Comunitat Valenciana

Domínguez té "les portes obertes" per a tornar al grup popular en sobreseure's la seua causa per blanqueig

  • L'exregidor del PP en l'Ajuntament de València i actual diputat no adscrit en les Corts Valencianes Miquel Domínguez ha assegurat sentir-se "en pau i tranquil" després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) haja sobresegut provisionalment la causa oberta contra ell per un presumpte delicte de blanqueig de capitals investigat en el 'cas Imelsa'. "Estic content, espere que servisca per als altres", ha indicat en referència a la resta d'edils i exregidors 'populars' investigats pel mateix delicte.
Miquel Domínguez.
Miquel Domínguez.
Europa Press
Miquel Domínguez.

En declaracions a Europa Press, Domínguez ha mostrat la seua satisfacció pel sobreseïment de la seua causa per part del TSJCV, encara que ha assenyalat que des del moment en què va entrar en la Comandància de la Guàrdia Civil de Patraix (València) per a declarar per este assumpte "ja he tingut la pena".

"Açò és com un aparador, per al bo i per al roín", ha manifestat el diputat en referència a la seua condició de polític, al mateix temps que ha manifestat la seua voluntat de "seguir treballant per als valencians".

Preguntat per si es planteja sol·licitar la seua volta al Grup Parlamentari Popular en les Corts, ha indicat que "ja veurem". "He parlat amb la presidenta fa una estona -en referència a la dirigent del PPCV, Isabel Bonig- i hem quedat que ja parlarem, ella m'ha dit que tinc les portes obertes", ha asseverat el 'popular'. "Veurem com va el Congrés", ha apuntat sobre el conclave que el PP celebra des d'este divendres i fins al diumenge a Madrid.

SOBRESEÏMENT PROVISIONAL

El TSJCV opta pel sobreseïment provisional (cap la reobertura) i no pel sobreseïment lliure (arxiu definitiu) perquè considera que els fets descrits en l'exposició raonada elevada per l'instructor del 'cas Imelsa' tenen aparença delictiva i no existix certesa de la inexistència del fet investigat.

En tractar-se d'un sobreseïment provisional, la causa podria reobrir-se si aparegueren nous elements que desvirtuaren les raons en les quals es basa l'arxiu, indicis que "amb consistència o solidesa, servisquen de base per a determinar la implicació penalment rellevant de l'aforat en els fets descrits com a constitutius de delicte de blanqueig".

La magistrada instructora estima així la petició del parlamentari regional, investigat per l'entrega de 1.000 euros al grup municipal del PP per a la campanya de les eleccions de 2015, i acorda el sobreseïment provisional de les diligències "davant de la insuficiència dels indicis per a acreditar la participació" de Domínguez en els fets investigats, en un operatiu dissenyat per a blanquejar diners mitjançant l'entrega dels 1.000 euros i la seua devolució en dos bitllets de 500 de suposada procedència il·lícita.

BLANQUEIG DE CAPITALS

El passat mes d'octubre la Sala Civil i Penal es va declarar competent per a investigar el parlamentari regional pels fets descrits pel jutge del 'Cas Imelsa', el titular d'Instrucció 18, en l'exposició raonada elevada a l'Alt Tribunal Valencià.

En la mateixa, el magistrat relacionava els indicis existents contra Domínguez en la peça separada en la qual s'investiga un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup popular de l'Ajuntament de València comès mitjançant les donacions de 1.000 euros efectuades per exregisdors, regidors i assessors, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

Aquella decisió del TSJCV es va produir després que el Tribunal Suprem assumira la competència per a investigar l'exalcaldessa i senadora Rita Barberá pels mateixos fets. La defunció de Barberá després de la seua declaració en el TS va derivar en l'arxiu de la causa per extinció de la responsabilitat penal.

El TSJCV es va declarar aleshores competent per a investigar l'exregidor i diputat només pels fets relatats en l'exposició raonada, és a dir, pel delicte de blanqueig de capitals, malgrat que l'instructor del Cas Imelsa, amb posterioritat a la remissió al TSJ de la part de la causa que afectada Domínguez, va enviar a l'Alt Tribunal l'acte pel qual va ampliar a delicte electoral els fets investigats en eixa peça separada.

ELS INDICIS CONTRA DOMÍNGUEZ

La causa contra Domínguez -que després d'obrir-se la causa va abandonar el grup popular en les Corts, passant a no adscrits- té el seu origen en l'exposició raonada que el jutge del cas Imelsa va elevar al TSJ el passat mes de maig. El titular d'Instrucció 18 de València va entendre que havent reconegut l'exregidor que va realitzar el donatiu de 1.000 euros pel qual estan imputats i han sigut interrogats tots els regidors, exconcejales, assessors i exassessors que també van efectuar el pagament en vespres de les eleccions de 2015, seria "incoherent" no elevar exposició al TSJCV, per ser l'únic tribunal competent per a investigar i, si escau, jutjar el parlamentari autonòmic.

L'argument exposat per l'instructor era idèntic al que va utilitzar per a elevar al Tribunal Suprem la part de la investigació que afectava l'exalcaldessa.

La investigació per delicte electoral i blanqueig de capitals en l'Ajuntament de València és una peça separada del 'cas Imelsa', en el qual s'investiga la manya de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana: Diputació (a través de l'empresa Imelsa); Ajuntament (a través de la Regidoria de Cultura) i Generalitat (a través de l'empresa Ciegsa). La causa, que va nàixer a l'abril de 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d'influències, delicte electoral i blanqueig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento