Comunitat Valenciana

La Diputació de València desenvolupa en 2016 un programa d'assistència per a fomentar el valencià en sis ajuntaments

  • La Diputació de València, a través dels serveis tècnics de la Unitat de Normalització Lingüística, ha desenvolupat durant 2016 un programa pilot d'assistència tècnica destinat a fomentar l'ús del valencià en sis consistoris de les comarques valencianes.
Actividades de fomento del valenciano
Actividades de fomento del valenciano
DIPUTACIÓN VALENCIA
Actividades de fomento del valenciano

En concret, els ajuntaments adherits al programa han sigut Antella, Benimuslem, Corbera, Massalfassar, Rocafort i Ròtova. La implementació d'este pla també ha comptat amb la col·laboració dels serveis lingüístics de Sarrià Masià, I més, i els tècnics de U i DOS, segons ha informat la corporació provincial en un comunicat.

Els serveis prestats per part dels tècnics i professionals lingüístics que han participat en este programa s'han circumscrit a la traducció, correcció i redacció de documentació administrativa; traducció i correcció de la pàgina web municipal; revisió i traducció de la cartelleria, senyals i toponímia urbana; traducció i correcció de publicacions locals dels ajuntaments i altres entitats municipals; redacció de documents d'informació turística; així com assessorament en matèria de legislació lingüística.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat que per a poder establir pautes de normalitat a l'ús de la llengua, cal pensar també en els serveis administratius dels ajuntaments. Per esta raó, este programa se n'anirà estenent progressivament a altres consistoris valencians amb la supervisió de la Unitat de Normalització Lingüística, ha apuntat.

Per la seua banda, la responsable de la Unitat, Immaculada Cerdà, creu que amb la implementació d'este programa s'ha aconseguit portar la normalització lingüística en els ajuntaments. "No fem política lingüística des de València, anem als pobles i atenem les seues necessitats", ha destacat.

En este sentit, Cerdà ha remarcat que "cada poble és un món i es tracta de reforçar el que ja fan bé i corregir tot el que es pot millorar". Alhora, la responsable de l'òrgan ha reconegut que es té una "gran demanda" per part dels ajuntaments petits: "Hem començat en un pla pilot per a intentar establir una línia de treball comú, tot i que el pla s'adequa a la mesura de cada ajuntament", ha incidit.

DINAMITZACIÓ I FORMACIÓ

Alhora, s'han portat a terme actuacions dinamitzadores, orientades majoritàriament a la gestió i manteniment de les xarxes socials institucionals, reforç de la imatge corporativa, elaboració de cartells informatius, difusió de campanyes de normalització lingüística posades en marxa per part de la pròpia Diputació de València, assessorament i participació en esdeveniments culturals, a més de facilitar informació de les ajudes i subvencions relacionades amb la política lingüística.

Totes estes actuacions han estat acompanyades d'activitats de formació per als funcionaris i tècnics municipals, orientades a l'ús de recursos lingüístics i tecnològics, proporcionar recursos per al llenguatge administratiu, sessions formatives per al personal administratiu i la ciutadania, entre d'altres.

"La multidisciplinaritat de les accions del programa ha permès visibilitzar la gran aposta per la normalització de la llengua amb el consegüent increment de la qualitat en les tasques diàries a Corbera en les seues diferents àrees que s'han reforçat les actuacions", ha apuntat Mentxu Balaguer, regidora de Cultura, Educació, Joventut i Comunicació en este municipi de la Ribera Baixa.

En una línia molt semblant s'ha manifestat l'alcalde de Massalfassar, Carles Fontestad, qui ha reconegut que la població "no disposava dels mitjans suficients ni del personal amb el perfil més adequat per a emprendre accions d'estes característiques", ha apuntat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento