Comunitat Valenciana

Ecologistes en Acció s'oposa al magatzem temporal per al combustible consumit a Cofrents

  • Asseguren que el Ministeri ha d'incloure l'avaluació dels impactes radiològics de l'emmagatzematge en la preceptiva Avaluació d'Impacte Ambiental de l'ATI".
  • Excloure-ho "impedeix que la ciutadania puga disposar de la informació pública completa i correcta com resulta recomanada pel Conveni d'Aarhus".
  • La preferència pel magatzem temporal individualitzat "està relacionada amb prolongar el funcionament de Cofrents fins a 2031", denuncien.
La Central Nuclear De Cofrentes
La Central Nuclear De Cofrentes
EUROPA PRESS/IBERDROLA
La Central Nuclear De Cofrentes

Ecologistes en Acció del País Valencià ha enviat al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient l'escrit 'Suggeriments al Document de Començament del projecte de construcció d'una ATI en la central nuclear de Cofrents (València)' en què explica algunes de les seues raons d'oposició al Magatzem Temporal Individualitzat que Iberdrola vol construir a la localitat valenciana per al combustible consumit de la central nuclear.

L'organització ecologista ha explicat en un comunicat que la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri "ha d'incloure l'avaluació dels impactes radiològics de l'emmagatzematge en la preceptiva Avaluació d'Impacte Ambiental de l'ATI".

Segons Ecologistes en Acció, "excloure els impactes radiològics del proposat Magatzem Temporal Individualitzat per a la central nuclear de Cofrents, com pretén Iberdrola, és contrari a la legislació i impedeix que la ciutadania puga disposar de la informació pública completa i correcta com resulta recomanada pel Conveni d'Aarhus".

També assenyalen des d'Ecologistes en Acció que l'administració autonòmica ha de pronunciar-se sobre el projecte d'Iberdrola, "a través de l'avaluació de l'afecció als espais inclosos a la Xarxa Natura 2000, com són els terrenys de l'actual central nuclear, i l'ampliació de les instal·lacions que significaria l'ATI".

"Carència de motivació tècnica"

L'organització ecologista recalca que el "més substancial" és la "carència de motivació tècnica que justifique les pretensions d'Iberdrola per a construir l'ATI en Cofrents", per la qual cosa denuncia que la preferència pel magatzem temporal individualitzat "està relacionada amb prolongar el funcionament de Cofrents fins a 2031 i més, molt més enllà de l'any 2024 que finalitza la vida útil per al que la central ha sigut dissenyada".

Així, segons els ecologistes, "la central es convertiria en una font de súper-beneficis tant per a la pròpia Iberdrola com per a les grans empreses del sector". Ecologistes subratlla que ja ha explicat que "no és acceptable la prolongació de l'ús de les centrals nuclears" i que això significa, en el cas de Cofrents i de la "insuficient capacitat de la seva piscina", una "improvisació afegida a un disseny deficient, i que allargar la vida útil d'un mecanisme perillós és una enorme imprudència, inadmissible en el cas d'una central nuclear".

Ecologistes en Acció també argumenta per què l'ampliació de les instal·lacions de la nuclear en Cofrents que significaria la construcció de l'ATI "entranya un elevat risc d'inundació de les mateixes", com ha passat en octubre 1982 -coincidint amb la pantanada de Tous-.

Per a l'entitat, és un risc "cada vegada més probable" pels "efectes del canvi climàtic en les precipitacions habituals a la regió valenciana i a la zona mediterrània en general, com les patides fa poc".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento