Comunitat Valenciana

La gamba roja de Dénia es convertix en el primer menjar amb banda sonora pròpia

  • La gamba roja de Dénia (Alacant), un dels productes emblemàtics de la Marina Alta, s'ha convertit en el primer menjar que té la seua pròpia banda sonora gràcies a un projecte que ha donat com a fruit una composició musical i en què ha col·laborat, entre d'altres, el reconegut xef Quique Dacosta.
Gamba Roja de Denia
Gamba Roja de Denia
REMITIDA/DENIA TURISMO
Gamba Roja de Denia

Així, el pròxim 14 de gener es presentarà la peça 'La banda sonora de la Gamba Roja de Dénia', una composició en tres actes que s'ha inspirat en els processos que emboliquen a este saborós menjar, l'ecosistema del qual atorga característiques diferents a la resta de la seua espècie.

Dénia -elegida Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco- ha fet un pas més per a promocionar el seu producte estrella de la mà d'un equip de treball format per representants de primer nivell del món de la música, la cuina i, per descomptat, la pesca. Tots ells compartixen la seua passió per este producte autòcton d'extraordinari gust i el seu respecte pels processos tradicionals, expliquen responsables de la iniciativa a través d'un comunicat.

El compositor encarregat de sumar el sentit a la llista de sentits que gaudeixen amb la gamma vermella és Javier Pinto, membre de l'Agrupació Artística Musical de Dénia, qui ha compost la peça després de sumir-se en un "complet procés d'inspiració en el qual ha recollit els sons que emboliquen este exclusiu producte". Per a introduir-lo a la feina de la pesca ha comptat amb la col·laboració de Maurici Ripoll, patró de l'embarcació més important de la flota de Dénia especialitzada en la gamba roja.

També s'ha involucrat en el projecte el xef Quique Dacosta, referent de l'avantguarda gastronòmica internacional -el seu restaurant de tres estrelles Michelin es troba precisament a Dénia- i un dels millors ambaixadors de la cuina mediterrània, ha sigut l'elegit per a acompanyar el músic en la recerca de la inspiració en els fogons. A l'establiment que porta el seu nom, el xef va mostrar a Javier Pinto com sona la recepta perfecta de la gamba roja.

En la creació de la peça també ha participat el músic i president de l'Agrupació Artística Musical de Dénia, Josep Pastor, compositor del tercer moviment de l'obra i Jesús Terrés, crític gastronòmic. La centenària Agrupació Artística Musical de Dénia, que té pescadors i cuiners a les seues files, serà l'encarregada de fer sonar esta obra simfònica de 18 minuts escrita íntegrament per a banda de vent i percussió baix la batuta del seu director, el belga Frank de Vuyst.

MOVIMENTS

La peça es dividix en diversos moviments. El primer d'ells, 'La Pesca', es caracteritza per sons purament cinematogràfics. Descriu l'alba en alta mar, el trencar de les onades en el casc del vaixell, el so de la maquinària i el treball dels mariners. La part central està marcada per un tempo lentíssim, el que transcorre abans de recollir un altre cop les xarxes abans de tornar a terra, i finalitza de manera heroica.

A través de 'La Cuina' es realitza un viatge sonor que comença amb la recollida de l'aigua de mar que s'utilitza en la cocció, travessa un passatge alegre i burlesc que evoca l'ebullició de l'aigua i finalitza amb un tempo lent que representa la delicadesa en la preparació i presentació de la gamba vermella.

Josep Pastor ha estructurat en tres parts el desenllaç dedicat a la 'Degustació'. A la presentació del plat li seguix la incògnita del comensal davant del seu gust per a finalitzar amb un expressiu esclat d'alegria que posa punt final a l'obra.

La Unesco va destacar el desembre de 2015 a Dénia com a Ciutat Gastronòmica per a entendre que és un referent en el respecte i posada en valor d'un llegat cultural i històric de més de 2.000 anys, en què han deixat la seua empremta fenicis, romans i musulmans. A més, el reconeixement ressalta la reivindicació de l'esforç compartit de l'administració pública, el sector privat i la societat per a fer de la innovació i el desenvolupament sostenible la clau del creixement present i futur de la ciutat.

En este sentit, la gastronomia, entesa com a expressió creativa i cultural, és un dels puntals de l'anhelat reconeixement. I la gamba roja, símbol de la seua gastronomia ha sigut un dels principals factors que van fer a Dénia mereixedora de la distinció de la Unesco gràcies a la seua qualitat, però també al compte i al mim que es posa en tot el procés que la porta des del mar fins al plat.

CONCURS INTERNACIONAL

Un altre dels "fites" de la capital de la Marina Alta a l'àmbit de la cuina, és sens dubte, el Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Rjoa de Dénia, que enguany celebrarà la seua sisena edició. El certamen va nàixer el 2012 per a impulsar el producte local i convertir a Dénia en destí gastronòmic. A més, es van fixar com a objectius incentivar la cuina creativa i promocionar la carrera professional de cuiners nacionals i estrangers.

La competició està oberta a xefs i cuiners que es troben en actiu en un restaurant o negoci hostaler. Entre tots els candidats presentats, un jurat format per professionals i crítics gastronòmics selecciona huit finalistes perquè cuinen un plat, l'ingredient estrella del qual siga la gamba roja de Dénia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento