Comunitat Valenciana

Més de 750 'ninots' esperen l'indult del foc en el Museu de les Ciències Príncep Felipe

  • L'Exposició del Ninot 2017 romandrà oberta al públic en la Sala de les Alqueries durant tot el mes de febrer i les primeres setmanes de març.
  • Com a novetat, “per a evitar embotellaments”, la Junta Central Fallera aposta per la venda online d'entrades a través de www.cacsa.es i per telèfon.
  • El 14 de març es desvetlarà el ‘ninot indultat’ infantil i el dimecres 15 es donarà a conèixer l'escultura que se salvarà de les flames dels monuments grans.
La muestra despliega 2.500 metros repletos de artesanía, color y caricatura
La muestra despliega 2.500 metros repletos de artesanía, color y caricatura
EUROPA PRESS
La muestra despliega 2.500 metros repletos de artesanía, color y caricatura

L'Exposició del Ninot de les Falles de València obrirà les seues portes aquest divendres 3 de febrer en el Museu de les Ciències Príncep Felipe, que repeteix com a emplaçament per segon any consecutiu amb un total de 756 'ninots' -378 majors i 378 infantils- en 2.500 metres quadrats i que tractarà de superar els més de 82.000 visitants de l'edició de 2016. Com a novetat, les figures infantils estaran situades al final de la mostra en lloc del principi per a evitar l'acumulació de gent i s'ha habilitat la venda anticipada d'entrades.

La 83ª edició de l'exhibició s'inaugurarà aquest divendres a les 19.30 hores -per al públic general el dissabte al matí- en un acte coronat per un espectacle de focs artificials a càrrec de la pirotècnia Caballer FX que durant sis minuts omplirà de llum, color i pólvora l'entorn de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) al voltant de les 21 hores.

Presentació oficial

Aquesta "aposta decidida" de la Junta Central Fallera (JCF) de València per a una exposició "amb gran nivell en totes les seccions, també les infantils" i "moltíssim atractiu" s'ha presentat este dijous en roda de premsa pel president de l'entitat i regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset; el vicetitular José Manuel Acosta; el director general de Cacsa, Enrique Vidal, i els representants del patrocinador oficial de l'esdeveniment, Gelats Nestlé, Gloria Puig i Carlos Hidalgo.

L'Exposició del Ninot 2017 romandrà oberta al públic en la Sala de les Alqueries durant tot el mes de febrer i les primeres setmanes de març fins que el dimarts 14 del citat mes la Fallera Major Infantil de València, Clara Parejo, desvetle el 'ninot indultat' infantil d'enguany, i un dia més tard li prenga el testimoni la Fallera Major, Raquel Alario, amb l'elecció de l'escultura que se salvarà del foc; els dos en sengles actes a les 18 hores que serviran de partida per a la seua incorporació al Museu Faller.

Venda online d'entrades

Com a escalfament al ritual, el Museu dels Ciències ja ha rebut durant els tres últims dies tots els 'ninots' per a exposar-los a partir d'aquest divendres en horari de dilluns a dijous de 10 a 20 hores i de divendres a diumenge de 10 a 21 hores, per la qual cosa Cacsa ampliarà la seua hora de tancament per a així "arribar a tots els perfils", com ha destacat Fuset.

El principal objectiu de la JCF en aquesta edició és "evitar els embotellaments" que es van produir l'any passat en els dies de més afluència, per al que aposta com a novetat per la venda online d'entrades -ja disponibles anticipades en la pàgina web www.cacsa.es i per telèfon- i habilitarà una porta reservada per a les persones que la compren amb antelació. 

Les entrades estan a la venda per tres euros per a públic general, dos per a grups d'adults i 1,50 euros per a xiquets de quatre a 12 anys, majors de 65, discapacitats, socis de Cacsa i visites d'escolars i persones amb recursos reduïts. Com altres anys, seran gratuïtes per als menors de quatre anys i els integrants de les comissions falleres censats en la JCF, que hauran d'acreditar la seua situació. 

Així mateix, l'organització ha acordat canviar la ubicació dels 'ninots' infantils al final de l'exposició en lloc del principi, on "s'acumulava molta gent" per a veure'ls.

El “orgull” de ser Unesco

En aquesta ocasió, els monuments de les Falles de 2017 estrenaran "orgulloses" la seua declaració com a Patrimoni Immaterial de l'Humanitat atorgat per la Unesco. Una vegada s'inaugure l'exposició i fins a la setmana fallera, cada visitant podrà emetre el seu vot per a triar a les dues peces que se salvaran del foc i que entraran formar part de la història com 'ninots indultats', amb el mateix sistema informatitzat que es duu a terme des de 2002.

Les comissions d'Almirall Cadarso-Conde Altea i de Sueca-Literat Azorín podran revalidar enguany els seus 'ninots indultats' major i infantil de 2016, respectivament, així com la de Na Jordana podrà sumar una figura més a les 15 que han evitat la crema al llarg de la història i que li han portat a posicionar-se com la falla amb més indults.

Focs artificials aquest divendres

La "tendresa i ironia" de l'art faller estaran acompanyades en la inauguració de la mostra, "com no podia ser d'una altra manera", per un espectacle "elegant i estilós", amb 60 quilograms de pólvora, a càrrec de la pirotècnica Mª José Lora de la firma de Moncada (València) Caballer FX, també encarregada de disparar enguany la 'mascletà' del 8 de març, Dia de la Dona.

Aquests focs artificials no tenen hora fixa, seran entorn de les 21.20 o 21.30 hores d'aquest divendres i es podran veure des del mirador de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Un dia més tard, aquest dissabte 4 de febrer a les 12 hores, es presentarà el Llibre Faller 2017 també en el Museu Príncep Felipe, enguany dedicat als 75 anys que es compleixen de falles en la plaça de l'Ajuntament de València i amb un col·loqui sobre l'evolució de la publicació en aquest temps. 

Com a colofó a l'Exposició del Ninot, la JCF ha programat per a febrer i març un calendari d'activitats paral·leles emmarcades en el lema 'L'indult del foc' que arrancaran el dijous 23 de febrer amb la presentació del projecte 'La falla immaterial' de la Universitat de València. Altres propostes són una taula redona sobre les falles infantils de la plaça consistorial, una visita guiada als 'ninots' de caricatura, una xarrada sobre el "patrimoni desconegut" dels tallers fallers i una retrospectiva de les Falles en la gran pantalla.

"La llotja del segle XXI"

Respecte a l'emplaçament de l'exposició, el president de la JCF ha apuntat l'objectiu que "la gent puga sentir com a seu" el Museu de les Ciències i "es convertisca en 'la Llotja del segle XXI'", després que l'any passat la visitaren més de 82.200 persones, unes 64.000 públic general i la resta de comissions falleres, la qual cosa va suposar un rècord.

Per a superar aquesta xifra, l'entitat sol·licitarà el reforç de les set línies de bus de l'EMT que arriben fins al complex i "no descarta" implantar per a pròximes edicions una exposició oberta en horari nocturn, si bé no és una cosa que contemple de moment. 

A més, el vicepresident de l'entitat ha destacat la "logística més senzilla" i la creació de passadissos que permet aquest enclavament i el "agraïment" dels artistes fallers pel canvi d'ubicació des de Nuevo Centro. Com a anècdotes, ha assenyalat que la primera persona que ha portat el 'ninot' va ser l'artista faller José Ramón Espuig i que les primeres seccions a completar el seu planter han sigut la 4ªB en major i la 13ªA en infantil. 

Per la seua banda, el director de Cacsa ha manifestat l'aposta de l'enclavament per "portar més enllà la repercussió tècnica" i ha convidat als fallers a visitar les exposicions de la casa després de veure els 'ninots', i els patrocinadors han subratllat que "els valencians tenen l'obligació de donar repercussió a les falles", per la qual cosa han convidat al fet que compartisquen les seues fotos amb les figures en xarxes socials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento