Comunitat Valenciana

Investigadors de la CEU-UCH validen un mètode d'electroestimulació per a reduir el dolor en proves ginecològiques

  • L'electroestimulació nerviosa transcutània (TENS) permet reduir el dolor de les histeroscòpies per al diagnòstic i tractament de patologies a l'úter, sense haver de recórrer a la sedació o a l'ús d'analgèsics per via intravenosa, segons les conclusions d'un estudi desenvolupat per professors de Medicina, Fisioteràpia i Infermeria de la CEU-UCH.
Investigadores del CEU-UCH
Investigadores del CEU-UCH
CEU-UCH
Investigadores del CEU-UCH

Este estudi forma part de la tesi doctoral del professor de Ginecologia del Grau de Medicina a Castelló Alejandro Marin-Buck i serà la portada en febrer de la revista Obstetrics & Ginecology, segons ha informat esta institució acadèmica.

L'ús d'esta tècnica està especialment indicat en pacients amb baix llindar del dolor per a una prova com la histeroscòpia, entre elles, les dones que han passat per una cesària, les que no han sigut mares, les dones en fase postmenopàusica, les que patixen dismenorrea o dolor pèlvic crònic o les que patixen d'ansietat.

Sobre esta qüestió, el ginecòleg i professor del Grau en Medicina de la CEU-UCH Alejandro Marin-Buck, ha explicat que la histeroscòpia és "una prova eficaç per a identificar i tractar lesions a l'úter, però el seu més obstacle és el dolor que provoca a les pacients, que la fa molt incòmoda i que en alguns casos impedix fins i tot poder finalitzar la prova".

Per esta raó, van realitzar este assaig clínic en 138 pacients per a validar l'aplicació idònia de l'electroestimulació nerviosa transcutània o TENS per a practicar histeroscòpies reduint el dolor i sense haver de recórrer a la sedació o a l'ús d'analgèsics per via intravenosa.

El professor Marin-Buck ha explicat que tot i que existix algun estudi precedent que ja havia abordat l'aplicació del TENS en proves ginecològiques este assaig clínic és "el primer que definix tots els paràmetres d'intensitat, durada, freqüència, amplitud d'ona i posició dels elèctrodes perquè el TENS siga realment efectiu en la reducció del dolor en les histeroscòpies".

BAIX COST

A més, destaquen que el TENS és "un procediment de baix cost, ràpid, fàcil d'aplicar, no invasiu i assegurança" front a altres alternatives farmacològiques. De fet, "permet reemplaçar l'ús de medicaments per a calmar el dolor, de manera que la pacient no té cap efecte secundari".

Este innovador assaig clínic ha sigut publicat en la prestigiosa revista mèdica Obstetrics & Ginecology, la segona a escala mundial de les 80 indexades a l'àmbit de la ginecologia i l'obstetrícia, amb un factor d'impacte de 5.66.

Al costat del doctor Alejandro Marin-Buck, professor de Ginecologia en el Grau de Medicina de la CEU-UCH a Castelló, l'equip investigador ha sigut integrat pels professors Juan Francisco Lisón Párraga, Juan José Amer Cuenca, Silvia Piquer Martí, Vicente Benavent Caballer i Gemma Bivia Roig, dels Departaments de Medicina, Fisioteràpia i Infermeria de la Universitat CEU Cardenal Herrera a Castelló i València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento