Comunitat Valenciana

Un total de 26 mostres i 8 noves convocatòries públiques integren l'oferta de 2017 del Consorci de Museus

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Una obra de Pinazo
Una obra de Pinazo
CONSORCI DE MUSEUS
Una obra de Pinazo

Un total de 26 exposicions i 8 noves convocatòries públiques integren l'oferix de 2017 del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, que tindrà com a principals novetats el retorn a l'organisme de l'Ajuntament de València, els col·laboracions entre els museus de Belles arts dels tres províncies i la transformació del Centre Carme en un espai dedicat a la creació contemporània.

Així s'ha destacat en la presentació de l'agenda d'activitats, que han donat a conéixer la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont. Han assistit també la directora del Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant, Joserre Pérezgil, i el coordinador de gestió del Museu de Belles Arts de Castelló, Germán Ribes.

Amoraga ha valorat "el canvi de paradigma que s'ha produït en el Consorci de Museus, a través dels convocatòries públiques o la gratuïtat en l'entrada del Centre del Carme, en la línia de la transformació que està portant endavant la Generalitat en els institucions culturals, a través del Pla de Democratització Cultural".

El director del Consorci de Museus, per la seua banda, ha anunciat que "esta programació vé marcada per els convocatòries públiques, la volta de l'Ajuntament de València de forma activa a la institució, així com els col·laboracions entre els museus de Belles arts dels tres províncies i la conversió del Centre del Carme com a centre de cultura contemporània".

En total s'han presentat 26 projectes expositius als quals se sumaren els itineràncies dels exposicions d'Excletxes i V.O. a Alacant i Castelló a més dels projectes resultants dels convocatòries pendents de publicar". Per primera vegada en una institució pública espanyola és presenta una programació anual triada en la seua majoria per concurs públic", ha asseverat Pérez Pont.

Entre els novetats per a este 2017 destaca la publicació de la convocatòria 'Trajectories' per al Centre del Carme que té com a objectiu la selecció de quatre projectes de comisariado que aborden en profunditat la trajectòria professional d'artistes o col·lectius amb un reconegut recorregut i en plena maduresa creativa.

D'altra banda el Consorci de Museus treballa en la publicació de dos convocatòries específiques de 365 dies per als dels Ajuntaments d'Alacant i Castelló i una altra convocatòria per a contribuir a revitalitzar l'Almodí de València, després de la reincorporació de l'Ajuntament al Consorci.

Pròximament és publicaren els convocatòries 'Altaveu' per a projectes d'inclusió i cohesió social, 'Resistències artístiques' de producció artística en entorns educatius, 'Reset', de projectes per a la revisió històrica amb perspectiva de gènere i 'Tangent', per a projectes d'educació artística. Alguns dels projectes presentats a estes convocatòries veuran la llum a partir del segon semestre de l'any.

CITES DESTACADES

Entre els cites de l'any figuren la mostra 'Discursos premeditats. Col·lecció Fundació Caja Mediterráneo', que ocuparà dónes del pròxim 17 de febrer quasi totes els sales del Centre del Carme amb més de 100 obres dels més importants artistes de l'últim quart del segle XX i de la primera dècada del XXI. Estem parlant de l'obra de "Carmen Calvo, Soledad Sevilla, Cristina Iglesias, Daniel Canogar, Cabell Carceller, Joan Fontcuberta, Carlos León, Rogelio López Conca, Antoni Abat, Esther Ferrer, Antoni Muntadas o José María Sicília", ha explicat Perez Pont.

Al maig el Centre del Carme presentarà els projectes resultants dels primeres convocatòries Escletxes, 365 dies i V.O. en el marc del Dia Internacional dels Museus. Segons el director del Consorci de Museus "com a resultat dels primeres convocatòries presentem deu exposicions integrades per l'obra de 58 artistes, la majoria dels quals mai havia exposat amb el Consorci de Museus".

"Al llarg de 2016 hem posat les bases per a reconvertir el Centre del Carme en un centre dedicat a la cultura contemporània. En 2017 tenim el repte de donar-ho a conéixer en tota Espanya com un centre de referència per a l'art del nostre temps i integrar-ho en la societat valenciana com a lloc d'encontre i d'intercanvi cultural" ha assenyalat Pérez Pont, qui ha afegit que "a açò ajudaran no solament els 15 exposicions que tenim previstes sinó també un conjunt d'activitats culturals emmarcades tant dins dels pròpies exposicions com a través de la col·laboració amb altres entitats socials i culturals".

Pérez Pont ha recordat així mateix que "en estos mesos els relacions entre els institucions que conformen el Consorci de Museus no solament han millorat sinó que és treballa d'una forma coordinada i consensuada". Al maig de 2016 el Consorci de Museus va promoure la primera va reunir entre els tres directors dels Museus de Belles arts d'Alacant, Castelló i València. Fruit d'esta col·laboració presentem hui els exposicions 'Adsuara, Vicent i Peresejo: tres escultors valencians entre la tradició i la renovació' (maig, Museu de Belles Arts de Castelló) i 'Emilio Varela, Genaro Lahuerta i Juan Bautista Porcar' (setembre, Museu de Belles Arts de Castelló).

Destaca més en el Museu de Belles Arts de Castelló l'exposició 'El nu en l'obra d'Ignacio Pinazo' realitzada en col·laboració amb l'Ajuntament de València i amb la Diputació de València, amb la qual el Consorci de Museus porta la commemoració de l'any Pinazo també a Castelló.

Pérez Pont ha anunciat dos grans exposicions que el Consorci de Museus està preparant per a Alacant com són 'Goya. Testimoni del seu temps' composta per més de 200 gravats dels quatre sèries del pintor aragonés provinents de col·leccionistes privats. L'exposició és podrà veure en este primer trimestre de l'any en el Museu de Belles arts d'Alacant que acollirà també una mostra sobre la Col·lecció Madrazo de la Comunitat de Madrid.

Igualment, el Consorci de Museus va a col·laborar amb el projecte de l'artista alacantí Daniel García Andújar que ha sigut seleccionat per a participar en l'exposició Documenta, una dels més importants del món, que se celebra a Kassel (Alemanya).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento