Comunitat Valenciana

El pressupost preveu "despeses en diferit": 7,5 milions per a F1 i 33 a Fira València

  • "D'acord amb les dades i indicadors econòmics, l'actuació del Govern valencià ha sigut francament positiva", ha assegurat el president, Ximo Puig.
  • Bonig atribueix les dades  "positives" a Rajoy que "amb ajuda dels espanyols va prendre mesures dures per a un país que va deixar arruïnat Zapatero".
  • El PPCV li ha recriminat al Consell la baixa execució del pressupost de 2016 i Puig ha contestat que tenen un "0% executat en corrupció".
Fernando Alonso Durante Los Libres Del GP Europa
Fernando Alonso Durante Los Libres Del GP Europa
EUROPA PRESS
Fernando Alonso Durante Los Libres Del GP Europa

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assenyalat este dijous que el pressupost del seu Govern per a 2017 preveu "despeses en diferit" per compromisos de l'anterior Executiu valencià. Sobre esta qüestió, ha assenyalat que els comptes recullen 7,5 milions per a la Fórmula 1, "i això que van dir que no anava a costar res"; 3,2 per a Ciutat de la Llum i 33 milions per a Fira València.

Puig s'ha expressat en estos termes a la sessió de control del ple de les Corts -que s'ha endarrerit més de mitja hora per un problema tècnic- després de la pregunta formulada per la síndica del PP, Isabel Bonig, sobre com ha influït la seua política econòmica a la Comunitat Valenciana. "D'acord amb les dades i indicadors econòmics, l'actuació del Govern valencià ha sigut francament positiva", ha respost el president.

En el seu torn de paraula, la portaveu popular ha destacat que "la política, l'economia i la vida tenen inèrcies" i, sobre esta qüestió, ha atribuït les dades econòmiques "positives" al Govern de Mariano Rajoy que "amb ajuda tots els espanyols va prendre mesures dures per a un país que va deixar arruïnat Zapatero". Gràcies a estes mesures, "hui els resultats comencen a ser positius", ha subratllat.

D'altra banda, Isabel Bonig ha assenyalat que el pressupost de 2016 de la Conselleria d'Economia Sostenible, que "hauria de ser el motor de creixement i impuls de la Comunitat Valenciana i que anava a canviar el model productiu", era de 340,4 milions per a portar a terme 11 programes. Tot i això, "a 11 d'octubre de 2016 s'havien executat 28 milions, sol un 8,3%".

A més, ha criticat que "quatre programes estaven a zero" i "a començament d'octubre no havia publicat 28 ordres", que suposen "72 milions d'euros per a sectors com emprenedoria, internacionalització, finançament empresarial, centres tecnològics, marbre, joguets, ceràmica, calçat, entre d'altres". Segons la seua opinió, "el Govern del Titànic és un pur i absolut desastre".

"0% executat en corrupció"

Ximo Puig li ha replicat que "s'ha deixat una dada molt fonamental de l'execució del pressupost; 0% executat en corrupció", fet que suposa "una part important". Alhora, ha assenyalat que des que va començar l'actual legislatura, a la Comunitat Valenciana les afiliacions a la Seguretat Social han pujat un 5,2% i el nombre d'aturats s'ha reduït en 50.605 persones.

A més, ha assenyalat que la Comunitat ha crescut enguany un 3,8% i, segons la previsió de Funcas, en 2017 serà l'autonomia que més creixerà. De la mateixa manera, el cap del Consell ha assenyalat que l'índex de producció industrial ha crescut el doble que Espanya, un 4,4%; les exportacions han pujat un 3,3%; i l'augment de l'arribada de turistes estrangers ha estat del 16,7%.

"Tots els indicadors van millor que quan governaven vostés", ha dit Puig a Bonig, però ha assenyalat que això "no és mèrit del Govern", sinó de "qui genera economia i fa possible el creixement econòmic que són els empresaris i els treballadors".

La Generalitat, per part seua, el que ha fet és "generar estabilitat, honradesa i diàleg". En qualsevol cas, ha manifestat que són dades "insuficients" per l'atur, de manera que "anem a continuar amb polítiques que facen possible que gent tinga dret al treball".

Col·legi 103

Bonig, en la seua intervenció, també s'ha referit al col·legi 103 de València i ha preguntat a Puig si enquasi un any i mig que porta en el Govern "no ha tingut temps per a construir-ho". Sobre esta qüestió, ha proposat al Consell que dedique "els 4,5 milions per a aixecar fosses de memòria història i 1,2 milions de pujada de sous a rescatar persones, servicis públics de qualitat, a educació pública, al 103 o al qual vosté vullga".

Ximo Puig li ha preguntat si es "burla de la gent quan parla del 103", perquè ha denunciat que porta "anys i panys en barracons". A més, "el pitjor del 103 és que han donat un solar que no està en condicions", ha manifestat.

Després, el diputat del PP Rubén Ibáñez ha criticat que "als 1.300 milions ficticis" del pressupost de la Generalitat per a 2017 "s'uneixen cinc agències i la tele". Oltra li ha respost que cada vegada que el grup popular "parla dels 1.300 milions, que és una reivindicació que comparteix tota cambra, fa un flac favor a la pressió al Govern per a millorar el nostre sistema de finançament".

També des del grup popular, Eva Ortiz ha acusat el Consell d'"enganyar als valencians" en voler "pujar el sou amb 1,2 milions" i, alhora, ha criticat que Oltra tindrà nou alts càrrecs. "Per què que no parla vosté del seu salari, que cobra més que el president de la Generalitat?", li ha replicat la vicepresidenta de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento