Comunitat Valenciana

Fiscalia obri diligències per les irregularitats denunciades pel PP en Divalterra

  • La Fiscalia de València ha decidit obrir diligències d'investigació davant de la denúncia del PP a la Diputació Provincial sobre presumptes irregularitats en l'empresa pública Divalterra -que ha substituït l'antiga Imelsa i sobre la qual s'ha anunciat una nova etapa- arran de l'informe d'un auditor intern que va detectar incidències en la gestió de l'ens.
Mª Carmen Contelles
Mª Carmen Contelles
EUROPA PRESS
Mª Carmen Contelles

Així ho han indicat a Europa Press fonts coneixedores d'esta decisió del ministeri públic. La portaveu del PP a la corporació provincial, Mari Carmen Contelles, va explicar en roda de premsa a mitjans del mes de novembre passat que este informe qüestionava, entre d'altres assumptes, fraccionament de contractes i la inclusió de begudes alcohòliques com dietes.

El PP, que va anunciar que no descartava acudir a la Justícia perquè s'investigaren estes irregularitats detectades, ha assenyalat en aquell moment que les incidències apuntarien directament el llavors un dels gerents de Divalterra, Víctor Sahuquillo, nomenat pel PSPV i que va presentar el passat 14 de desembre el seu cessament irrevocable del càrrec després de pagar les dietes qüestionades, per un total de 252 euros. El Consell d'Administració de Divalterra ha aprovat el seu cessament el 27 de desembre.

L'auditor advertia en el seu informe de la contractació de servicis sense un contracte/pressupost firmat entre les parts; compromís de crèdits sense haver-se iniciat l'expedient de contractació amb els documents mínims necessaris; o negociació de pressupostos amb l'objectiu que cap d'ells superara els 18.000 euros, el que evitaria la firma mancomunada dels dos gerents, el del PSPV i Compromís, segons ha denunciat públicament Contelles.

Alhora, s'advertia que Divalterra havia pagat més de 90.000 euros per tres contractes subscrits a la lletrada Emma Ramón que va representar l'exalcalde de Gandia, excap de gabinet del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i exnúmero tres del PSPV amb Ximo Puig, José Manuel Orengo, en altres procediments.

Segons la denúncia de Contelles, la lletrada té domiciliat el despatx al bufet "amb un conegut penalista que ha representat al PSPV en molts procediments i sobre el qual per tots és conegut la quantitat que se li deu".

Els contractes van comptar amb el vistiplau de José Luis Vera, llavors director dels servicis jurídics de Divalterra. El passat 18 de novembre, el president de la Diputació de València va anunciar que anava a demanar al consell d'administració de Divalterra apartar a Vera, al qual va demanar "explicacions convincents i documentades" dels treballs realitzats a l'entitat pública per Ramón dins del cas Taula.

Una setmana més tard, el 24 de novembre, la Diputació va anunciar que Divalterra anava a substituir Ramón, que fins aquell moment defensava l'empresa pública en tres assumptes judicials vinculats al cas 'Taula', després d'haver anunciat la lletrada la seua "renúncia irrevocable".

DESPESES DE REPRESENTACIÓ I DIETES

L'informe de l'auditor també preveu incidències en dietes, despeses de representació i unes altres despeses. En concret, assenyala que abans de l'1 de novembre, que va entrar en vigor una nova norma que regula estos aspectes, s'incloïen en els tiquets conceptes no regulats com begudes alcohòliques; no existien limitacions sobre la despesa en dinars diaris en jornades de treball convencional; no existia un concepte clar de les despeses de representació; ni un procediment únic per a tot el personal en la justificació i pagament de dietes.

Contelles també es va referir públicament al contracte d'assessoria jurídica per a Divalterra, per un import de gairebé 600.000 euros, que es va paralitzar esta mateixa setmana. En este expedient, la baremació era del 90% la part tècnica i sol del 10% l'econòmica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento