Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana registra 24.000 nous casos de càncer anuals però la mortalitat es reduïx un 13% en 15 anys

  • VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
Mamografia
Mamografia
EUROPA PRESS/MARINASALUD
Mamografia

La Comunitat Valenciana registra 24.000 casos de càncer a l'any però mentre s'ha incrementat un 24% la prevalença en els últims 15 anys per l'augment de l'esperança de vida i de la detecció precoç en este període també es reduïx la taxa de mortalitat, un 13% en hòmens i un 11% en dones en els últims 15 anys, per la millora dels tractaments i en detectar-los en els estadi inicials.

Així, ho han assenyalat este dimecres el president de la delegació valenciana d'AECC, Tomás Trénor, la directora gerent d'AECC València, Helena Alloza, i el catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública Marín Moreno en roda de premsa per a presentar una radiografia sobre el perfil del pacient atès per esta associació i els reptes en càncer.

De fet, el càncer creix més del previst a Espanya i en 2016 es van superar el nombre de casos que es preveia aconseguir en 2020. En el nostre país es van registrar en 2015 un total de 247.771 nous tumors quan es calculava que s'arribarien als 46.000 en 2020.

Este increment és conseqüència de l'augment de casos detectats gràcies a les revisions precoces i que els avanços en medicina permeten cada vegada arribar a edats més avançades. No obstant açò, el càncer és "més tractable, controlable i combatible". Un exemple: si el càncer de mama era una sentència de mort ara la supervivència als 5 anys aconseguix ja el 83%.

No obstant açò, ha insistit que el gran repte és la prevenció perquè el 40% dels càncers es podrien evitar amb hàbits saludables, és a dir, s'evitaria en un de cada tres càncers. Per açò, el Codi europeu contra el càncer, en la seua última revisió de 2016, fixa 12 punts per a reduir el risc.

Deu d'ells es referixen a hàbits saludables com no fumar, un pes adequat, realitzar activitat física, una dieta saludable, evitar l'excés de sol, limitar el consum d'alcohol, evitar substàncies cancerígenas en el treball i especialment el radón, la lactància materna per a les dones i evitar la teràpia de substitució hormonal. Les dos últimes recomanacions són vacunar-se contra l'Hepatitis B i el Virus del papil·loma humà i seguir els programes de garbellat per al càncer de l'intestí i en les dones de mama i coll d'úter.

"EL TABAC, UN ASSASSÍ"

No obstant açò, ha lamentat que malgrat la continua advertiment que el tabaquisme és "un assassí", la tendència de fumar és "especialment preocupants" en dones, fins al punt que el càncer de pulmó a superat al de mama com a principal causa de morts i en jóvens. Segons una enquesta el 31% d'estudiants de secundari ha fumat en l'últim any i el 9% ho fa diàriament. "És escandalós", ha recriminat.

A més, ha destacat que l'exercici físic és "un gran protector" i a més d'exercitar-se diàriament cal limitar el temps que es passa assegut perquè s'ha demostrat que augmenta el risc de càncer colorrectal. Per açò, cal posar-se dempeus cada hora "una miqueta".

Així mateix, ha instat la població a participar en els programes de garbellat que s'han demostrat efectius per a un diagnòstic precoç: el càncer de cérvido, mama i colorrectal. Les dones, gràcies a la conscienciació de la detecció precoç càncer de mama, són les més actives a participar en la resta de programes. Encara així solament el 40% de la població seguix el garbellat del càncer colorrectal.

Moreno ha destacat els avanços de la medicina personalitzada per a donar els millors tractament però per a açò cal tindre bons estudis genètics moleculars. El "gran repte" de la medicina és augmentar la supervivència dels càncers de pulmó i, pàncrees i colorrectal.

Així, el càncer de pulmó seguix sent la primera causa de defunció en hòmens, amb 1.875 morts, seguit del colorrectal, amb 898 morts i el de pròstata amb 609. En dones, el càncer colorrectal és el que provoca major nombre de morts amb 667 seguit del de mama amb 645 defuncions i el de pulmó amb 372

Mostrar comentarios

Códigos Descuento