Comunitat Valenciana

La consellera Mónica Oltra eliminarà 2.158 places il·legals en centres de majors

  • El pla de reordenació de les residències preveu concertar 3.300 places per concurs obert.
  • El projecte prevaldrà que els majors aconseguisquen una plaça a menys de 20 Km dels seus familiars.
  • 3.400 persones estan en llista d'espera i no poden accedir a una plaça per falta de centres.
Imagen de una residencia de ancianos.
Imagen de una residencia de ancianos.
GTRES ONLINE
Imagen de una residencia de ancianos.

El Consell va visibilizar ahir la fi del model Cotino de residències de majors amb el pla de reordenació del sector, un projecte l'aplicació del qual, segons la vicepresidenta i responsable de l'àrea social, Mónica Oltra, no es limita a aquesta legislatura i que preveu acabar amb les 2.158 places il·legals i concertar 3.300 a través d'un concurs obert.

D'aquesta manera, el Govern valencià, a través de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha impulsat el Pla de Reordenació del Sector Residencial per a Persones Majors a la Comunitat, que pretén garantir que els membres d'aquest col·lectiu que sol·liciten assistència residencial tinguen accés a una plaça pública o pagada amb fons públics en igualtat de condicions amb major llibertat d'elecció i el més a prop possible del seu domicili i entorn familiar, a una distància inferior als 20 quilòmetres, para poder estar “com a casa” i amb “una vida digna”.

El programa

Igualment, aquest programa, anomenat Queda’t a prop, preveu acabar amb les 2.158 places residencials il·legals existents en aquesta autonomia i per al pròxim any la concertació d'un total de 3.300 places d'accessibilitat a través d'un concurs obert a totes les empreses, amb la incorporació de clàusules socials i antimonopoli i prevalent la qualitat per sobre dels costos.

Oltra va explicar que per a elaborar aquest programa s'ha fet “un diagnòstic de la situació” de la Comunitat quant a residències de majors. Va exposar que, després de “un any de treball”, es presenta una eina que “intenta arreplegar les inquietuds de tot el sector” posant, “per sobre de tot, a les persones en el centre” i descartant l'anterior “model mercantilitzat, que no tenia en compte les necessitats dels usuaris” i que “anteposava l'interés d'un grup d'empreses al de les persones i al general”.

La consellera va dir que aquesta proposta cerca també “la qualitat del servei” i “unes condicions laborals dignes per als professionals dels centres”. Va detallar que en l'actualitat hi ha 10.508 persones en residències sostingudes amb fons públics., 3.196 que requereixen ajuda per a pagar-se la residència i 3.400 que estan en llista d'espera sense cap pla d'atenció residencial per la falta d'infraestructures en aquest àmbit.

Referent a açò, Mónica Oltra va censurar la “falta d'inversió” en aquest àmbit en els últims 20 anys amb governs del PP i va recordar que l'última residència oberta i gestionada amb fons públics, La Florida a Alacant, data de 1997, i que l'última de titularitat pública i gestió privada va ser la de Tuéjar (València) en 2014.

De la mateixa manera, la responsable autonòmica va criticar l'existència en aqueix període de “un model d'accessibilitat pervertit que privilegiava a uns pocs”. En aquest sentit, va emmarcar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que va declarar “il·legal el model d'accessibilitat” anterior a residències de majors perquè “afavoria a empreses pròximes al poder”.

2.158 places il·legals 

Oltra va precisar que existeixen 2.158 places il·legals i que l'actual Consell anirà regularitzant aqueixa situació “a poc a poc”, conforme es vagen quedant buides, i conforme vaja avançant el pla presentat aquest dimarts. La titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives va descartar “traure” d'aqueixes places als usuaris que les estan gaudint perquè aqueixa mesura tindria “un impacte no sostenible des del punt de vista humanitari”.

La consellera va afirmar que l'objectiu és “millorar el sector i atendre el tap de la llista d'espera; complir la llei i així la sentència del TSJCV, garantir la igualtat d'oportunitats de tot el sector amb lliure concurrència i que les condicions dels usuaris de les residències de majors siguen iguals o millors”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento