Comunitat Valenciana

Absolt l'alcalde de Suera de prevaricació per concedir llicència per a una casa en la Serra d'Espadà

  • La secció primera de l'Audiència de Castelló ha absolt l'alcalde de Suera, José Pascual Martí (PSPV), del delicte de prevaricació mediambiental del qual havia sigut acusat per atorgar una llicència a un constructor, veí de la població, per a construir un habitatge en un terreny no urbanitzable integrat al parc natural de la Serra d'Espadà, perquè considera que va actuar creient que estava emparat tècnica i jurídicament pels informes que disposava.
JUICIO CONTRA EL ALCALDE DE SUERAS
JUICIO CONTRA EL ALCALDE DE SUERAS
EUROPA PRESS
JUICIO CONTRA EL ALCALDE DE SUERAS

Alhora, han resultat absolts el tinent alcalde, quatre regidors, l'arquitecte municipal i la secretària de l'Ajuntament de llavors. Per a tots ells el fiscal demanava tres anys de presó. Tot i això, la sala ha condemnat el constructor de l'habitatge com a autor d'un delicte contra l'ordenació del territori a sis mesos de presó i una multa de 2.160 euros.

La sentència considera provat que el 21 d'abril del 2008 el constructor va sol·licitar a l'Ajuntament de Suera llicència per a construir un habitatge unifamiliar aïllat en parcel·les que es trobaven en sòl no urbanitzable comú i estaven incloses dins de l'àmbit del parc natural de la Serra d'Espadà, per al que va aportar un projecte bàsic.

El juliol del 2008, l'arquitecte municipal, a petició de l'Ajuntament, va informar favorablement a la petició. El 30 de gener del 2009, el ple de l'Ajuntament, a la vista de l'anterior informe i del qual va emetre la comissió d'obres, va acordar concedir la llicència d'obres, si bé condicionada a l'obtenció dels informes

favorables de les conselleries corresponents i que abans d'iniciar-se les obres es presentara el corresponent projecte d'execució.

El 31 de juliol del 2009, el cap del servici territorial d'Urbanisme va informar favorablement en relació amb el projecte, però condicionant l'autorització que, a més del planejament per a l'esmentada classe de terra, es complira amb les determinacions establides pel servici territorial de Medi Ambient, concretament que l'habitatge quedara lligat a les pràctiques agràries o forestals, no admitint-se en cap cas la construcció com a habitatge de segona residència.

AGRICULTURA NO ERA COMPETENT

La Conselleria d'Agricultura ha assegurat que no era competent per a emetre un informe per a esta actuació i que, en el cas que es volguera vincular l'habitatge a l'explotació agrària, caldria aportar la documentació necessària.

El 29 de gener del 2010, el consistori, en vista dels referits informes de les Conselleries de Medi Ambient i d'Agricultura, així com del tècnic municipal i de la comissió d'obres, va concedir la llicència sol·licitada.

De la inspecció feta el 2010 per agents del Seprona de la Guàrdia Civil resulta que el constructor, excedint-se de la llicència condicionada, havia realitzat una edificiació que no coincidia ni en volum ni en superfície amb el projecte bàsic aportat.

L'Alcaldia de l'Ajuntament de Suera va dictar un decret el 18 de juny del 2010 en què suspenia les obres i va acordar incoar un expedient de disciplina urbanística.

La Sala considera que l'alcalde i els regidors acusats van actuar a cada moment en la creença que els informes que comptaven emparaven tècnica i jurídicament la concessió de la llicència d'obres.

LA DECISIÓ NO VA SER ARBRITRÀRIA

Així, explica la sentència que no es pot dir que la decisió de l'Ajuntament fora arbitrària, "doncs es tracta d'una llicència d'obres condicionada a l'obtenció dels informes favorables per part de les Conselleries corresponents i que abans d'iniciar-se l'obres es presentara el projecte d'execució", i alhora s'advertix al promotor que la construcció haurà d'anar lligada a les pràctiques agràries o forestals.

Així, conclou que no hi ha prova que fonamente l'existència d'un pla ideat per endavant pels acusats que tinguera com a finalitat concedir una llicència d'obra al promotor eludint tots a alguns dels cursos legalment establerts.

D'altra banda, la sala indica que l'arquitecte municipal es va limitar a fer un informe favorable del projecte bàsic perquè a l'aspecte constructiu "no va apreciar cap irregularitat" i no va informar favorablement una construcció contrària a les normes de la legislació vigent.

En la mateixa línia, la sentència absol la secretària, perquè considera que la mateixa "ni vota ni resol" i no hi ha prova que pretenguera afavorir al promotor. Tot i això, la sentència condemna el promotor per un delicte contra l'ordenació del territori, perquè considera que l'acusat va modificar el projecte, no coincidint la construcció feta fins aleshores pel volum i superfície amb els plans del mateix.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento