Comunitat Valenciana

Els acusats de trepijoc en Fitur, "nerviosos" i "temorosos" en espera de conéixer la primera sentència del cas

  • Els acusats de trepijoc en contractes de la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009 estan "nerviosos" i "temorosos" davant la sentència que coneixeran este divendres i que arriba després de quatre anys d'intenses investigacions i després de deu mesos en espera de la que serà la primera resolució del cas Gürtel. Per a alguns dels processaments, esta resolució marcarà el seu futur judicial lloc que es troben investigats en altres peces.
Banc dels acusats en la peça de Gürtel sobre Fitur
Banc dels acusats en la peça de Gürtel sobre Fitur
EUROPA PRESS
Banc dels acusats en la peça de Gürtel sobre Fitur

En total, són 13 els acusats en esta peça de Gürtel, la primera que va arribar a juí -hi ha altres cinc que s'instruïxen o jutgen a Madrid-. Els acusats han rebut una citació personal perquè acudisquen este divendres a partir de les 9.00 hores perquè se'ls notifique la sentència. No hi haurà vista pública ni lectura de la sentència, i els investigats podrien delegar en els seus advocats o procuradors per a rebre-ho i evitar, d'esta manera, el passeig pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Entre els investigats es troben Milagrosa Martínez -s'enfronta a 11 anys de presó- i Angélica Such -Fiscalia li demana nou anys d'inhabilitació-, dos exconselleres de Turisme de l'època de Francisco Camps, i sis membres de la presumpta trama Gürtel: Francisco Correa, Álvaro Pérez, Pablo Crespo, Cándido Herrero, Isabel Jordán i Mónica Magariños.

Se'ls va jutjar per delictes de prevaricació administrativa, suborn, malversació de cabals públics, frau a l'Administració, falsedat en document oficial, tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i infidelitat en la custòdia de documents.

La vista va arrancar al març de 2015, es va ajornar fins al mes de juny, i després es va perllongar durant un any amb més de 65 sessions. A l'abril de 2016 va quedar vist per a sentència i el tribunal ha tardat a dictar el seu veredicte uns 10 mesos. Esta ha sigut l'única peça jutjada en el TSJCV a causa de la condició d'aforades que mantenien en el seu moment Martínez i Such que van renunciar a este privilegi una vegada dictada l'obertura de juí oral, per la qual cosa el Suprem va decidir que la vista se celebrara en l'alt tribunal valencià.

Durant este temps, els acusats estaven expectants, i ara que estan a punt de conéixer la decisió, es troben "nerviosos" i molts d'ells "temorosos", segons ha pogut saber Europa Press de fonts pròximes a ells. Les penes a les quals s'enfronten són molt elevades i la sentència podria marcar a molts el seu futur judicial. És el cas, entre uns altres, de Francisco Correa o d'Álvaro Pérez, els quals estan sent jutjats a Madrid per altres peces de Gürtel.

La sentència també podria afectar el futur judicial de Rafael Betoret, excap de Gabinet de Milagrosa Martínez, ja que ja compta amb antecedents judicials per la coneguda com a 'causa dels trages'. En aquell moment va reconéixer -igual que va fer l'exvicepresident del Consell Víctor Campos- que va rebre trages de regal de la trama Gürtel i va ser condemnat a pagar una multa de 9.600 euros. Altres dos acusats per estos fets, l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i l'expresident del PPCV Ricardo Costa, van resultar absolts després de ser jutjats davant d'un jurat popular.

Betoret va aprofitar la seua declaració en el juí per a traure a la llum este assumpte i va afirmar, visiblement ressentit, que es va conformar amb els fets que se li imputaven perquè li ho va dir Francisco Camps. També va lamentar que el van enganyar "vilment".

ALGUNES 'PERLES'

Precisament esta referència a la 'causa dels trages', en concret, quan Betoret va dir que havia hagut de canviar les etiquetes de diversos trages de vestir per a retornar-los al TSJCV i que no es vera que no eren de la marca de Milano; i els rellotges, pendents i bosses d'imitació sobre els quals Martínez es va declarar "aficionada", van ser algunes de les 'perles' que es van escoltar durant la vista, fets sobre els quals el tribunal s'haurà de pronunciar en la sentència.

També haurà d'aclarir el dubte sobre si a Martínez l'anomenaven 'La Perla', apel·latiu que s'arreplega en les converses gravades a alguns investigats, encara que ella sempre ha negat tallantment ser coneguda per este nom.

En relació amb els rellotges, Martínez va declarar durant la vista, quan se li va interrogar per un de la marca Hublot valorat en 2.400 euros que presumptament li va regalar Álvaro Pérez, conegut com 'El Bigotes', que això no era cert.

Va confessar que era una "aficionada" a comprar bosses, pendents i rellotges d'imitació de "marques prestigioses", i va assegurar que tenia més de 10 d'estos rellotges abans d'arribar a la Conselleria de Turisme. "Per la meua condició d'alcaldessa de Novelda vaig tindre oportunitat de realitzar diferents viatges, alguns a la Xina, i jo anava com a representant institucional i comprava rellotges de moltes marques", tals com Hublot, Cartier o Montblanc, va especificar per a justificar un Hublot que portava en diverses imatges que se li van mostrar en el juí.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento