Comunitat Valenciana

La Fundació Bromera premia la "passió" per l'escola i la literatura en valencià de Rosa Serrano

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)
Rosa Serrano
Rosa Serrano
FUNDACIÓ BROMERA PER AL FOMENT DE LA LECTURA
Rosa Serrano

La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura ha guardonat a l'escriptora, editora, traductora i mestra Rosa Serrano (Paiporta, 1945) amb un nou premi creat per a reconéixer la trajectòria de personalitats culturals rellevants de la Comunitat Valenciana. Per a esta primera edició del guardó "no hi ha hagut dubte" a l'hora de triar l'editora de Tàndem per la seua "passió" per l'escola i la literatura en valencià.

El premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura s'entregarà divendres que ve, 3 de febrer, en un acte que se celebrarà en l'Hotel Astoria de València a partir de les 20.30 hores i que congregarà uns 160 representants del món polític, cultural i de l'ensenyament, així com familiars i amics de l'homenatjada.

Rosa Serrano -que ha mantingut este dimarts un encontre amb els mitjans de comunicació al costat de la coordinadora d'activitats de la fundació, Rosa Mengual- ha manifestat la "gran satisfacció" que li ha causat la concessió d'este guardó, al mateix temps que "sorpresa". "Em va agafar comprant en Mercadona", ha dit la veterana editora entre riures.

En la seua opinió, este reconeixement respon a "les seues passions": l'ensenyament i la literatura infantil i juvenil, "que no és una literatura menor", ha asseverat.

Així mateix, ha rememorat algunes de les anècdotes més entranyables i curioses de la seua trajectòria, com quan li llegia a Enric Valor les adaptacions que feia de les seues 'rondalles' -l'erudit sempre li contestava 'ha quedat molt guapeta'- o quan, al costat de Josep Palomero, es van servir de l'estand japonés en la Fira de Bolonya per a promocionar 'La Rata Marieta'.

Rosa Serrano ha agregat que el seu enamorament de la literatura infantil va sorgir d'un "sentiment d'orfandat" i s'ha mostrat optimista respecte al moment actual i futur de l'edició en valencià: "Els editors valencians estan hui en llocs on mai van pensar", ha dit.

El Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura és una idea que portava temps rondant en el cap dels impulsors de l'entitat fins que en este 2017 el consell del Patronat ha decidit atorgar-ho a Rosa Serrano, "una persona compromesa que compta amb una trajectòria indiscutible amb vocació de servici a la ciutadania".

"Com a docent, editora, escriptora, activista sociocultural o des del feminisme, esta incansable lluitadora s'ha convertit en una de les figures més significatives de la cultura valenciana", subratllen.

Per això, divendres que ve se li retrà un homenatge en el qual el director de la Fundació Bromera, Josep Antoni Fluixà, entregarà a la guardonada l'escultura dissenyada per l'artista Ramon Pla, qui ha inspirat la seua obra en la sensació de llibertat que aporta la lectura.

Així mateix, la cerimònia serà conduïda per la companyia de teatre El Crit, que oferirà un fragment d''El nou Tirant'. Amb motiu de la primera edició del guardó, la fundació ha publicat una entrevista del periodista Adolf Beltran a Rosa Serrano.

TRAJECTÒRIA

Rosa Serrano (Paiporta, 1945), escriptora de narrativa infantil, traductora i editora valenciana, és llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona i ha sigut responsable de Tàndem Edicions durant més de 20 anys.

Va ser una de les fundadores de l'escola La Gavina en 1975, centre pioner en l'ensenyament en valencià, on va treballar com a mestra i bibliotecària. En 1990 va engegar Tàndem amb col·leccions com 'La Bicicleta Negra', 'La Bicicleta Groga' o 'La Rata Marieta' i la gran producció novel·lística de l'escriptor Enric Valor.

A més, ha sigut presidenta de l'Associació d'Editors del País Valencià en diverses ocasions i membre del Consell Valencià de Cultura entre els anys 1998 i 2002. És autora d'una vintena de títols de narrativa infantil i juvenil, llibres de text i de divulgació lingüística.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento