Comunitat Valenciana

Sanitat assumix el repagament de menors adscrits a un SIP amb rendes inferiors a 18.000 euros i en situació irregular

  • La Conselleria de Sanitat assumirà el repagament farmacèutic dels menors que estiguen adscrits a una targeta sanitària que el seu titular perceba menys de 18.000 euros anuals, així com el dels fills de
Consulta pediàtrica
Consulta pediàtrica
HOSPITAL MANISES
Consulta pediàtrica

migrants en situació irregular.

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, i la consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, han presentant este dilluns esta mesura que entrarà en vigor el pròxim 14 de febrer, i que suposarà una inversió de 8 milions d'euros a l'any. Este decret se suma així al que ja evitava els efectes del repagament per als pensionistes amb rendes baixes i a persones amb diversitat funcional.

En total, són potencials beneficiaris de les ajudes un total de 404.647 menors residents a la Comunitat Valenciana. D'ells, 399.974 són menors d'edat associats a titulars de targetes amb nivells de renda baixa i 4.673 són menors d'edat no registrats ni autoritzats a residir a Espanya arreplegats com a beneficiaris d'assistència sanitària en situacions especials. Els menors paguen el 40% del cost dels medicaments, però ara seran gratuïts per a estos col·lectius.

En eixe sentit, ha aclarit que per a accedir a estes ajudes no es valora el nivell de renda de la unitat familiar sinó del titular de la targeta SIP a la qual està adscrit el

menor perquè l'usuari "no haja de realitzar cap tràmit administratiu".

D'esta manera, es pretén que cap menor a la Comunitat Valenciana "per la seua situació econòmica o administrativa es quede sense tractament", ha assenyalat Montón, que ha advertit el Govern de Rajoy: "Res ni ningú ens farà desistir d'habilitar ajudes o augmentar el seu àmbit d'aplicació".

Montón ha explicat que estos 8 milions provenen de "l'estalvi" aconseguit per "una millor gestió" ja que la sanitat "no és cara, la qual cosa és car és gestionar malament, el descontrol i la corrupció". No obstant açò, ha advertit que els recursos "sempre seran insuficients mentre la Comunitat Valenciana no reba un finançament just".

En eixe sentit, ha recalcat que si fa dos setmanes el Govern de Rajoy va ser "rotund" en la seua intenció de mantindre el repagament farmacèutic amb "esta mateixa contundència" el Govern valencià "manté les ajudes" que es van iniciar amb la recuperació de la universalitat de l'atenció sanitària i amb l'assumpció del repagament per als col·lectius més vulnerables perquè "és una prioritat entre les prioritats".

D'esta manera, ha insistit a advertir a l'Executiu central: "no hi ha recursos davant els tribunals ni pressions que ens impedisca actuar amb criteris de justícia i solidaritat davant els més vulnerables". El Govern de Rajoy va presentar un recurs contenciós-administratiu contra els decrets del Consell (240/2015 i 239/2015) per a eliminar els efectes del repagament. Així mateix, va interposar un altre contra el decret que establia l'universalitat de l'atenció sanitària a la Comunitat

Valenciana".

"Si el PP insistix en no retirar el recurs haurà d'explicar les seues raons a les 915.000 persones s'han beneficiat d'estes ajudes enfront del repagament farmacèutic i que ha permès que la taxa d'abandó del tractament es reduïsca un 32%", li ha exhortat.

Així, solament de gener a octubre de l'any passat en este col·lectiu van ser 340.000 els tractaments mèdics "no iniciats amb una taxa del 17%" i es van abandonar "més de 20.000" en el mateix període.

NO ÉS UNA DESPESA, ÉS UNA INVERSIÓ

De la mateixa manera, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha aclarit que el Consell "no vol una confrontació" amb el Govern de Rajoy, però que esta mesura "no és una ocurrència ni una improvisació" sinó que perseguix "millorar la salut de la societat valenciana". Puig ha recalcat que la despesa sanitària "no és una despesa sinó una inversió" i que les societats que "evolucionen millor són aquelles amb més cohesió social".

Per la seua banda, el president del Col·legi de Farmacèutics de la Comunitat, Sergio Marco, ha mostrat "la sorpresa" perquè a més dels convenis per a la renovació dels decrets enfront del repagament s'haja ampliat el seu àmbit als menors. "Els farmacèutics estem al costat de l'Administració en esta mesura que encara que parega que és de caràcter econòmic és també sanitària", ha assenyalat.

D'altra banda, ha comentat que ara, després de la crisi, la Conselleria de Sanitat paga "amb regularitat tots els mesos" el que permet als farmacèutics tindre "una estabilitat" encara que amb un "xicotet decalatge de 30 dies". Així, la factura farmacèutica de 31 de gener s'abona el 30 de març encara que les ajudes al repagament, que depenen en exclusiva de la Conselleria, es paguen el 28 de gener.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento