Comunitat Valenciana

Ecovidrio rebutja el sistema de tornada d'envasos SDDR i creu que el projecte no és viable jurídicament

  • L'entitat de reciclat dels residus d'envasos de vidre a Espanya Ecovidre ha expressat este dijous el seu rebuig al Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) que vol implantar la Generalitat i ha assegurat que el projecte no és viable jurídicament.

Així ho ha indicat en un comunicat en el qual ha destacat l'impacte de la mesura en els ciutadans, "que duplicarien l'important esforç que ja realitzen per a reciclar ja que haurien de separar els envasos que es dipositen en els contenidors actuals d'aquells que es gestionarien a través del SDDR" -un 49% del total en el cas del vidre-.

A més, l'entitat crida l'atenció sobre l'increment d'este model en el preu del cistell del mercat "a causa del dipòsit de 10 cèntims de molts productes, i de l'impacte del major cost de funcionament respecte al model actual". Alhora, considera que "evidència el risc que afecte negativament la taxa de reciclat dels envasos pel canvi d'hàbit i la confusió que va a generar en el ciutadà la coexistència dels dos sistemes".

Ecovidrio reitera la seua crida al "diàleg" amb l'executiu i la necessitat de treballar "de manera conjunta en altres línies de major consens social amb la finalitat de seguir incrementant les taxes de reciclat de vidre a la regió, tendència que s'ha consolidat els últims anys gràcies als plans específics i inversions llocs en marxa

pel SIG en col·laboració amb els municipis".

L'entitat afegix que, segons resultats d'un estudi elaborat per l'Institut Cerdà, la coexistència dels dos sistemes a la Comunitat Valenciana elevaria els costos per quilo de vidre recollit a través del SIG "en un 111% respecte al model actual".

Ecovidrio advertix que "es podrà vore en la necessitat de revisar els plans i inversions previstos en la Comunitat a causa del descens en el volum de residus que formarien part de la seua competència de gestió".

El director general d'Ecovidre, José Manuel Núñez-Lagos, ha posat de manifest que "donada la transcendència i l'impacte negatiu de la proposta per a una gran quantitat d'actors socials i econòmics, com els ciutadans, els municipis, els envasadors, el comerç i l'hostaleria valenciana considerem necessari aprofundir a l'anàlisi i identificar mesures més eficaços, sostenibles i consensuades per tots per a afrontar els reptes del futur".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento