Comunitat Valenciana

Les transmissions de VIH en adolescents podrien augmentar un 60% en 2030, segons UNICEF

  • Cada dos minuts, un altre adolescent, el més probable, una xiqueta, contraurà el VIH al món.
  • La sida va costar la vida de 41.000 xiquets d'entre 10 i 19 anys durant el passat any 2015.
  • UNICEF proposa estratègies per a accelerar els progressos en la prevenció d'aquesta malaltia.
Recurso Día contra el SIDA
Recurso Día contra el SIDA
EUROPA PRESS
Recurso Día contra el SIDA

Les noves transmissions de VIH entre els adolescents podrien augmentar anualment des de 250.000 en 2015 a quasi 400.000 en 2030, és a dir, un 60%, si s'estanquen els progressos per a arribar a este grup d'edat, ha advertit este dijous el Fons de l'ONU per a la Infància (UNICEF) en un informe publicat amb motiu del Dia Mundial de la Sida.

"El món ha aconseguit enormes progressos en els esforços mundials per posar final al VIH/sida, però la lluita està lluny d'haver acabat, especialment per als xiquets i els adolescents", ha advertit el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake.

"Cada dos minuts, un altre adolescent, el més probable, una xiqueta, contraurà el VIH. Si volem posar fi al VIH/sida, necessitem recuperar el sentiment d'urgència que esta qüestió mereix, i redoblar els nostres esforços per a arribar a cada xiquet i cada adolescent", ha defensat.

Segons UNICEF, la sida segueix sent una de les principals causes de mort entre els adolescents, ja que va costar la vida de 41.000 xiquets d'entre 10 i 19 anys en 2015, d'acord amb el setè informe de situació sobre infància i VIH/sida, 'Per cada xiquet: acabeu amb la sida'.

L'esmentat document proposa estratègies per a accelerar els progressos en la prevenció del VIH/sida entre els adolescents i el tractament de les persones que viuen amb la malaltia. En concret, planteja invertir en innovació, incloses les solucions locals, reforçar la recol·lecció de dades i posar fi a la discriminació de gènere, incloses la violència de gènere i la lluita contra l'estigma.

Alhora, defensa la necessitat de prioritzar els esforços per a abordar les vulnerabilitats dels adolescents proporcionant-los activitats combinades de prevenció, com la profilaxi prèvia a l'exposició, transferències en efectiu i una educació sexual integral.

Segons les dades de 2015, en el món hi ha al voltant de 2 milions d'adolescents de 10 a 19 anys amb VIH, i han estat Àfrica Subsahariana la regió més afectada. Ací, les xiquetes van representar tres de cada quatre noves transmissions entre els adolescents de 15 a 19 anys. Durant 2015, 1,1 milions de xiquets, adolescents i dones van contraure el virus.

Prevenció transmissió mare/fill

D'altra banda, l'informe d'UNICEF ha constatat notables progressos en la prevenció de la transmissió de mare a fill del VIH/sida. En concret, a tot el món es van evitar 1,6 milions de noves transmissions entre mares i fills entre 2000 i 2015.

Segons l'agència de l'ONU, els xiquets de 0 a 4 anys que viuen amb VIH corren risc més alt de morir per causes relacionades amb la sida, en comparació dels altres grups d'edat, i sovint el seu diagnòstic i tractament arriba massa tard.

Només la meitat dels nadons nascuts de mares que viuen amb VIH/sida són sotmesos a una prova de VIH en els seus dos primers mesos, i l'edat mitjana que comença el tractament entre els xiquet que han contret verticalment VIH a Àfrica subsahariana és de 4 anys, precisa UNICEF en el seu informe.

Finalment, l'agència especialitzada en la infància ha lamentat que tot i els avanços per a evitar noves transmissions i reduir les morts, el finançament per a la resposta al VIH/sida ha disminuït des de 2014.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento