Comunitat Valenciana

Els grups arriben a un acord sobre el mandat marque de la CVMC, que s'aprovarà la setmana vinent

  • Els cinc grups parlamentaris -PSPV, Compromís, PP, Podem i Ciudadanos- han arribat a un acord sobre el mandat marque per a la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC), la nova RTVV, que ha rebut el vistiplau en comissió i passarà a ser votat en el ple de les Corts de la setmana vinent.
Instal·lacions de RTVV buides després del tancament de l'ens
Instal·lacions de RTVV buides després del tancament de l'ens
EUROPA PRESS
Instal·lacions de RTVV buides després del tancament de l'ens

El portaveu del PP en la comissió de Ràdio Televisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual, Jorge Bellver, ha explicat que des del seu grup han aconseguit el suport perquè es "corregisca absolutament" el document inicial, acceptant-se "la pràctica total" de les seues esmenes, ja que de les 20 que van presentar 15 han sigut admeses i cinc transaccionades.

Ha celebrat que des de la proposta inicial desapareguen "les al·lusions als hipotètics i imaginaris Països Catalans" i el mandat marque que finalment s'aprovarà la setmana vinent "va a poder regir convenientment els designis de la nova radiotelevisió per als pròxims anys" i "serà assumible pel PP" quan -ha aventurat- torne a ostentar la Presidència de la Generalitat.

Al seu juí, el document original, que segons ha recordat era "una còpia" del mandat marque català, "és el que pensa el tripartit valencià" però creu que pot ser que "la vergonya que els va generar" per que açò transcendira "ha fet que hagen modificat substancialment la redacció".

A més, ha avançat que el seu grup demanarà que abans que es realitze qualsevol altra acció, com la de designar al futur director general de la CVMC, s'aprove el pressupost individualitzat per a l'ens.

Malgrat l'acord aconseguit, Bellver ha anunciat que mantindrà viva una esmena sobre les referències a la identitat del poble valencià en el document, que segons ha dit, Ciutadans "s'encabota a fer desaparéixer". Açò és una cosa que assegura no entendre "llevat que mirem cap amunt i a qui és el seu president nacional".

Des de Ciutadans, Toni Subiela ha qualificat "d'excessives" les atribucions sobre els canvis que fan els 'populars' i ha subratllat que "no és veritat que eliminen totes les mencions a la identitat valenciana" del document, al mateix temps que ha recordat que el seu partit defèn que la identitat "és de les persones, no dels territoris".

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha agraït l'exercici del "sentit de responsabilitat" realitzat per tots els grups per a restablir este servici públic i ha assenyalat que amb l'aprovació del mandat marque, al costat del treball del Consell Rector, se'n van donant "passos ferms i decidits perquè la radiotelevisió siga una realitat en pocs mesos".

Així, ha indicat que malgrat que al principi va haver-hi confusió a l'hora d'abordar este mandat marque, ara el document contribuïx a fer efectiva "una televisió de tots, desgubernamentalizada i no al servici de ningú" que siga motor del sector audiovisual i contribuïsca a vertebrar la regió. "Estem en el bon camí", ha asseverat.

Subiela ha recordat que les propostes de Ciutadans han anat encaminades a "potenciar el sector audiovisual valencià, que es promoga fóra de les fronteres de la Comunitat i no dependre quasi exclusivament de la radiotelevisió valenciana" i a utilitzar la televisió com a ferramenta que col·labore en la formació per al trilingüisme amb "una mica de programació en anglés en la franja infantil", ha mostrat la seua confiança en què est siga "un bon inici" per a la nova radiotelevisió.

QUE SIGA EL MITJÀ DE COMUNICACIÓ "PREFERIT"

Des del PSPV, Rosa Peris ha valorat que el PP "rectifique la seua posició de confrontació" i ha dit que enfront de la "sordera" i al "sectarisme" d'uns altres temps ara els grups han optat per escoltar-se i per un model plural per a una radiotelevisió que espera "siga el mitjà de comunicació preferit per als valencians" per a informar-se i entretindre's.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha ressaltat que s'ha aconseguit que s'explicite que la llengua vehicular siga el valencià, que el 50% de les cançons que s'emeten en la ràdio siguen en la llengua vernacla i que es potencie el sector audiovisual valencià, al mateix temps que ha restat importància al conflicte entorn de les referències als Països Catalans o l'unitat de la llengua: "La nova radiotelevisió ha de complir els seus objectius i eixes qüestions que podien generar descohesió hem arribat a acords de redacció alternativa que ens han agradat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento