Comunitat Valenciana

Els municipis podran presentar les seues estimacions de danys pel temporal fins al 31 de març

  • Els Ajuntaments hauran d'incloure una memòria valorada de l'esmentada estimació de danys, amb la relació detallada de les infraestructures afectades.
  • Les sol·licituds s'avaluaran per part d'una comissió tècnica que estarà presidida pel director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.
  • Els departaments competents podran cofinançar, amb càrrec als seus fons propis ordinaris, les actuacions previstes fins al 100 per 100 del seu cost.
Temporal en Requena
Temporal en Requena
AYUNTAMIENTO DE REQUENA
Temporal en Requena

El Consell ha aprovat iniciar les actuacions per a pal·liar els danys produïts pel temporal de neu i fenòmens costaners ocorreguts a la Comunitat Valenciana els dies 18, 19, 20, 21, 22 i 23 de gener. En este sentit, ha donat de termini fins al 31 de març perquè els municipis afectats presenten les seues estimacions de danys.

Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior al ple del Consell la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, qui ha indicat que des del 18 de gener fins al 23 de gener, de manera especial, la Comunitat Valenciana es va veure afectada per un temporal de neu, vent, pluja i fenòmens costaners d'una intensitat, extensió i abast inusitats, que han afectat milers de ciutadans "en la seua capacitat de transport o el seu accés a servicis bàsics com l'aigua, la llum o les comunicacions".

A més, el temporal ha ocasionat importants danys en béns i infraestructures, així com despeses derivades de les actuacions urgents posades en marxa per part de les diferents administracions per pal·liar els danys i efectes del temporal.

Davant d'esta actuació, és procedent començar les accions per a aconseguir, com més prompte millor, la tornada a la normalitat de totes les zones que s'han vist afectades en tota la Comunitat Valenciana.

Per esta raó, este acord recull que s'establix un procés en el qual els municipis afectats disposaran fins al 31 de març de 2017, inclusivament, perquè, amb el suport dels servicis tècnics de la Generalitat i, si és el cas, de les diputacions provincials, presenten les estimacions de danys en les infraestructures i béns públics, que hagen sigut afectats, així com, si és el cas, de les despeses extraordinàries que, amb caràcter urgent, s'hagueren d'efectuar com a conseqüència del temporal.

En estes estimacions de danys, hauran d'incloure una memòria valorada de l'esmentada estimació de danys, amb la relació detallada de les infraestructures afectades i la seua localització, preferentment cartogràfica; declaració que tots els danys s'han produït com a conseqüència del temporal descrit en este acord, així com declaració de qualsevol altra ajuda o subvenció rebuda o sol·licitada per a la mateixa finalitat davant d'altres organismes públics o privats o, si és el cas, declaració on s'indique que no s'ha sol·licitat ni s'ha rebut una altra ajuda.

Comissió tècnica

Una vegada presentades les sol·licituds, s'avaluaran per part d'una comissió tècnica, presidida pel director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, i formada pel subdirector general d'Emergències, així com per una persona amb rang mínim de cap de servici designada per cada Conselleria o departament competent.

Alhora, a la comissió li correspondrà fer una estimació pressupostària amb càrrec al Fons de Contingència per a l'exercici 2017, que se sotmetrà a l'aprovació pel Consell.

En el cas de superar-se la dotació pressupostària prevista, es podrà establir un prorrateig entre totes les actuacions finançables, que s'imputaran a càrrec del Fons de Contingència per a l'exercici 2017. Tot això sense perjuí que els departaments competents puguen cofinançar, amb càrrec als seus fons propis ordinaris, les actuacions previstes fins al 100 per 100 del seu cost.

L'execució de les mesures que corresponguen podrà portar-se a terme a través del procediment d'inversió directa o per mitjà del procediment de subvenció. A més, les actuacions d'inversió directa podran realitzar-se mitjançant encàrrec a mitjans propis als quals es refereix el Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic.

D'altra banda, i pel que fa a l'àmbit de competència de l'Administració General de l'Estat, la Llei 17/2015 del sistema nacional de protecció civil, estableix el procediment de declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil, i preveu que esta declaració s'efectue per acord del Consell de Ministres, i que les administracions públiques interessades la podran sol·licitar. Per este motiu, este acord també estableix que s'inste a l'Administració General de l'Estat a efectuar esta declaració.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento