Comunitat Valenciana

Desarticulen una organització dedicada a explotar sexualment dones nigerianes a Gandia i Bilbao

  • Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització, integrada per ciutadans d'origen nigerià, i dedicada a la captació de dones de la seua mateixa nacionalitat a les quals, una vegada arribaven a Espanya, obligaven a exercir la prostitució de carrer a Gandia (València) i Bilbao fins a saldar un suposat deute d'uns 50.000 euros.

Segons ha informat el cos policial en un comunicat, les dones havien d'ingressar els diners obtinguts pel seu treball en diferents comptes bancaris a nom de terceres persones, amb el que començava així el procés de blanqueig dels beneficis obtinguts amb l'activitat delictiva.

L'operació s'ha saldat amb la detenció de cinc membres d'esta organització -quatre a Madrid i un més a Bilbao- i la completa desarticulació de la mateixa a Espanya, tant en el seu vessant d'explotació de les dones, com en la de blanqueig dels beneficis així obtinguts.

La investigació va començar quan agents especialitzats en el delicte de tracta d'éssers humans van localitzar una víctima d'origen nigerià exercint la prostitució en els carrers de Gandia. Esta dona, després d'acollir-se a les mesures de protecció oferides pels efectius, va relatar com havia sigut captada en el seu país d'origen i portada a Espanya, on estava sent obligada a exercir la prostitució sota un clima de contínues amenaces, coaccions i palisses.

Els investigadors van descobrir que altres dos dones més es trobaven en la mateixa situació i que igualment es van acollir a les mesures de protecció previstes per la llei per a estos casos, que van relatar als agents situacions iguals a l'anterior.

EXTREMA POBRESA

L'organització captava a dones jóvens en situacions d'extrema pobresa amb falses ofertes de treball en l'hoteleria o en perruqueries, i els oferien una vida millor a Europa. Una vegada acceptaven estes ofertes, i prèviament al seu viatge, eren sotmeses a rituals de vudú amb la finalitat de controlar-les per part de l'organització.

Per mitjà d'estes cerimònies, estos individus pretenen aconseguir doblegar la voluntat de les víctimes i garantir-se la seua fidelitat, amb el que es comprometien a pagar el deute que contreien amb els explotadors i a no denunciar-los, baix l'amenaça de pena de mort.

Després del ritual, l'organització realitzava les gestions necessàries perquè les dones pogueren viatjar fins a Espanya, proporcionant-los documentació i bitllets d'avió. Les víctimes viatjaven amb documents falsos o amb documents reals pertanyents a altres dones també nigerianes i residents legals en algun país europeu.

Una vegada documentades, les jóvens, acompanyades en tot moment per membres de l'organització, viatjaven fins a Espanya fent escala en diferents aeroports de la Unió Europea per a no alçar sospites. Ja en el país, els membres de l'organització alliçonaven a les víctimes perquè sol·licitaren asil.

Una vegada realitzat este tràmit els retiraven la documentació amb la qual havien viatjat i els explicaven que havien adquirit un deute entorn dels 50.000 euros per les despeses de viatge generades, que havien de saldar immediatament exercint la prostitució de carrer.

'COMPTES MULA' PER A BLANQUEJAR

Els guanys que obtenien les víctimes amb l'exercici de la prostitució anaven a parar íntegrament a l'organització. Les víctimes havien d'ingressar periòdicament els diners que guanyaven prostituint-se en diversos comptes corrents facilitats per la líder de l'organització, comptes els titulars dels quals eren terceres persones també d'origen nigerià.

D'esta manera, l'organització començava a blanquejar els beneficis obtinguts de l'explotació de les dones, amb el que dificultava la identificació dels verdaders responsables i introduïen així els diners en el sistema financer legal.

ABSOLUTA DEPENDÈNCIA

Les víctimes, desproveïdes de documentació i de diners i sense cap altra forma de guanyar-se la vida, es trobaven en una situació d'absoluta dependència de l'organització, ja que desconeixen per complet la cultura, l'idioma i la legislació espanyoles.

Tot això, unit a la por a patir represàlies i a ser expulsades i enviades de nou al seu país, els va impedir denunciar la seua situació a les autoritats i les va arrossegar a exercir la prostitució com a única manera de sobreviure.

RESULTATS DE L'OPERACIÓ

L'operació ha sigut duta a terme per agents de la Brigada Central Contra la Tracta d'Éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, la Ucrif de València i les Brigades d'Estrangeria de Bilbao, Fuenlabrada i Gandia, i s'ha saldat amb la detenció de cinc membres de l'organització, entre ells la principal responsable.

Els agents han registrat un domicili en Humanes de Madrid, durant el qual s'han intervingut nombroses llibretes de comptes bancaris en les quals es registren molts moviments d'efectiu, documents d'identitat, 1.500 euros en efectiu i diversos terminals de telefonia mòbil i suports físics de memòria externa -discos durs, tablets, pen drives, etc.- el contingut dels quals està sent analitzat per experts policials. L'operació continua oberta, per la qual cosa no es descarten noves detencions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento