Comunitat Valenciana

Cebrián veu "insuficient" pressupost d'Agricultura que "posa les bases d'una política agrària i ambiental pròpia"

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha qualificat d'"insuficient" el pressupost del seu departament per a 2017, però ha posat èmfasi que "posa les bases d'una política agrària i ambiental pròpies".

Cebrián ha comparegut este dijous a la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, on ha presentat el pressupost del seu departament per a 2017, que puja a 316.033.660 euros, fet que suposa un increment del 6,3% respecte al de l'anterior exercici.

La titular d'Agricultura considera que són uns pressupostos "insuficients, condicionats per les limitacions de finançament que establix el govern d'Espanya per a esta Comunitat, i per les servituds del deute i els compromisos de pagament multianuals que este Govern ha heretat".

"No són els pressupostos que ens agradarien, però són els pressupostos possibles d'un Govern que té com a prioritat a les persones, i que assumix el compromís i la voluntat ferma d'augmentar la despesa social", ha ressaltat.

Elena Cebrián ha criticat que en la legislatura passada (2011-2015) es va produir una reducció de més del 25% de mitjana en el pressupost, "amb retallades molt superiors en les àrees de mig natural o de prevenció d'incendis, de per sobre del 70%".

Davant d'esta situació, ha reiterat la seua voluntat de "recuperar progressivament, al llarg de la legislatura, el pressupost perdut", tot i que ha advertit que esta "meta ens resultarà difícil d'arribar a, si no aconseguim un nou model de finançament autonòmic".

RECERCA I DESENVOLUPAMENT

Durant la seua intervenció, ha ressaltat l'"esforç progressiu" de la Conselleria en matèria de recerca, desenvolupament i investigació, al qual s'afegix la transferència de tecnologia. Sobre esta qüestió, ha indicat que s'ha augmentat la dotació per a la R+D+I+t fins a 19 milions, fet que suposa un 6% de pressupost total, 2,5 milions més que en 2016.

Pel que fa a agricultura, ha destacat que la "prioritat" és "una gestió eficaç dels fons europeus, orientada a resultats i a millorar la nostra imatge davant de les institucions europees", en particular, respecte al Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

També ha expressat la seua aposta pel cooperativisme agrari, la sanitat de la producció vegetal i animal, l'assistència a fires nacionals internacionals i el suport a denominacions d'origen i marxem de qualitat, així com l'agricultura ecològica.

Pel que fa a les assegurances agràries i el suport a rendes per danys no assegurables, ha assenyalat que es tracta d'"una línia que amb prou feines estem mantenint, per a compensar la reducció de la part estatal que ha decidit el ministeri".

POLÍTICA HÍDRICA

D'altra banda, ha explicat que la quantia del sector de la pesca i l'aqüicultura registra un augment

de l'11,4% i la gestió de recursos hídrics tenen el major creixement pressupostari, un 39% respecte a 2016. L'objectiu és portar a terme "una política hídrica amb mirada en el llarg termini, però que ha d'afrontar a curt termini a la situació de sequera que estem patint", ha puntualitzat.

Ha criticat que els pagesos van estar "15 anys esperant" el postransvasament Xúquer-Vinalopó i ha assegurat que des de l'actual Consell "ara estem fent les coses com han de fer-se, refent gran part dels projectes. Cebrián ha xifrat en 120 milions d'euros a l'any els diners necessaris "per a resoldre totes les obres pendents" sobre aigua en la Comunitat i ha indicat que és "els mateixos diners que està enterrat en la Fórmula 1".

La prevenció d'incendis forestals, per part seua, rep un increment del 18% per "la necessitat de recuperar la capacitat de gestió en aquest àmbit". Així, ha manifestat que cal centrar-se en "les causes, la sensibilització i major eficàcia i eficiència".

PARTIDES REPETIDES

Per la seua banda, el diputat popular José Ramón Calpe ha criticat que moltes partides es repetixen en els pressupostos de la Generalitat de 2016 i 2017, "quan encara no s'han executat les d'enguany". Com a exemple, ha assenyalat que la partida de Carns de Morella es va transformar en ajudes per a escorxadors, però "encara estan pendents que es convoquen".

La també representant del PP Elisa Díaz ha denunciat que Cebrián "ha perdut un pressupost sencer, el de 2016", ja que ha indicat que l'execució de pressupost no arriba al 25% en medi ambient. A més, ha assenyalat que la intervenció de la consellera ha estat "calcada a la de l'any passat".

Emigdio Tormo, de Ciutadans, ha manifestat que "316 milions són clarament insuficients", i ha indicat que la política d'aigua posada en marxa és "més de caràcter ideològic que orientada a solucionar els problemes dels valencians". També ha lamentat els robatoris en els camps i creu que la gestió contra ells és "manifestament millorable".

Des de Podem, els diputats Beatriz Gascó i Antonio Estañ han destacat que els pressupostos del departament de Cebrián "no són suficients". Gascó ha felicitat al Consell pel seu "esforç" a l'incrementar el pressupost d'esta Conselleria, però creu que "este esforç és molt xicotet i ens deixa sensació de frustració".

Cebrián ha manifestat que "la situació heretada, la falta de finançament i fet que suposa el servici del deute, 4.000 milions d'euros que hem rebut d'un deute que en part és il·legítima i no mereixem estar pagant, generen unes dificultats enormes per a elaborar els pressupostos del Consell". "Creixerem poc mentre el finançament injusta no se solucione", ha ressaltat.

Per part del PSPV, David Cerdán ha manifestat que tot i que "queda molt per construir" són uns pressupostos "robustos, de progrés i de l'esperança de futur". Mentrestant, Gabriela Ferrer, de Compromís, ha destacat que és un pressupost que "contínua incrementant-se" i espera que "el nou flamant president d'Espanya considere que és prioritari modificar l'injust model de finançament".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento