Comunitat Valenciana

L'11% dels espanyols patix algun tipus de violència laboral, segons un informe de la VIU

  • El professor de Psicologia i expert en Prevenció de Riscos Laborals i col·laborador de la Universitat Internacional de València (VIU), Pedro R. Gil-Muntanya, ha elaborat un informe del qual s'extreu que l'11% dels professionals espanyols reconeix haver patit algun tipus de conducta violenta a la feina.
Acoso sexual a través de internet.
Acoso sexual a través de internet.
FLICKR/PORTAL GDA
Acoso sexual a través de internet.

Segons l'informe, el 20% dels professionals patix este tipus d'accions de manera quotidiana, mentre que el 80% ho fa de manera esporàdica. D'estes últimes, el 7,3% dels treballadors patix agressions verbals i aïllament, el 3,8% amenaces físiques i el 2,4% violència física comesa per persones que no pertanyen al lloc de treball.

Esta és una de les conclusions que s'extreu del treball d'investigació fet sobre 'Violència a la Feina i les seues Modalitats: anàlisi del fenomen a Europa, Espanya i l'Amèrica Llatina', en què l'autor analitza l'evolució d'este fenomen a Europa i l'Amèrica Llatina delimitant tres formes de violència laboral: persecució psicològic (mobbing), assetjament sexual i per raó de sexe i discriminació a la feina.

Segons explica l'expert de la VIU, "es tracta d'accions que es troben freqüència en tots els països i ocupacions i que tenen conseqüències importants sobre la salut dels treballadors, i va arribar a convertir-se en un dels principals motius per a patir depressió, ansietat, estrès, conductes de risc, nerviosisme, dolors de cap o problemes per a agafar el son".

De l'informe es desprèn també que una de les formes de violència a la feina més estesa és l'assetjament psicològic i el sexual. Este últim, segons les dades extretes, mostra un "clar desequilibri" entre hòmens i dones, ja que les dones patixen tres vegades més assetjament sexual a la feina que els hòmens.

SECTORS

Per sectors, a Espanya els professionals del sector sanitari i de serveis socials, al costat dels treballadors de l'administració pública i l'educació, són els més exposats a patir violència laboral.

L'informe indica també que el 17% de les dones i el 15% dels hòmens dels països que integren la Unió Europea han patit algun tipus de conducta violenta a la feina a l'últim any tal com maltractament verbal, atenció sexual no desitjada, amenaces i tracte humiliant, violència física i assetjament sexual i psicològic.

Per sectors, a Europa, els professionals relacionats amb la salut i el transport són els que registren majors taxes de violència a la feina, arribant a percentatges del 23 i del 20%, respectivament. Per contra, les taxes més baixes les registra el sector de l'agricultura -6%- i de la construcció -9%-.

L'expert de la VIU indica en el seu estudi que "en molts països existix una bretxa entre les polítiques de prevenció i la pràctica, pel que és necessari una major comprensió d'estos riscos". Prop del 46% de les empreses de la UE no té protocols laborals per a abordar casos de violència a la feina.

A Espanya la situació és més determinant, ja que el 56% de les empreses no disposa d'un procediment formal per a afrontar la violència a la feina. Són els sectors més afectats per este tipus d'accions -Sanitat, Educació i Serveis Socials-, els que registren major nombre de plans per a afrontar la persecució laboral -el 52,6% de les empreses d'estos sectors té un- i la violència a la feina -63,1%-.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento