Comunitat Valenciana

Una mascletà vertical teixirà el dissabte en el cel de València l'espolí de la Fallera Major

  • Segons la pirotècnica Ricasa, l'espectacle tindrà nou vegades més potència que les tradicionals 'mascletaes'.
  • Amb la iniciativa es pretén rendir homenatge a un altre dels elements fonamentals de la festa josefina: la indumentària.
  • "Crec que que va a ser la mascletà més gran que s'haja fet mai a València, no solament per la potència, sinó per totes les innovacions tècniques", diu Ricardo Caballer.
Presentació de la 'Nit de l'Espolín'
Presentació de la 'Nit de l'Espolín'
AMSTEL
Presentació de la 'Nit de l'Espolín'

Una inèdita mascletà vertical, a càrrec de la pirotècnia Ricasa, teixirà este dissabte sobre el cel de València, a 50 metres d'altura, l'espolí de la Fallera Major, en l'arrancada d'un espectacle que començarà les 20.00 hores, durarà 11 minuts, tindrà nou vegades més potència que les tradicionals 'mascletaes' i incorporarà efectes innovadors i fins a 14 colors.

Així ho han explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset; el mestre pirotècnic Ricardo Caballer, la Fallera Major de València de 2017, Raquel Alario, i el responsable de relacions institucionals de Llevant de Heineken Espanya, Alejandro Rodríguez, durant la presentació de l''Amstel Nit de l'Espolí', amb la qual es pretén rendir homenatge a través de la pirotècnia a un altre dels elements fonamentals de la festa josefina: la indumentària.

Caballer ha avançat que esta fusió de mascletà i castell serà "bastant diferent a l'habitual" perquè incorpora trams en vertical als habituals en horitzontal, una cosa que no s'ha fet fins ara, i sobre una estructura de 3.000 quilos i 400 metres quadrats subjecta per una grua i situada a més de 50 metres d'altura se n'anirà teixint, no amb seda sinó amb llum, l'espolí de la Fallera Major -enguany en roig toscana-, que a més de tindre unes 10.000 llums preparades estarà adornat amb efectes digitals.

Durant els 11 minuts hi haurà retencions terrestres i trons col·locats entre els ponts de les Flors i de l'Exposició, per a culminar en un terratrèmol en el qual es produirà novament la transició cap al vertical, ja que estarà situat sobre dos grues també a 50 metres d'altura. La pólvora anirà pujant cap al cel fins a culminar amb 3.500 trons com a fermall final de l'espectacle.

El pirotècnic, que ha ironitzat en assegurar que no ha pogut dormir molt bé en les últimes setmanes davant el desafiament que suposa esta instal·lació, ha bromejat en insistir que és "un somni" que li ha provocat "uns quants malsons" i ha agraït que l'Ajuntament haja apostat per la innovació després d'anys en els quals "València s'havia quedat obsoleta en tema d'espectacles". "No m'agradava fer-los fóra i que en la meua terra no es poguera", ha admés.

La mascletà més gran

Així, el responsable de Ricasa ha convidat, com també ho ha fet Raquel Alario, a tots els valencians a acostar-se fins al vell llit del Túria i ha explicat que una de les decisions que han pres ha sigut la de reduir els calibres del material usat, fins a un màxim de 100 mm, perquè la gent puga estar més prop de la zona de tir i puga apreciar-se millor l'espectacle, el muntatge del qual començarà este divendres.

Caballer ha dit que ha realitzat muntatges similars en ciutats com Santiago de Compostel·la, però el del dissabte a València, ha assegurat, "té moltíssimes més llums". "Crec que que va a ser la mascletà més gran que s'haja fet mai a València, no solament per la potència, sinó per totes les innovacions tècniques, per la mescla de l'horitzontal amb el vertical i per l'ús de la pólvora com a fil de seda", adverteix el mestre pirotècnic.

Per la seua banda, Pere Fuset ha explicat que este espectacle "molt innovador" conjumina pirotècnia i indumentària, dos dels elements patrimonials de les Falles, en un homenatge a la tasca dels indumentaristes en el qual es respectaran de forma escrupolosa les indicacions de Policia Local, Bombers i Protecció Civil respecte a les distàncies de seguretat i trams per a veure el tir.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento