Comunitat Valenciana

El Síndic de Greuges rep 227 queixes per sorolls de València en un any

  • Les terrasses, el trànsit, el soroll del carrer i casals són els focus denunciats pels veïns.
  • L'ens remet els casos a l'Ajuntament amb indicacions perquè prenga mesures.
  • La institució autonòmica va tramitar 14.143 escrits en 2016, sobretot de l'àmbit educatiu.
  • Al maig van arribar 5.312 queixes al Síndic, el mes amb major volum d'escrits de tot l'any.

L'exposició continuada a uns nivells elevats de sorolls pot “posar en greu perill la salut de les persones” i vulnerar, en última instancia, el “dret a la integritat física i moral” dels ciutadans arreplegat en l'article 15 de la Constitució Espanyola, sobretot quan els pateixen en la seua pròpia casa i davant la passivitat dels poders públics.

Amb aquesta premissa de partida està actuant el Síndic de Greuges, el defensor del poble valencià, davant les queixes per contaminació acústica que arriben a aquesta institució autonòmica. Solament entre febrer de 2016 i el mateix mes d'enguany, el registre d'entrada del Síndic va rebre 227 queixes des de la ciutat de València per aquest motiu. La casuística és variada, però té fonamentalment origen en els carrers.

L'últim cas és el de les campanes de l'església de Sant Nicolás, en ple centre històric, però al Síndic també han arribat durant l'últim any reclamacions pel soroll del tràfic, de les terrasses, dels locals d'oci o de casals fallers. Aquestes queixes suposen el gruix de peticions per part dels veïns, però també apareixen novetats com els polèmics apartaments turístics o fins i tot la bugaderia de l'antic Hospital La Fe, situat en el barri de Campanar.

Una de les queixes procedeix d'un veí del carrer Retor Femenía de Ruzafa, “una zona saturada de locals i terrasses que impedeixen el descans dels veïns, sentint-se en la més absoluta indefensió”, arreplega l'escrit. L'Ajuntament va respondre al Síndic, José Cholbi, que anava a reordenar les terrasses en aqueix carrer per als vianants. Finalment, després de les al·legacions del veí, que es va ratificar en el seu escrit inicial, el Síndic recomana al Consistori que tinga en compte en la seua reordenació “la conciliació del dret a l'oci amb el dret dels veïns al descans”, que faça mediacions i, si escau, que impose sancions als locals que excedisquen els nivells màxims de soroll.

Una altra queixa descriu els sorolls que pateix des de 2011 per la presència de persones practicant el botelló “fins a altes hores de la matinada” en un parc infantil situat enfront de la seua casa. L'Ajuntament va contestar que la Policia Local patrulla la zona i sol dispersar aquests grups i requisar les begudes i que, fins i tot, està desenvolupant un operatiu especial contra el botelló. El Síndic exigeix en la seua resolució que la Policia seguisca adoptant mesures i fins i tot que multe “per dispensació i consum d'alcohol”.

En un altre escrit es denuncien els sorolls que pateixen els veïns de la Gran Via Germanies per la circulació de vehicles, tant pel túnel com en superfície. El demandant sol·licita, i el Síndic recolza que es valore, la col·locació de pantalles acústiques i la creació d'una tanca central amb palmeres com s'ha fet en Peris i Valero.

Falles

Les falles també són motiu de queixa davant el Síndic. Un veí denuncia sorolls de la comissió Rodríguez de Cepeda- Lorenzo Palmireño per “carpa, revetles i botelló” just baix la seua finestra fins a passades les 4.00 de la matinada. “El soroll és insuportable, ni amb taps es pot dormir”. El Consistori replica que no consten denúncies, però el Síndic li insta a compatibilitzar la celebració de les Falles amb el dret al descans de les persones.

En total, durant el passat any 2016, les queixes ciutadanes arribades al Síndic de Greuges van augmentar un 3,9% respecte a l'exercici anterior i van sumar 14.143. L'àrea més conflictiva va ser l'Educació, segons fonts coneixedores de la Memòria Anual, que es presentarà en Els Corts en els pròxims mesos.

La mediació dels “silenciadors”

Les queixes per contaminació acústica constitueixen un dels principals motius de queixa en nombrosos barris de València. La difícil convivència entre l'oci i el descans va portar a la Regidoria de Protecció Ciutadana a activar equips de mediació per a reduir el soroll nocturn en el carrer.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento