Comunitat Valenciana

Pagesos de Requena-Utiel descobrixen danys greus en ametller, vinya i oliverar en accedir als camps després de la nevada

  • Els pagesos de la comarca de Requena-Utiel han descobert "danys greus" en ametller, vinya en espatllera i oliverar en poder accedir als seus camps després de les nevades i després de desbloquejar-se els camins d'entrada.
Daños de la nevada sobre viñas en espaldera
Daños de la nevada sobre viñas en espaldera
AVA
Daños de la nevada sobre viñas en espaldera

Els responsables de l'Associació Valenciana de Pagesos (AVA-Asaja) a la zona han assenyalat en un comunicat que l'enorme quantitat de neu caiguda als últims dies s'ha acumulat en les branques d'oliveres i ametllers i moltes d'elles han acabat per trencar-se i caure a terra en no poder resistir el pes d'una neu, caracteritzada per ser "especialment densa" a causa de la gran quantitat d'aigua que la formava.

D'acord amb les primeres estimacions, l'oliverar és el cultiu que s'ha portat la pitjor part, si bé tant a l'olivera com l'ametller els efectes d'esta incidència climàtica es concretaran en una "apreciable minvament de collita" en les parcel·les danyades, l'abast definitiu del qual "encara està per determinar".

Pel que fa a la situació provocada pel temporal en les vinyes d'Utiel-Requena, AVA-Asaja apunta que els ceps cultivades pel mètode d'espatllera, mitjançant suports metàl·lics, són les que han patit l'impacte d'unes nevades que han destrossat les estructures de barres i filferros. En especial, en aquelles explotacions que van implantar esta tècnica els últims anys, ja que l'arrelament en la terra i la subjecció en la pròpia cep de l'espatllera és menor que en aquelles altres parcel·les on este sistema de cultiu porta més temps assentat.

Una altra circumstància que, segons els responsables d'AVA-Asaja, contribuïx a agreujar encara més els problemes generats pel temporal de neu és el "sota índex" de contractació de l'assegurança agrària a la zona, un índex que, a més, "és gairebé nul en aquelles opcions asseguradores previstes per a cobrir este tipus d'accidents climàtics".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento