple de dilacions indegudes, que va suposar una rebaixa de la pena -la fiscal demanava per a ells tres anys de presó-.

Per la seua banda, la dona d'Olivas, Mercedes Álvarez, acusada en el procediment únicament per part de l'Advocacia de l'Estat, va ser absolta en no estar suficientment acreditat que participara a idear i executar la factura irregular del seu marit, que ella va firmar cinc anys després d'emetre's.

L'operació qüestionada és una factura de 580.000 euros que va emetre Olivas, a través de la seua empresa Imarol, a Cotino, amo de Grup Fiscal Asedes Capital S.L., al qual pertanyia Sedesa, per presumptament assessorar-lo i ajudar-lo a vendre el 25% dels seus actius de Projectes Eòlics Valencians S.A. -accionarada per Endesa (55%), Sedesa (25%) i Bancaixa (20%)- a Endesa. La venda es va dur a terme, però la jutgessa va entendre que Olivas no va realitzar el treball pel qual va cobrar eixa quantitat de diners.

Sobre este tema, la jutgessa assenyalava que l'activitat de gestió i assessorament d'Olives a Cotino "no va existir" en realitzar la venda de les accions l'empresa Inversions Alternatives Energètiques, també pertanyent al Grup Asedes, "sense intervenció alguna de la mercantil Imarol". Així, es tractava d'un gasto fictici" que "en cap cas pot ser considerat gasto deduïble en l'Impost de Societats".

Com a conseqüència d'esta factura, Hisenda va requerir a Olivas que acreditara la realitat dels servicis prestats, i este va aportar un informe de tres pàgines, amb data de 2008, que va firmar la seua esposa en 2013. No obstant açò, el mateix "no corresponia amb cap gestió duta a terme per a la venda de les accions ni contenia cap informació útil per a ella", mantenia la jutgessa.

La magistrada entenia que tant este informe com la resta de documentació que va aportar Olivas davant l'Inspector d'Hisenda "la va obtindre com a president de Bancaixa", entitat que tenia interessos en la venda d'accions eòliques.

D'esta manera, la jutgessa va concloure que Olivas i Cotino "van acordar de forma concertada" documentar un pagament de 580.000 euros a través d'una factura falsa en la qual es feia constar com a causa del mateix "un servici inexistent" amb la finalitat, entre altres, de permetre que reduir "de forma fraudulenta" la base imposable de l'Impost de Societats de l'exercici fiscal 2008 a causa de la declaració com a despesa d'eixe pagament realitzat a Imarol. Així, es va deixar d'ingressar a Hisenda en eixe exercici 150.000 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento