Comunitat Valenciana

Cavadas extirpa un tumor gegant semimaligne en la base del crani a un home de Kènia

  • Tant els metges del seu país com de l'Índia havien considerat que era inoperable, però a l'hospital valencià de Manises ho han aconseguit.
  • Se li va practicar una resecció craniofacial i reconstrucció microquirúrgica complexa per a extirpar-li el tumor, que li havia deformat  la cara.
  • Gràcies a aquesta intervenció se li ha aconseguit "prolongar la vida i de bona qualitat", ja que sense estes intervencions haguera mort fa més de 3 anys.
Mike, tras la operación y con el tumor antes de ser intervenido
Mike, tras la operación y con el tumor antes de ser intervenido
HOSPITAL DE MANISES/EUROPA PRESS
Mike, tras la operación y con el tumor antes de ser intervenido

El doctor Pedro Cavadas ha aconseguit extirpar un tumor semimaligne gegant que Mike Koech, un home de Kènia de 36 anys, tenia en la base del crani i que li va anar creixent fins a ser quasi igual de gran que el seu cap. Tant els metges del seu país com de l'Índia havien considerat que era inoperable, però a l'hospital valencià de Manises ho han aconseguit després de quatre intervencions en cinc anys.

Este diumenge Koech podrà tornar a la seua aldea per a cuidar de la seua família "curat fins ara", ja que es tracta d'un tumor que es reprodueix. A més li han implantat pròtesis noves per a les seues cames ja que va perdre els peus en un incendi quan era xiquet.

El doctor Cavadas, acompanyat de Koech i del director quirúrgic del centre sanitari, Jesús Ángel Garijo, han explicat este dijous en roda de premsa esta "història de superació i coratge" que demostra que és "un supervivent" i "dur com una pedra".

El problema de Koech va començar en 2001 quan es va detectar un bony a la cara que li va començar a augmentar de manera descontrolada, però les operacions que li van practicar els professionals al seu país, i fins i tot a l'Índia on va viatjar buscant una solució, en lloc de revertir el creixement el potenciaven. Els professionals van donar llavors el seu tumor com a inoperable si no és que se li extirpara la meitat de la cara.

Va ser llavors, el 2011, quan gràcies a la intermediació de Creu Roja, el doctor Cavadas va trobar Mike "al carrer". El tumor, un gegant, no era benigne però no genera metàstasi, pel que era quirúrgicament tractable.

Per esta raó, amb ajuda de la seua Fundació i de l'Hospital de Manises, el va portar a Espanya i se li va practicar una resecció craniofacial i reconstrucció microquirúrgica complexa per a extirpar-li el tumor, que li havia deformat ja la part de la cara, i va perdre l'ull esquerre. A més, se li va haver d'extreure segments importants del crani i cara i la seua posterior reconstrucció.

En total, se li han practicat quatre intervencions ja que el tumor se li ha reproduït, tot i que cada vegada de menys mida. Després de la de 2011 va tornar a passar per quiròfans en 2013, 2015 i este mateix any. La Fundació li revisarà en febrer a Kènia per a comprovar que no se li ha reproduït.

"Prolongar la vida i de bona qualitat"

El doctor Cavadas ha explicat que no es pot afirmar que estiga curat però se li ha aconseguit "prolongar la vida i de bona qualitat" ja que sense estes intervencions haguera mort fa més de tres anys "al carrer com un gos". Tot i això, és conscient que el tumor se li pot reproduir i causar-li la mort.

El límit de les intervencions és que li hagen d'extirpar també l'ull dret ja que llavors no podria seguir cuidant de la seua família. Koech treballa traslladant gent en la seua motocicleta. A més, també actua d'enllaç per a la Fundació Cavadas buscant pacients que puguen ser tractats a Tanzània.

En este cas, la Fundació Cavadas s'ha compromès a mantindre la seua família. Té tres filles. La menuda s'anomena Carmen perquè Koech, en agraïment, ha demanat a Cavadas que escollira el nom i va elegir el de la seua mare, que va morir este estiu. "Deu ser l'única Carmen de Kenia", ha apuntat Cavadas.

A més, en les visites a València s'aprofita per a revisar i canviar-li les pròtesis de les cames ja que portava unes prestades que no eren ni de la seua talla. El cirurgià no sabia que less portava. Es va assabentar quan el control de metalls de l'aeroport va xiular i Koech es va arremangar els pantalons per a ensenyar-se-les a l'agent. "No sabia que portaves", li va dir Cavadas. "No m'ho vas preguntar", li va replicar.

Koech ha relatat que abans de les intervencions se sentia "feble" i no podia "barallar-se" perquè a Kènia cal "lluitar per a sobreviure" i poder alimentar a la seua família. Però ara se sent "fort, content i enormement agraït".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento