Comunitat Valenciana

Troben a la fàbrica de Bombas Gens centenars de taulells d’estil maniser del segle XV

  • S’han recuperat diversos conjunts de taulells gòtics decorats en to blau de cobalt sobre fons blanc d’estany.
  • Han eixit a la llum diferents peces emprades en la vida diària de l’alqueria a la qual pertanyeren.
  • Alguns dels elements recuperats es van utilitzar durant el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil.
Troballes a l'antiga fàbrica de Bombas Gens.
Troballes a l'antiga fàbrica de Bombas Gens.
Fundació Per amor a l'art.
Troballes a l'antiga fàbrica de Bombas Gens.

El valor patrimonial de Bombas Gens continua incrementant-se. Si l’antiga fàbrica ja contava amb l’honor de ser un dels edificis més emblemàtics de l’art déco a València, este estiu va afegir al seu haver un passat medieval. I és que, com ja es va anunciar, durant l’excavació arqueològica es trobaren les restes d’una alqueria medieval de grans dimensions, similar a l’Alqueria de Barrinto que hui en dia pot visitar-se al Parc de Marxalenes, a més d’un celler subterrani de finals del segle XV que s’ha conservat pràcticament complet.

Es tracta d’una important troballa que, a la vegada, ha permès recuperar també nombrosos fragments de peces ceràmiques. “Hem trobat diferents conjunts de taulells gòtics que serviren per a pavimentar las estances nobles de la vivenda. Concretament, són diversos centenars de taulells d’estil maniser, decorats en to blau de cobalt sobre fons blanc d’estany, la cronologia del qual correspon a finals del segle XV i principis del XVI”, afirma Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte.

Per altra banda, també han eixit a la llum diferents peces emprades en la vida diària de l’alqueria, tals com fragments de les vaixelles que s’utilitzaven en la seua taula. “Ens ha arribat, per exemple, un plat de pisa blau decorat amb motius de palmetes datat entre els segles XIV i XV i que formaria part d’una de las primeres vaixelles gastades. A més, ens trobàrem diverses peces fragmentades de plats daurats de Manises d’una època posterior, en concret del segle XVII, que foren rebutjats després de ser usats”, explica Berrocal.

La història recent de Bombas Gens també ha emergit mitjançant l’aparició d’elements més moderns. Relacionada amb el moment de producció de les bombes hidràuliques que dóna nom a l’edifici, destaca una peça circular de metall de ferro que formava part d’estes màquines, i que mostra en relleu la marca "GEYDA". I emparentada amb el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil ha aparegut una carcassa buida d’un projectil de tipus granada, del que no es conserva l’espoleta.

El projecte

Bombas Gens serà la seu de la Fundació Per Amor a l’Art, una entitat dedicada a l’art, la investigació i l’ajuda social. El projecte contempla la creació d’un centre d’art modern i contemporani dirigit per Nuria Enguita que ocuparà les cinc naus principals. A més, s’alçarà un edifici amb una estructura integrada en el conjunt que comprendrà un centre de dia de suport convivencial per a xiquets i xiquetes de 6 a 16 anys del barri en risc d’exclusió social, i el Centre de Coordinació de l’Equip Wilson, dedicat a la investigació i divulgació de la Malaltia de Wilson. Tot això comunicat per passadissos i patis enjardinats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento