Comunitat Valenciana

Les llistes d'espera per a operar-se en hospitals valencians puja 4.000 persones tot i que la demora es reduïx 12 dies

  • Les llistes d'espera per a operar-se en la sanitat valenciana augmenten en gairebé 4.000 persones en tres mesos -entre setembre i desembre de 2016- tot i que la demora es reduïx 12 dies, amb una espera mitjana el desembre de 115 dies, segons han apuntat este dilluns la consellera de Sanitat, Carmen Montón, i el director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca.
Cirugía con chip
Cirugía con chip
IMO
Cirugía con chip

Montón i Sotoca han oferit estes dades en una roda de premsa en la qual han presentat el Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica, una aplicació que oferix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica.

Segons les dades que estudia Sanitat, el setembre de 2016 havia una llista d'espera quirúrgica de 61.376 pacients, mentre que tres mesos més tard, el desembre, els números van augmentar fins a arribar als 64.783. Es tracta d'operacions que no estan relacionades amb esperes oncològiques ni amb intervencions urgents, si no amb un altre tipus de patologies com cascades, varius, fimosi, amígdales o galindons, entre d'altres.

Preguntats per este increment en el nombre de pacients, Sotoca ho ha relacionat amb l'augment de la població envellida: "Hi ha més persones grans, més envellides i amb més necessitats, amb patologies com cascades, galindons o varius", ha apuntat.

Front a això, el temps d'espera mitjana o demora mitjana a data 31 de desembre és de 115 dies, és a dir, cinc dies menys que el desembre de 2015 i 12 dies menys que el setembre de 2016, en què la demora se situava en 127 dies de mitjana.

Per especialitats, l'espera és de 108 dies per a Cirurgia General, 62 per a Ginecologogia, 98 per a Oftalmologia, 89 per a Otorinolaringologia, 129 per a Traumatologia, 93 per a Urologia, 71 per a Cirurgia Cardíaca, 207 per a Cirurgia Vascular, 129 per a Cirurgia Maxil·lofacial, 140 per a Cirurgia Pediàtrica, 133 per a Cirurgia Plàstica, 80 per a Cirurgia Toràcica, 168 per a Neurocirurgia i 38 per a Dermatologia, entre d'altres.

Per patologies, l'espera és de 100 dies per a cascades, 92 per a hèrnia inguinal, 117 per a pròtesis de maluc, 135 per a pròtesis de genoll, 116 per a artroscòpia, 220 per a varius, 82 per a colecistectomia, 139 per a hallux valgus, 110 per a adenoamigdalectomia, 82 per a hipertròfia benigna de pròstata, 86 per a quist pilonidal, 130 per a fimosi i 89 per a túnel carpià. La demora mitjana és el temps mitjà expressat en dies que porten esperant els pacients pendents d'una intervenció des de la data d'entrada en el registre fins a hui final del període d'estudi.

Montón també ha indicat, d'altra banda, que el pla de xoc ha permès reduir un 14% les intervencions, fet que suposa un estalvi del 16% respecte a 2015, gairebé dos milions d'euros. En paral·lel, en 2016 hi ha hagut un augment de l'autoconcert en un 7%, amb un increment del 3% del pressupost -156.633 euros més respecte als 5.469.223 de 2015-.

NOU REGISTRE

Sanitat ha posat a disposició dels ciutadans en el seu lloc web el Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica, una aplicació que oferix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica.

D'esta manera, els pacients pendents d'una intervenció quirúrgica poden accedir des d'este dilluns a través d'internet a les dades de la seua llista d'espera quirúrgica registrats en els sistemes d'informació dels hospitals de la xarxa pública. Segons Montón, este registre "permet consultar la situació personal del pacient a la llista d'espera quirúrgica, així com una estimació aproximada dels dies d'espera fins a la seua intervenció".

Així, en una primera pantalla de l'aplicació, l'usuari omplirà les dades del seu número SIP, data de naixement i data d'emissió de la targeta. A continuació, passarà a una segona pantalla en la qual se li informarà del Centre i Servici on es realitzarà la intervenció quirúrgica. En esta segona pantalla, a més, apareixerà la data de la seva inclusió en llista d'espera, el total de dies en llista d'espera i l'estimació de dies d'espera.

Es tracta d'una estimació basada en quants dies han tardat el 80% dels pacients ja operats en el seu mateix hospital i servici. L'elecció d'este concepte per a informar sobre l'espera és el resultat d'un procés portat a terme per tècnics de la Conselleria en què, a través de diferents trobades amb pacients en llista d'espera, es va consultar quin seria la informació més útil per a l'usuari i quin la millor forma de traslladar-la perquè resultara més comprensible.

Este temps d'espera és orientatiu i l'espera real dependrà de cada cas. De qualsevol forma, si es necessita més informació sobre la situació del pacient a la llista d'espera es pot acudir o telefonar al Servici d'Atenció i Informació al Pacient (SAIP). I com sempre, des de l'hospital que el pacient té assignat es posaran en contacte amb antelació per a comunicar-li el dia de la seua operació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento