Comunitat Valenciana

Descobrixen dues noves espècies fòssils de rata penada de 6 milions d'anys a Venta del Moro (València)

  • Investigadors de la Universitat de València, el Museu Valencià d'Història Natural i l'Universitat Complutense de Madrid han descobert dues noves espècies de rata penada de 6 milions d'anys a Venta del Moro (València), segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.
Descobrixen dues noves espècies fòssils de rata penada
Descobrixen dues noves espècies fòssils de rata penada
UV
Descobrixen dues noves espècies fòssils de rata penada

Així mateix, s'ha localitzat una tercera espècie que constituïx el registre conegut més antic d'una rata penada d'origen africà a la Península. La troballa, en el jaciment de Venta del Moro, ha sigut possible per l'estudi de dents aïllades i s'ha publicat en la revista científica 'Historical Biology'.

Les noves espècies són denominades Rhinolophus antonioi i Pipistrellus rouresi. La primera d'elles pertany al gènere que agrupa a les rates penada de ferradura (Rhinolophus spp), mentre que la segona s'emparenta amb l'actual rata penada comuna, o nana (Pipistrellus pipistrellus).

També s'ha identificat Myotis podlesicensis, una espècie d'origen africà emparentada amb la rata penada aligota marró actual (Myotis emarginatus) i que constituïx el registre conegut més antic d'una rata penada d'origen africà.

La troballa d'esta última espècie se suma al d'altres procedents d'Àfrica en el jaciment, com a hipopòtams o cocodrils, fet que evidencien una etapa d'intercanvi faunístic Àfrica-Europa ocorreguda a la fi del Miocé, fa uns 6 milions d'anys.

La troballa ha sigut realitzada per l'equip format pels paleontòlegs Vicente D. Crespo, Francisco J. Ruiz-Sánchez i Plini Montoya, del Departament de Botànica i Geologia l'Universitat de València; Samuel Mansino, del Museu Valencià d'Història Natural; i Paloma Sevilla, de la Universitat Complutense de Madrid. Les restes fòssils localitzades es conserven al Museu de Geologia (MGUV) de la Universitat de València.

En el jaciment paleontològic de Venta del Moro, conegut des dels anys 70 del passat segle, s'han recuperat, a més d'estes espècies de rata penada, altres com a tigres de dents de sabre, hienes, micos, camells gegants, hipopòtams, elefants, antílops, cavalls i cocodrils.

Estos animals, contextualitzats en un ambient similar a l'actual sabana africana, estan datats en una mica més de 6 milions d'anys, en la part superior de l'època coneguda com a Miocé, més concretament en "l'edat de mamífers" denominada Ventiense, terminologia encunyada respecte al municipi de Venta del Moro, on els dipòsits d'esta edat es troben millor representats.

L'ambient de Venta del Moro fa 6 milions d'anys es correspondria amb una zona de praderia, amb àrees boscoses en les rodalies d'un llac que abastaria gran part de l'actual terme municipal.

Per a l'obtenció d'estes restes fòssils de xiquets mamífers es va dur a terme un laboriós procés de llavat-tamisat de diverses tones de sediment, seguit del triado del residu obtingut, per a la recuperació de les dents fòssils. Finalment, l'estudi dels exemplars es va realitzar mitjançant tècniques de microscòpia electrònica. Les noves espècies de rates penada s'han denominat Rhinolophus antonioi i Pipistrellus rouresi, dedicades a Antonio Crespo Bellés, i Maria Isabel Roures Roures, respectivament, segons han explicat les mateixes fonts.

GRUP D'INVESTIGACIÓ

Este treball ha sigut realitzat per integrants del GI-PVC (Grup d'Investigació en Paleontologia de Vertebrats del Cenozoico) de la Universitat de València, el qual està especialitzat en l'estudi de vertebrats fòssils de les Conques Bètiques, la Serralada Ibèrica i en general de la Comunitat Valenciana i de l'Est de la Península Ibèrica, a més de les faunes del Terciari i Quaternari de l'Equador. El grup estudia les restes des de les diferents subdisciplines de la Paleontologia (Tafonomia, Sistemàtica, Bioestratigrafía, Biogeografia, Paleoecologia, Estudi de la forma, etc.) i fins i tot aplica ferramentes GIS (Sistemes d'Informació Geogràfica) en la reconstrucció paleoclimàtica i paleoambiental.

Els terrenys en els quals es troba el jaciment de Venta del Moro, en el paratge conegut com Puente la Vía, estan gestionats per l'empresa pública ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries), dependent del Ministeri de Foment, i en el marc de les excavacions autoritzades i finançades per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

El projecte d'investigació està recolzat per la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència de la Generalitat Valenciana, el Ministeri d'Economia, Ciència i Competitivitat (MINECO), fons FEDER i la Secretaria d'Educació Superior, Ciència, Tecnologia i Innovació de l'Equador.

Els resultats de l'estudi van ser presentats en el st International Meeting of Early-stage Researchers in Palaeontology-XIV Encontre de Jóvens Investigadors en Paleontologia, celebrat recentment a Alpont (València) i organitzat entre uns altres per la Universitat de València o l'University of Bristol (Anglaterra).

València, 21 de febrer de 2016.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento