Comunitat Valenciana

L'Hospital Clínic de València incorpora el 'Projecte Huci' d'humanització de la unitat de vigilància intensiva

  • L'Unitat de Vigilància intensiva de l'Hospital Clínic Universitari de València ha incorporat el 'Projecte HUCI', una iniciativa d'humanització que té com a objectiu engegar una sèrie d'actuacions que facen l'assistència en vigilància intensiva més càlida, més humana i emocional.
Personal del Hospital Clínico de Valencia
Personal del Hospital Clínico de Valencia
GVA SANITAT
Personal del Hospital Clínico de Valencia

El programa, que es presenta per als professionals del departament, està coordinat per Mónica García i Elena Climent, metge especialista i infermera, respectivament, de la Unitat de Vigilància intensiva de l'Hospital Clínic.

"En els últims 30 anys el desenvolupament tecnològic de la medicina i més concretament en l'àrea de vigilància intensiva, unitats dotades especialment amb gran volum de tecnologia, ha comportat que en ocasions s'hagen vist descurades les necessitats humanes i emocionals dels pacients, les famílies i fins i tot del personal sanitari" ha explicat la doctora García en un comunicat.

"Per açò és imprescindible reflexionar sobre la necessitat de replantejar una re-humanització de l'assistència sanitària en la vigilància intensiva, d'esta idea sorgix el projecte HUCI que hem presentat", ha explicat les professionals sanitàries.

El projecte HUCI, va sorgir de la mà de Gabriel Heras, metge intensivista, amb l'objectiu de millorar l'assistència sanitària a través de la humanització.

L'Hospital Clínic ha incorporat ja algunes d'estes iniciatives en la UCI. Es tracta d'una unitat que atén a l'any una mitjana de 700 pacients que requerixen cures i vigilància intensiva.

"Gràcies al treball conjunt de tots els professionals de la UCI fins al moment s'han engegat iniciatives com 'la UCI de portes obertes', el control de soroll ambiental, la millora del descans nocturn del pacient, la participació dels familiars en les cures, la incorporació de protocols per a evitar la sobresedación coneguts com, "sobresedació Zero", i la prevenció del deliri, així com incloure concerts musicals que milloren el benestar del pacient i familiar durant el seu ingrés en l'unitat", ha explicat Marisa Blasco, cap de servici de la Unitat de Vigilància intensiva de l'Hospital Clínic.

PORTES OBERTES I PARTICIPACIÓ DE FAMILIARS

"Actualment es disposa d'evidència suficient com per a argumentar i promoure un canvi en la política de restricció de visites en l'Unitat de Vigilància intensiva", ha assenyalat Mónica García. "És sabut que la flexibilització d'horaris per a visites o la instauració de 'portes obertes' en les unitats de crítics genera benefici en pacients, familiars i professionals. Per este motiu estem desenvolupant estratègies de flexibilització d'horari de visites en la UCI de l'Hospital Clínic, per a adaptar-les de forma individualitzada i en pro del benefici del pacient", han afegit les professionals.

Una altra de les mesures que contempla este projecte és donar a la família l'oportunitat de participar en la cura del pacient. Per açò des del pla d'humanització en la UCI del Clínic s'està treballant en l'elaboració d'un procediment que contemple la participació directa de la família en les cures bàsiques del pacient.

Tal com ha explicat Elena Climent, "si les condicions clíniques ho permeten, pot tindre efectes positius sobre ells mateixos, el pacient i sobre el professional, en reduir l'estrés emocional i facilitar la proximitat i comunicació de les parts implicades. Cal tindre en compte que els familiars dels pacients ingressats en la UCI es troben sota una situació de gran estrés que els fa patir en un alt percentatge d'ansietat i fins i tot depressió".

"Amb la idea de mantindre un ambient el menys bulliciós possible i així millorar el confort dels pacients, la seua recuperació, disminuir el delirium i l'estrés postraumático, s'han col·locat en les dos unitats de la UCI del Clínic mesuradors de decibels amb avisos lluminós per a un millor control del soroll ambiental" explica. "També en esta línia de millorar el benestar de pacients, familiars i professionals, expliquem setmanalment amb microconciertos de música en viu, gràcies a la col·laboració de l'organització Músics per la salut", han conclòs les professionals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento