Comunitat Valenciana

La FVMP fa balanç d'un 2016 d'"asfíxia municipal" per les "retallades" del Ministeri en competències i pressupost

  • La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha fet balanç de 2016, un any marcat per l'"asfíxia municipal" de les entitats locals, en què les "turbulències més significatives han vingut per la retallada de competències i la limitació pressupostària imposada, a nivell ministerial, pel sostre de despesa".

Així ho ha manifestat en un comunicat en el qual ha destacat que "el municipalisme ha tornat a superar obstacles amb molta tenacitat i inventiva". En este sentit, el secretari general de la FVMP, Vicent Gil, ha alabat la tasca dels representants municipals en la seua gestió diària, "la capacitat de gestionar amb eficàcia i eficiència la demostren diàriament els nostres regidors i alcaldes en superar les limitacions que se'ls imposa per a oferir a la ciutadania servicis públics de qualitat".

Precisament per a fer front a esta situació, des de la FVMP s'incidix en la Campanya Valenciana de Finançament i Règim Local, aprovada pels seus òrgans de govern el juny de l'any passat i que ha promogut mocions per a una millor finançament i la petició ferma de derogació de la LRSAL. El seu eslògan, 'Amb menys fem més, necessitem multiplicar', reflectix la situació real dels ajuntaments i en concret dels valencians que se senten "doblement infrafinançats" pel deute adquirit amb la Comunitat i que és constant reclamació per part del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Vicent Gil ha recordat que, al llarg d'enguany, "han sigut molts els obstacles interposats" a les entitats locals per a poder complir amb les seues responsabilitats, com ara "les limitacions competencials de la LRSAL que compliquen el poder cobrir les necessitats de les veïnes i els veïns sobretot en atenció social i gestió de servicis, o la persecució a la gestió pública local amb la famosa amenaça de (el ministre d'Hisenda, Cristóbal) Montoro de tancar empreses públiques com guarderies i menjadors municipals que s'ha anunciat l'estiu passat2.

A tot això es summa la protesta que ja va elevar el president de la FVMP per l'"asfíxia municipal al delimitar el sostre de despesa de les corporacions municipals i limitar la contractació de nous treballadors".

EL FONS DE COOPERACIÓ LOCAL, "UN AVANÇ POSITIU"

Com a "avanç positiu" per al municipalisme valencià, la FVMP ha destacat la posada en marxa per part del Consell del Fons de Cooperació Local, iniciativa que subratlla la "voluntat i compromís municipalista de l'actual Govern valencià".

La FVMP preveu un 2017 de "reivindicació municipalista", ja que el benestar de les persones passa per una administració local amb autonomia i capacitat pressupostària. Esta petició -subratlla Gil- és compartida per tots, tant per les grans ciutats com pels municipis petits, però que són estos últims els que necessiten de major suport, ja que patixen les mateixes limitacions, però amb menor capacitat d'acció i de recursos, ha explicat.

Serà un exercici en el qual es "tornarà a expressar el NO a la LRSAL i un just finançament per als ajuntaments".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento