Comunitat Valenciana

La Generalitat inicia el pla per a rehabilitar habitatges i millorar l'eficiència energètica

  • Es destinen 4 milions d'euros en ajudes per a la reforma d'immobles i per a la millora de l'eficiència energètica dels mateixos.
  • Segons Puig, l''objectiu és "millorar la qualitat de vida de les persones" a través de la millora de les condicions dels seus habitatges.
  • El Conseller d'Economia ha assenyalat que es fa "un pas més en el compliment de l'estratègia Europa 2020" per a un creixement sostenible.
Salvador, Puig i Climent presenten el pla Renhata
Salvador, Puig i Climent presenten el pla Renhata
GVA
Salvador, Puig i Climent presenten el pla Renhata

La Generalitat ha presentat este dilluns el Pla de Reforma Interior d'Habitatges (Renhata) 2017, pel qual destinarà 4 milions d'euros en ajudes per a la reforma d'immobles -cuines, banys i obres d'accessibilitat- i per a la millora de l'eficiència energètica dels mateixos, mitjançant la substitució d'habitatges i calderes, que es preveu beneficien unes 3.000 famílies.

El pla es divideix en dos parts, ja que d'una banda estan les ajudes a la reforma de banys, cuines i accessibilitat, amb 3 milions d'euros de dotació i gestionat des de la Conselleria d'Habitatge, i per una altra les encaminades a la substitució de calderes i finestres, d'1 milió d'euros i tramitades des d'Economia.

Segons ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, l'objectiu és "millorar la qualitat de vida de les persones" a través de la millora de les condicions dels seus habitatges al mateix temps que es dinamitza l'ocupació en el sector de la construcció, que des de la crisi s'ha situat en un espai de negativitat" i que compta amb grans empreses i un saber fer que "no es pot malgastar".

Ha explicat que encara que la construcció i els seus subsectors no poden ser el motor únic de l'economia, com va ocórrer abans de la crisi, l'eixida d'esta "també passa per millorar la situació de la construcció". "Tenim el 'know how' i la possibilitat de fer bé les coses", ha incidit.

Puig ha ressaltat que esta és una aposta "sincera però limitada" que té "voluntat de permanència" en el temps i, en este sentit, ha assenyalat que hi haurà un Renhata II que vindrà amb major dotació econòmica. Este és "un inici, no un final", ha subratllat, per a agregar que eixa dotació seria encara major si hi haguera un millor finançament autonòmic.

"Açò és el principi d'una gran operació a favor de la rehabilitació, de l'economia i de les persones", ha dit Puig, que també ha ressaltat el treball conjunt d'Economia i Vivenda en esta matèria.

Rehabilitació interior

Per la seua banda, la consellera de Vivenda, María José Salvador, ha afirmat que les administracions han concedit tradicionalment ajudes per a la millora dels elements comuns de les edificacions, però no per a l'interior de les vivendes, que és "on passem la major part del temps", per la qual cosa ha defés la necessitat d'impulsar este tipus d'accions que garantisquen "l'adequada conservació" de les mateixes, especialment en banys i cuines, així com l'accessibilitat.

El pla té un pressupost de 3 milions d'euros i les ajudes poden demanar-les tant els propietaris com els llogaters dels immobles, que han de datar d'abans de 1996. Les obres subvencionables han de tindre un pressupost mínim de 2.000 euros i un màxim de 12.000 euros, i el percentatge d'ajuda serà d'un 35%, amb un màxim de 4.200 euros per obra.

Es pot incloure en el pressupost el cost de les obres, honoraris de professionals, el cost de redacció de projectes, informes tècnics i els certificats necessaris. Podran rebre ajuda la reforma de banys i cuines per a adequar-los i adaptar-los a la normativa vigent. S'inclouen l'obra civil, revestiments, baranes, sanitaris, aixeteria, mobles de cuina i instal·lacions, i queden fóra electrodomèstics, plaques de cocció, forns i extractors de fum.

La tramitació serà telemàtica, a la fi d'este mes es publicaran les bases i el termini arrancarà al març, segons han indicat des de Vivenda.

Eficiència energètica

Per la seua banda, el titular d'Economia, Rafa Climent, ha assenyalat que amb el pla es dóna "un pas més en el compliment de l'estratègia Europa 2020" per a un creixement sostenible i ha destacat el potencial de la rehabilitació energètica per a generar ocupació i aconseguir edificis "més saludables", atés que actualment estos són els majors consumidors individuals d'energia, amb un 40% del total.

El pla de substitució de finestres compta amb 750.000 euros i se subvencionarà amb 90 euros el metre quadrat de finestra, quan s'instal·len aquelles amb aïllament tèrmic reforçat o fusteria metàl·lica amb tancament tèrmic, PVC o fusta. En el cas de les calderes, compta amb 200.000 euros i es donaran ajudes de 300 euros per caldera, quan les velles es canvien per calderes de condensació de màxima eficiència energètica que incloguen un sistema de control o regulació eficient i que utilitzen gas natural o GLP.

Fevec demana que s'amplie a segones residències

El president de la patronal de la construcció (FEVEC), Francisco Zamora, ha assenyalat que este és "un primer pas, un pas xicotet" que demostra que la col·laboració pública i privada "pot ser interessant per a la regeneració d'edificis i del casc urbà" per a donar qualitat a les vivendes i generar llocs de treball.

Ha indicat que encara que és "escassísim" per ser este el seu primer any, reflecteix un "esforç" des de la Generalitat, que segons ha indicat "ha promés que a partir de l'any que vé hi haurà més dotacions". "Volem, fins i tot, que es puguen ampliar les ajudes no solament a l'habitatge habitual perquè a la Comunitat Valenciana tenim moltes segones residències que també cal rehabilitar" perquè "no volem accidents per despreniments de façanes o incendis en habitatges perquè no estan adaptades a la normativa", ha dit.

Sobre les perspectives del sector per a 2017 ha dit que "segueixen sent roïnes" perquè la Comunitat continua "molt per davall de la mitjana" en inversió de l'Estat en infraestructures, d'un 4% enfront del 12 o 14% d'altres regions.

Per la seua banda, el president d'Ascer, Isidro Zarzoso, ha assegurat que reben "molt bé" el pla, que encara que com a primer pla és "una mica limitat", va a ser "eficient". També ha subratllat que la rehabilitació és "el que més ocupació porta" i això "és bo per a tots".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento