Comunitat Valenciana

Bankia guanya 804 milions en 2016, un 22,7% menys, per la venda de CNB, però eleva un 5% el dividend

  • Bankia va obtindre un benefici net atribuït de 804 milions d'euros en 2016, cosa que representa un 22,7% menys que l'obtingut un any abans, a causa de l'efecte de la venda de City National Bank (CNB) de Florida en octubre de 2015, però elevarà un 5% el dividend, fins a 317 milions d'euros, tenint en compte la seua "confortable posició" de solvència.
Sucursal del banco Bankia
Sucursal del banco Bankia
EUROPA PRESS
Sucursal del banco Bankia

Sense incloure l'efecte de la venda de CNB, el resultat hauria caigut un 8,4%, segons ha informat este dilluns l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'entitat ha explicat que l'evolució dels seus resultats es veu afectada per l'entorn de tipus d'interès negatius registrat durant la pràctica totalitat de l'any, la venda de CNB i les provisions realitzades per a fer front a possibles contingències derivades de préstecs amb clàusula terra, que Bankia, amb criteris de prudència, ha decidit cobrir, després d'haver-les retirat el setembre de 2015.

En 2016, l'entitat ha fet provisions per 494 milions d'euros, un 31,4% menys. El cost de risc (volum de provisions sobre crèdit) va baixar a l'any del 0,43% al 0,24%.

A estes provisions s'afegixen les realitzades per a dotar les possibles contingències associades a procediments relacionats amb clàusules terra després dels últims dictàmens judicials europeus -cap contra Bankia- i al decret aprovat a Espanya.

El president de Bankia José Ignacio Goirigolzarri, ha destacat que l'entitat ha sigut capaç de fer front a un entorn molt complex per al sector financer, mantenir alts nivells de rendibilitat i solvència, i així poder incrementar un altre cop el dividend a abonar als nostres accionistes, el que, en definitiva, "permet seguir avançant en la devolució de les ajudes als contribuents".

"Hem constatat els bons resultats del nostre nou posicionament comercial. La decisió de retirar les comissions, amb un impacte delimitat en termes de resultats, ha tingut un efecte fins i tot millor de l'esperat. L'any passat vam captar més de 172.000 noves nòmines i pugem quota de mercat en targetes, en fons d'inversió i en les partides de crèdit que ens marquem com a prioritat: consum i empreses", ha subratllat.

"Un any més millorem la qualitat del nostre balanç, amb un descens en crèdits morosos, reducció del saldo d'actius adjudicats i increment dels nostres nivells de solvència i de liquiditat", ha ressaltat.

El marge d'interessos es va situar en 2.148 milions d'euros, un 21,6% menys, com a conseqüència d'un entorn de tipus d'interès a negatiu i de la baixada del rendiment dels bons de la Sareb.

Els ingressos es van veure afectats per la decisió adoptada el gener del 2016 d'eliminar les comissions per a aquells clients que tingueren la seua nòmina o pensió domiciliada a l'entitat. La facturació per este concepte s'ha reduït un 12,2%, fins a 824 milions d'euros.

Tot i això, l'increment progressiu de la captació de nous clients al llarg de l'any va portar que, en el quart trimestre, els ingressos per comissions assoliren el nivell més alt de l'exercici (213 milions d'euros) recolzats en la prestació de servicis i en la venda de productes de valor afegit.

El resultat d'operacions financeres va aportar 241 milions d'euros (-14,2%) recolzat en les plusvàlues generades per la rotació de carteres de deute públic, si bé el muntant de la cartera ALCO a penes va variar a l'exercici i es va mantindre en 29.700 milions d'euros.

D'esta manera, el marge brut es va elevar fins a 3.166 milions d'euros, un 16,8% inferior al de l'exercici anterior, i alhora les despeses d'explotació van caure un 3,1% en termes comparables (descomptat l'efecte de la desconsolidació de CNB), fins a 1.548 milions d'euros.

PUJA EL DIVIDEND

Així, el consell d'administració ha acordat proposar a la junta d'accionistes el pagament d'un dividend de 317 milions d'euros, un 5% superior al de l'any anterior.

Este pagament portarà que el dividend acumulat en els tres últims exercicis arribe als 820 milions d'euros, dels quals més de 530 milions hauran anat a parar a l'Estat, avançant així en el procés de devolució d'ajudes per part de l'entitat.

En este període el percentatge del resultat que es destina a retribuir als accionistes ha passat del 26,9% al 39,5%.

BAIXA UN PUNT PERCENTUAL LA MOROSITAT

Alhora, el saldo de riscos dubtosos es va reduir l'any passat en 1.519 milions d'euros, fins a 11.476 milions, el que va permetre abaixar la ràtio de morositat en un punt percentual, fins al 9,8%, malgrat l'efecte de l'entrada en vigor de l'Annex IX de la nova circular 4/2016 del Banc d'Espanya. La ràtio de cobertura es va situar al 55,1%.

Pel que fa als actius adjudicats, van passar de 2.689 a 2.251 milions d'euros, un 16,5% menys, en termes de valor net comptable. La cobertura d'estos actius es va elevar fins al 34,7%.

L'any passat Bankia va vendre més de 9.100 immobles, un 7,6% més, amb uns ingressos de 481 milions d'euros. L'esmentada xifra de vendes representa gairebé el 20% de l'estoc existent.

En termes de solvència, Bankia ha tancat l'any passat amb una ràtio de capital ordinari (CET1) 'fully loaded', és a dir, anticipant els futurs requeriments de Basilea III que seran d'aplicació en 2019, del 13,02%, després d'apujar en 76 punts bàsics a l'exercici.

Esta xifra no inclou les plusvàlues en les carteres de deute públic, que portarien esta ràtio al 13,53%.

Després de la recapitalització amb fons públics en 2012, Bankia tenia una ràtio 'fully loaded' del 6,82%. Baix la mètrica 'phase in', que és l'exigida des d'un punt de vista regulador, la ràtio de capital CET1 va passar en 2016 del 13,89% al 14,70%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento