Comunitat Valenciana

El Consell aprova el Pla del Fons de Finançament de les Entitats Locals de la Comunitat Valenciana

  • El ple Consell ha aprovat el Pla del Fons de Finançament destinat a les entitats locals de la Comunitat Valenciana, que té com a objecte establir la col·laboració financera de la Generalitat amb els ajuntaments per a potenciar l'autonomia local dels municipis de la Comunitat Valenciana, sobre la base del principi de subsidiarietat.

Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior al ple del Consell la vicepresident i portaveu, Mónica Oltra, qui ha indicat que la Generalitat es compromet a dotar als municipis de recursos financers suficients per a donar resposta així a "la necessitat d'impulsar la millora de la prestació de servicis públics, mitjançant l'enfortiment de l'administració municipal, tenint en compte el paper fonamental que esta desenvolupa en la prestació de servicis públics essencials per als ciutadans".

Per esta raó, el Consell considera essencial la posada en marxa, per part de la Generalitat, del Pla del Fons de Finançament de les Entitats Locals.

Promoure l'equilibri econòmic El Fons de Finançament destinat a les entitats locals de la Comunitat promourà l'equilibri econòmic dels ens locals de la Comunitat Valenciana i la realització interna del principi de solidaritat, per tal de contribuir que els diferents nuclis i entitats de població compten amb la dotació adequada dels necessaris servicis, infraestructures i equipaments bàsics de caràcter col·lectiu i de competència local.

Alhora, el Fons es basa en els principis d'"objectivitat, transparència, publicitat i equitat", constituint "un factor d'articulació, equilibri i cohesió territorial". Els destinataris dels fons de finançament seran les entitats locals que integren la Comunitat Valenciana.

La quantia està constituïda per la suma de quantitats consignades pressupostàriament per a cada un dels apartats del Pla Alhora, el Fons de Finançament s'estructura en tres parts: el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat, les línies de participació en els Fons Europeus i les línies de Finançament per a projectes municipals.

PARTICIPACIÓ DE LES DIPUTACIONS

Per a una adequada finançament de les entitats locals resulta essencial el paper que a la mateixa desenvolupen les Diputacions Provincials. Per esta raó, resulta necessari que, per les Diputacions Provincials d'Alacant, Castelló i València i per la Generalitat, es doti al Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de suficient consignació econòmica.

La participació de les Diputacions es portarà a terme mitjançant el seu acord d'adhesió voluntària a este Fons, i les que s'adherisquen podran destinar la seua assignació pressupostària als municipis i entitats locals menors de la seua província, aportant a l'exercici 2017 la mateixa quantia que la Generalitat i baix el mateix règim de transferències incondicionades o bé adoptant el seu propi règim jurídic i regles de distribució atenent els principis d'objectivitat i equitat.

El Fons de Cooperació Municipal Incondicionat té per objecte potenciar l'autonomia local dels municipis i de les entitats locals menors de la Comunitat Valenciana sobre la base del principi de subsidiarietat, finançat globalment l'activitat d'estes entitats locals. Té naturalesa incondicionada i no finalista.

D'esta manera, els municipis i entitats locals menors podran destinar els recursos que reben al desenvolupament general de les seues competències, sense vinculació a un concret objectiu o finalitat.

Les aportacions del Fons tenen el caràcter de transferències de la Generalitat als municipis i entitats locals menors, per tal de finançar globalment les activitats i servicis que els corresponguen en virtut de les competències que hagen assumit segons la legislació vigent. A més, en cap cas estes transferències tenen la naturalesa de subvenció.

LÍNIES DE PARTICIPACIÓ EN ELS FONS EUROPEUS

La segona part del fons de finançament destinat a les entitats locals de la Comunitat Valenciana ve delimitada per les línies de participació en el Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través de l'ordenació de programes i línies de finançament comunitària.

Esta línia de participació es convertix en un instrument de política sectorial de la Generalitat per a finançar actuacions en matèria de conservació i protecció del medi ambient que realitzen els municipis de la Comunitat Valenciana amb població inferior a 20.000 habitants.

En este sentit, es podran finançar actuacions consistents en inversions per a la preservació i protecció del medi ambient i foment de l'eficiència dels recursos (com per exemple actuacions en els sectors de l'aigua, els residus, el patrimoni natural i la biodiversitat).

Per la seua banda, constituïxen la tercera part del Fons de Finançament destinat a les entitats locals de la Comunitat Valenciana, i seran finançades per l'Institut Valencià de Finances i gestionades pel mateix.

El seu objecte és possibilitar que les entitats locals de la Comunitat puguen executar projectes d'inversió, que es desenvolupen en els àmbits sectorials que es fixen com a prioritaris des de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento