Comunitat Valenciana

L'AVL veu "imprescindible" que els funcionaris puguen atendre als ciutadans en valencià

  • És "imprescindible garantir el correcte servici públic als ciutadans en qualsevol de les dues llengües oficials", expliquen en una declaració institucional.
  • Segons, l'AVL, "cal garantir el dret dels ciutadans a usar el valencià i a ser atesos en valencià en l'administració pública".
  • Això "exigeix assegurar la formació i la competència lingüística adequades dels funcionaris i treballadors públics, i garantir, els coneixements bàsics".
Miembros de la AVL
Miembros de la AVL
AVL
Miembros de la AVL

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat una declaració institucional sobre la competència lingüística del personal de les administracions valencianes en què assegura que és "imprescindible garantir el correcte servici públic als ciutadans en qualsevol de les dues llengües oficials" de la Comunitat Valenciana, una circumstància que potenciarà "el foment de l'ús del valencià i l'autoestima de la nostra societat".

L'ens normatiu de valencià ha fet pública una declaració sobre la competència lingüística dels funcionaris per a garantir els drets lingüístics dels ciutadans a utilitzar la seua llengua i a ser atesos en valencià.

En l'esmentat document, que ja ha sigut enviat al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al de les Corts Valencianes, Enric Morera, es reconeix que "estes aspiracions i exigències han sigut assumides pels sindicats Comissions Obreres, Unió General de Treballadors i Intersindical Valenciana, en el document 'Bases de l'acord sobre la competència lingüística que ha d'acreditar el personal al servei de les Administracions valencianes', del 27 de desembre del 2016".

L'AVL recorda que ha reiterat en diferents declaracions institucionals que, per a evitar la discriminació lingüística dels valencianoparlants, cal garantir el dret dels ciutadans a usar el valencià i a ser atesos en valencià en l'administració pública, assegurant a estos efectes la capacitació lingüística adequada dels funcionaris i treballadors públics (Declaració amb motiu del vinté aniversari de la LUEV, de 20 de novembre del 2003).

En el mateix sentit, el ple de l'organisme ha manifestat que "el dret dels ciutadans a usar el valencià i a ser atesos en valencià en l'Administració pública exigeix assegurar la formació i la competència lingüística adequades dels funcionaris i treballadors públics, i garantir, en tot cas, els coneixements bàsics del valencià quan accedisquen a la funció pública, així com que les diferents administracions programen l'extensió progressiva de l'ús del valencià com a llengua habitual", tal com asseverava en la Declaració sobre la situació social del valencià i iniciatives per a fomentar el seu ús, de 26 de juny del 2009).

L'AVL espera que el document aprovat per tots els membres de la institució "siga assumit en els projectes legislatius del Govern, especialment en el projecte de llei de funció pública, i que les Corts aproven les normes legals corresponents".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento