Comunitat Valenciana

La grip creix un 30% en la Comunitat Valenciana i es preveu que seguisca augmentant les pròximes 10 setmanes

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Una paciente se vacuna de la gripe.
Una paciente se vacuna de la gripe.
GVA
Una paciente se vacuna de la gripe.

La incidència de la grip a la Comunitat valenciana ha augmentat un 28,6% en la primera setmana de gener en arribar als 64,7 casos per cada 100.000 habitants respecte dels 50,30 que es va tancar 2016 i es preveu que esta taxa continue augmentat durant les pròximes 10 setmanes.

Així, ho han assenyalat este dimecres la consellera de Sanitat, Carmen Montón, i el director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, en roda de premsa, després de presentar el balanç de l'activitat de trasplantaments del passat exercici.

Sobre esta qüestió, han destacat que tots els departaments sanitaris té un "pla obert" per a anar adaptant-se a l'increment de la pressió assistencial, que comença amb primar en les agendes dels metges d'atenció primària els buits per atendre les urgències davant de l'activitat programa, així com un reforç dels llits per a evitar el col·lapse als hospitals.

En concret, el 97,15% de la població afectada no s'havia vacunat. Per esta raó, Montón ha recordat sobretot als grups de risc -embarassades, crònics i majors de 65 anys- que la campanya de vacunació acaba el 31 de gener. Fins ara, s'han utilitzat 677.000 dosis de les 750.000 que la Conselleria ha adquirit. La majoria dels vacunats, el 65%, són majors de 65 anys mentre la taxa dels professionals sanitaris es dóna el 44%.

Sobre esta qüestió, Montón ha destacat que la vacuna és "molt efectiva" davant del cep del virus que provoca la infecció, que enguany la predominant és l'AH3N2 mentre que l'AH1N1, a diferència de l'any passat, és minoritària.

En este sentit, ha apuntat que s'està registrant "un esforç per a augmentar la tasca assistencial" i ha demanat a la població "comprensió" si augmenta la demora en Urgències. Tot i això, ha aclarit que els pacients "mai" esperen als passadissos sinó en les sales d'observació d'urgències mèdiques que estan equipades amb boxs, llits, i equipaments i personal mèdic.

En concret, els hospitals que s'han vist més afectats fins ara han estat el d'Elda dilluns passat, que va registrar un pic d'ingressos, i el Clínic on a les 12.00 hores d'este dimarts havia 17 persones en Observació dels quals sol 4 no van passar a planta per "motius mèdics".

Montón ha assegurat que "a dia de hui ni hi ha cap problema especial" en els centres públics valencians i ha descartat alhora que hi haja "un problema de falta de llits".

AUGMENT DE LA PRESSIÓ ASSISTENCIAL

En este sentit, el director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, ha incidit que s'han reunits amb les gerències de tots els hospitals per a planificar l'actuació davant del previsible augment de la demanda ja que a l'increment de la grip en este període també augmenten els ingressos dels malalts crònics, sobretot en les persones grans.

Per esta raó, cada departament farà un seguiment "gairebé a temps real" dels ingressos i de les altes per a saber el nombre de llits disponibles i es preveu reforçar els llits habilitades i si calguera utilitzar les places buides en altres centres. A més, cada departament té un pla de flexibilitat interna per a poder actuar en el cas d'un excés de baixes entre el seu personal tot i que de moment no s'ha detectat "un augment de les baixes" entre els professionals.

En qualsevol cas, ha insistit a demanar a la població que acudisca primer a Atenció Primària per a no saturar les urgències hospitalàries.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento