Comunitat Valenciana

Sanitat elimina el prepagament en articles ortoprotètics per a col·lectius que necessiten especial protecció

  • La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va a estendre l'eliminació dels prepagaments en els articles ortoprotètics destinats a col·lectius que requerixen major nivell de protecció com dones mastectomitzades, persones amb hipoacusia bilateral i persones amb diversitat funcional que no tenen un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 65% o no tenen acreditat el seu grau de discapacitat que patisquen paraplegia, paràlisi cerebral o amputacions de membres.
Cadira de rodes
Cadira de rodes
Europa Press
Cadira de rodes

Així ho ha anunciat la titular del ram, Carmen Montón, que s'ha reunit amb representants d'estos col·lectius i que ha explicat que l'eliminació del prepagament "s'emmarca en l'eix de la recuperació de drets i l'eliminació d'obstacles per a l'accés als tractaments que les persones necessiten".

Montón ha mantingut l'encontre amb l'Associació de Lesionats Medul·lars i Grans Minusvàlids (Aspaym CV), Federació d'Associacions per la Integració del Sord a la Comunitat Valenciana (Helix), Associació Valenciana d'Esclerosi Lateral Amiotrófica (Adela CV), Fundació Activa Espina Bífida Comunitat Valenciana, Comité d'Entitats de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi CV), Federació d'Associacions d'Atenció a Persones amb Paràlisi Cerebral (Aspace) i Federació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe València).

"Este Govern va a eliminar el prepagament en els col·lectius de pacients que, per la seua patologia, requerixen un major nivell de protecció i que, per tant, no poden veure limitat l'accés al que necessiten per qüestions econòmiques", ha agregat.

Des de 2010, a la Comunitat Valenciana les persones que necessiten material ortopèdic, atés que un metge li les prescriu, avancen els diners d'estos articles, quantitat que posteriorment i prèvia sol·licitud és reembossat, diversos mesos després de la sol·licitud.

Les persones amb diversitat funcional (menors amb qualsevol grau de discapacitat reconeguda i majors amb un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 65%) no paguen prepagament ni repagament des de el 1 de gener de 2016.

Ara, els col·lectius que es beneficiaran d'esta mesura són: dones mastectomitzades, a les quals se'ls eliminarà el prepagament de les pròtesis mamàries, que actualment estaven pagant (fins el 85,96 euros), i les persones amb hipoacusia bilateral, que veuran eliminat el prepagament dels audiòfons (50 euros).

Un altre dels col·lectius als quals se'n va a estendre l'eliminació del prepagament són les persones amb diversitat funcional que no tenen un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 65% o bé no tenen acreditat el seu grau de discapacitat que siguen pacients amb paraplegia, amb paràlisi cerebral i amb amputacions de membres, entre uns altres.

En eliminar el prepagament, estos col·lectius no hauran d'avançar cap suma de diners pels articles que necessiten o utilitzen de manera més freqüent, com per exemple les cadires de rodes elèctriques (50 euros), les cadires de rodes d'alumini (50 euros), les cadires de rodes de posicionament (50 euros), els aparells de bipedestació (fins el 228 euros) o les pròtesis de membre inferior o superior (50 euros per component i que pot arribar a 300 euros amb diversos components).

Per a determinar l'abast d'esta mesura s'ha procedit a quantificar els articles que han sigut adaptats en un any (octubre 2015-setembre 2016) i que ascendixen a 2.563 pròtesi de mama, 63 audiòfons i 69 components externs d'implant coclear, 365 aparells de bipedestació, 329 cadires de rodes elèctriques, 817 cadires d'alumini i 555 cadires de rodes de posicionament o posturals, i 3.848 components de pròtesis de membre inferior, que han suposat un avançament per part de la ciutadania d'1,7 milions d'euros.

El representant del Cermi, Carlos Sotos, ha assegurat que esta és "una mesura molt encertada" perquè per a algunes famílies avançar els diners suposava "un problema" i hi havia els qui no accedien als articles per no poder pagar-los.

Pepe Balaguer (Aspaym) ha considerat este pas de "molt important" i que cal "aplaudir" perquè va a suposar que totes les persones que necessiten este tipus de materials estiguen en igualtat de condicions i puguen accedir a estos articles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento